Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2006. (IV.10.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2015. 05. 01

Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2006. (IV.10.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásáról

2015.05.01.

Szólád Község Képviselő-testülete az 1991. évi XXXI. törvény 7. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében a következő rendeletet alkotja:

1. § E rendelet célja, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesítse, valamint a személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állítsa példaként a jelen és az utókor elé.

1. Díszpolgári cím adományozása, a kitüntetéssel járó jogok

2. § (1) A „Szólád Község Díszpolgára” cím a település elismerését és megbecsülését kifejező, az önkormányzat által alapított legmagasabb kitüntetés, amely olyan magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mind a községen belül, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult a község jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) Díszpolgári cím adományozásával elhunyt személy emléke is megtisztelhető.

(3) Szólád Község Díszpolgára az önkormányzat és a település lakosságának tiszteletét élvezi, ezért:

a) díszpolgárrá választásáról oklevelet és emléktárgyat kap;

b) a képviselő-testület ülésein tanácskozási joggal részt vehet;

c) az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és lehetőség szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg;

d) díjtalanul látogathatja az önkormányzat valamennyi közművelődési és művészeti intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit;

e) elhalálozása esetén - hozzátartozói beleegyezésével – az önkormányzat ingyenes sírhelyet biztosít.

2. Az adományozással kapcsolatos eljárás

3. § (1) A képviselő-testület az adományozásról minősített többséggel dönt. Határozatában az adományozás alapjául szolgáló érdemeket méltatni kell.

(2) Díszpolgári cím évente egyszer adományozható, átadására a községben rendezett jelentős ünnepségen kerül sor.

(3) A díszpolgári oklevélnek tartalmaznia kell:

a) az adományozott nevét, lakóhelyét, külföldi kitüntetett esetében az állampolgárságát;

b) az adományozás indokait;

c) az adományozó képviselő-testületi határozat számát és keltét;

d) a polgármester aláírását és a község pecsétjét.1

(4) A díszpolgári cím posztumusz adományozása esetén az átvételre a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

4. § (1) A díszpolgári címet a képviselő-testület visszavonhatja attól, aki annak viselésére, a díszpolgársággal járó megbecsülésre méltatlanná válik.

(2) A cím visszavonására a 3. § (1) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.

3. A „Szóládért” kitüntető cím adományozása, a kitüntetéssel járó jogok

5. § (1) „Szóládért” kitüntető cím adományozható azoknak a személyeknek, jogi személyeknek vagy jogi személyiség nélküli gazdasági és egyéb társaságoknak, akik a község fejlődése érdekében saját szakterületükön tartósan átlag feletti, vagy adott feladat végrehajtása során különösen kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, vagy a község közéletében áldozatkész tevékenységet fejtettek ki.

(2) „Szóládért” kitüntető cím átadására a községben rendezett jelentős ünnepségen kerül sor.

6. § (1) A „Szóládért” kitüntető cím tulajdonosa az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos és díjtalanul látogathatja az önkormányzat valamennyi közművelődési és művészeti intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit.

(2) A kitüntetett részére díszes oklevelet kell kiállítani, amely tartalmazza az adományozás indokait. Ezzel együtt emlékplakettet kell átadni, amely 10 cm átmérőjű, bronzból készült, a „Szólád” feliratot és Szólád község címerét tartalmazza.

(3) Az elismerés adományozására és visszavonására a 3. § (1) bekezdésében és a 4. §-ban foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.

4. „Életpálya elismerés” kitüntetés2

6/A. § (1) „Életpálya elismerés” kitüntetés adományozható annak a személynek, aki szakmai munkásságával, hivatása révén vagy közéleti tevékenységével hosszú időn keresztül szolgálta a települési közösséget, és ezzel kivívta a község lakosságának elismerését és megbecsülését.

(2) „Életpálya elismerés” kitüntetés elsősorban az aktív életpálya lezárultával, vagy több évtizedes kimagasló tevékenység elismeréséül adományozható.

(3) A kitüntetett részére díszes oklevelet kell kiállítani, mely tartalmazza az adományozás indokait. Ezzel együtt tárgyjutalom adható, melyről a képviselő-testület az adományozásról hozott határozatával egyidejűleg dönt.

(4) A kitüntetés adományozására a 3. § (1) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.

5. Záró rendelkezések

7. § (1) A község Díszpolgárairól, a „Szóládért” kitüntető címben és az „Életpálya elismerés” kitüntetésben részesítettekről a közös önkormányzati hivatal nyilvántartást vezet, és gondoskodik az elismeréssel járó jogok érvényesüléséről.3

(2) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a 15/2003. (XII.22.) számú rendelet.

1

A 3.§ (3) bekezdés d) pontja a 3/2015.(IV.30.) önk. rendelet 2.§ (1) bekezdésével megállapított szöveg. Hatályos: 2015. május 1.

2

A 4. alcímet a 3/2015.(IV.30.) önk. rendelet 1. §-a iktatta be. Hatályos: 2015. május 1.

3

A 7. § (1) bekezdése a 3/2015.(IV.30.) önk. rendelet 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. Hatályos: 2015. május 1.