Kelevíz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról szóló 8/2015. (XI.06.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Kelevíz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a helyi adókról szóló 8/2015. (XI.06.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Kelevíz Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 8/2015. (XI.06.) önkormányzati rendelete a megalkotása óta eddig egyszer került módosításra.
Az önkormányzat adótevékenységének vizsgálata során megállapításra került, hogy a településen a következő helyi adók kerültek bevezetésre: magányszemélyek kommunális adója, helyi iparűzési adó. Tekintettel az önkormányzat anyagi helyzetére – a bevételek növelése érdekében – javasolt az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenységre vonatkozó helyi iparűzési adó mértékének az emelése.
Az új adó mérték miatt szükséges módosítani a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet 4/D. § (1) bekezdését, melyben az adónemre vonatkozó mérték került meghatározásra.
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-a szerint – a 28. § (1) bekezdésre figyelemmel – adókötelezettséget megállapító jogszabály kihirdetése és hatályba lépése között legalább 30 napnak el kell telnie. Ennek értelmében, amennyiben a képviselő-testület 2023. január 1-jétől új adómértéket kíván bevezetni, azt legkésőbb 2022. december 1-ig ki kell hirdetni, annak érdekében, hogy 2023. január 1-jétől hatályba léptethető legyen.
A fizetési kötelezettség megállapítása során figyelemmel kell lenni arra, hogy annak kivetésével, beszedésével, nyilvántartásával, ellenőrzésével összefüggő adminisztrációs költségek ne legyenek aránytalanul magasak a fizetési kötelezettségből származó bevétel összegéhez képest, illetve azokat nem haladhatják meg.
A fentiekre való tekintettel elkészítésre került a helyi adókról szóló 8/2015. (XI.06.) önkormányzati rendeletet módosító rendelet tervezete.
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. §-a alapján a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit, Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell.
A tervezett jogszabály jelentősnek ítélt hatásai:
- társadalmi hatása: a helyi iparűzési adó mértéknek növelésével a vállalkozások adóterhei nőnek.
- gazdasági, költségvetési hatása: a helyi iparűzési adó mértéke növelésének bevételnövelő hatása van.
- környezeti, egészségi következménye: nincs.
- adminisztratív terheket befolyásoló hatása: az adó mértékének növelésével többletfeladat keletkezik, mely azonban nem igényel többletlétszámot.
- a jogszabály megalkotásának szükségessége, elmaradásának várható következménye: A rendelet megalkotásának szükségességét az önkormányzat saját bevételeinek növelése indokolja. A módosítás elmaradása esetén az adóbevételek növekedése nem valósul meg.
- a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a rendelet módosítás a meglévő szervezeti, személyi, tárgyi és pénzügyi feltételekkel alkalmazható, további feltételek biztosítását nem igényli, a szükséges feltételek rendelkezésre állnak.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenységre vonatkozó helyi iparűzési adó mértékének növeléséről rendelkezik
A 2. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.