Magyaratád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi környezetvédelemről, a közterületek és az ingatlanok rendjéről és a település tisztaságáról szóló 14/2005. (XI. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 18
a helyi környezetvédelemről, a közterületek és az ingatlanok rendjéről és a település tisztaságáról szóló 14/2005. (XI. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
A Ht. 35. § (1) bekezdés h) pontja értelmében az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedések körét tartalmazza.
Az elhagyott hulladék felderítése érdekében végzett önkormányzati feladatellátás módját, az eljárás megindulásának részleteit és a feladattelepítés címzettjeit határozza meg.
Külön szabályozza azon eseteket, ha az elhagyott hulladék magántulajdonban álló és amennyiben állami vagy önkormányzati tulajdonban levő ingatlanon található.
A Ht. 61. § (25) bekezdése szerint: ,,Az (1)-(4) bekezdésben foglaltakat a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény hatálya alá tartozó ingatlanok tekintetében azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy az Nvtv. 6. § (9) bekezdése szerint az elhagyott hulladék felszámolására kötelezett az elhagyott hulladékról való tudomásszerzést követően haladéktalanul megteszi a bejelentést - a hulladék elhagyójának beazonosításához rendelkezésére álló adatok átadásával együtt - a hulladékgazdálkodási hatóságnak, és - a területileg illetékes közszolgáltató útján - a tudomásszerzéstől számított 30 napon belül gondoskodik az elhagyott hulladék felszámolásáról, és a (4) bekezdés szerinti teljes bizonyító erejű magánokiratot, valamint a hulladék felszámolásával összefüggésben felmerült költségei kimutatását megküldi a hulladékgazdálkodási hatóságnak.
A 3. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.