Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

A közterületek használatáról

Hatályos: 2013. 11. 30- 2023. 06. 30

Szólád Község Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §
(1)    E rendelet területi hatálya kiterjed Szólád község közigazgatási területén:
a)    Szólád Község Önkormányzata tulajdonában álló és az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott földterületekre;
b)    Szólád Község Önkormányzata tulajdonában álló földterületeknek, illetve építményeknek közhasználatra átadott részére;
c)    magánszemély, vagy jogi személy tulajdonában álló földterület közhasználatra átadott részére.
(2)    Az önkormányzat tulajdonában lévő közterületeket az önkormányzat vagyonáról szóló rendelet tartalmazza.
2.§.
A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, akik vagy amelyek állandó, illetve ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak, tevékenykednek.

3.§.
A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki ingyenesen használhatja.
4.§.
(1)    Közterületet, mások közterület használatát korlátozó vagy kizáró módon használni, kizárólag e rendeletben szabályozott esetekben és módon, a tulajdonos hozzájárulása alapján, közterület bérleti díj ellenében lehetséges, melynek mértékét az 1. melléklet tartalmazza.
(2)    Közterület-bérleti szerződést kell kötni:
a)    a közterületre benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzlet védőtetője, hirdető berendezés ( fényreklám ), cég- és címtábla elhelyezésére, kivéve a 7.§ d) pontban foglalt esetet;
b)    mozgó elárusító fülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére;
c)    önálló hirdető berendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére;
d)    építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék elhelyezésére;
e)    alkalmi és mozgó árusításra, cirkuszi- és mutatványos tevékenységre, búcsús sátor, körhinta, játékeszköz elhelyezése céljára;
f)    vendéglátó-ipari előkert, kitelepülés céljára, üzleti szállítás és rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, árukirakodásra;
g)    teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi; díj ellenében személyszállításra szolgáló gépjármű tárolására vonatkozóan;
h)    egyéb közterület használat esetén.
5. §
(1)    A rendelet hatálya alá tartozó közterületeket rendeltetésüktől eltérő célra csak közterület-bérleti szerződés alapján szabad használni. A rendeltetéstől eltérő használat ideiglenes jellegű, a bérleti szerződés határozott időtartamra – legfeljebb 1évre köthető.
(2)    Közterület-bérleti szerződés 6 hónapot meghaladó időtartamra a képviselőtestület hozzájárulásával köthető.
(3)    A közterület-bérleti szerződésben bérbeadó az önkormányzat (a továbbiakban: bérbeadó), bérlő pedig bármely magánszemély, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli szervezet lehet, aki az e rendeletben foglaltak szerint a bérbeadóval megállapodást köt.
6. §
A bérbeadó csak azzal köthet közterület-bérleti szerződést, aki a közterületen folytatandó tevékenység végzéséhez szükséges hatósági és szakhatósági engedélyekkel, hozzájárulásokkal (kereskedelmi, szolgáltató tevékenység végzésére jogosító okirattal, mezőgazdasági termelői tevékenységről szóló igazolással) rendelkezik, és azokat a bérbeadónak bemutatta.

7. §
Közterület-bérleti szerződés nélkül használható a közterület:
a)    a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásakor;
b)    az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezésekor;
c)    a közterületeken, illetőleg az alatt vagy felett elhelyezett közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkáknál;
d)    a közterületbe a járdaszinttől mért 3,0 m magasságig legfeljebb 10 cm-re, 3,0 m magasság felett legfeljebb 150 cm-re benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzlet védőtetője, hirdetőberendezés (fényreklám), cég- és címtábla elhelyezéséhez;
e)    háztartási hulladéktároló edényzetnek kizárólag a szállítás napján történő elhelyezésére;
f)    szervezett lomtalanítás előzetesen meghirdetett idejére a háztartási lim-lom elszállítása céljából, rendezett módon történő elhelyezésére.

8. §
(1)    Közterületet – az egyéb feltételek megléte esetén is – csak úgy szabad bérbe adni, hogy a szükséges gyalogos sáv mindenkor biztosítva legyen.
(2)    A közterületek bérlőinek a közterületet úgy kell használnia, hogy az ne zavarja sem közterület más részeinek, sem a szomszédos ingatlanoknak a rendeltetésszerű használatát.
(3)    A közterületen elhelyezett tárgyakat, valamint a használt közterületet a bérlő köteles rendben és tisztán tartani. A keletkezett hulladék elszállítása a bérlő kötelessége.
(4)    A bérlő vagy megbízottja a közterület-bérleti szerződés eredeti példányát köteles a tevékenység folytatásának helyén magánál tartani és azt az ellenőrzésre jogosult személynek bemutatni.
(5)    A közterület-bérleti szerződésben a bérlőnek kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a bérlet megszűnésével a közterületet eredeti állapotba visszaállítja.


9. §
A bérbeadó nem köthet közterület-bérleti szerződést, kivéve önkormányzati érdekből:
a)    büfékocsi tárolására;
b)    sátorgarázsok felállítására, elhelyezésére;
c)    lakó-, szállító- és tároló konténer elhelyezésére;
d)    szállás-, üdülés céljára szolgáló eszköz, tárgy (utánfutó, lakókocsi, camping-     
      sátor) felállítására, elhelyezésére;
e) műemlékileg vagy egyéb szempontból védett területen.

10. §
(1)    A bérbeadó nem köthet közterület-bérleti szerződést:
a)    tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására;
b)    az eseti rendezvények és kitelepülések kivételével szeszesital árusítására;
c)    a lakosság nyugalmát vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére;
d)    üzemképtelen-, roncsjármű, járműkarosszéria tárolására.
(2) A rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelen jármű:
a)    a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező az a jármű, amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt;
b)    baleset folytán megsérült és elhagyott jármű;
c)    műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan, mert hiányos vagy roncs, vagy sérült jármű.
(3)    Közterületen üzemképtelen jármű nem tárolható, az üzembentartó vagy tulajdonos az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles a közterületről 3 napon belül eltávolítani.
11. §
(1)    A bérbeadó azzal köt közterület-bérleti szerződést, aki az 1. mellékletben foglalt bérleti díj megfizetését vállalja.
(2)    Hat hónapnál rövidebb időtartamra kötött bérleti szerződés esetén a bérleti díjat a szerződéskötéskor egy összegben, ennél hosszabb időtartalmú bérleti jogviszony esetén a megállapodásban foglaltak szerint kell megfizetni.
(3)    A bérbeadó, a képviselőtestület hozzájárulásával, az 1. mellékletben szereplő bérleti díjnál alacsonyabb összegű bérleti díjra is szerződést köthet, illetve a bérleti díj fizetésétől eltekinthet, ha
a)    a közterület-használat különösen fontos önkormányzati érdeket szolgál;
b)    a bérlő a szerződésben olyan módon ellentételezi a bérleti díjat, amellyel az önkormányzat tulajdonában vagyonnövekedést eredményez, vagy önkormányzati feladatot vállal át.
(4)    A közterület-bérleti díj meghatározásakor minden megkezdett nap, hónap, m, m2 egésznek számít.
(5)    Bérleti szerződés nélküli közterület-használat esetén annak megállapításáról történő értesítést követően kötött megállapodásban a közterület-használati alapdíjra egyszeri 5.000 Ft összegű  pótdíj állapítandó meg.

12. §
(1)    Aki közterületen közterület-bérleti szerződés nélkül helyez el tárgyakat, az önkormányzat a tulajdonos veszélyére, kárára és költségére azokat elszállíttathatja. Az elszállítás nem mentesíti a közterület jogcím nélküli használóját a jogszabályban előírt szankciók viselése alól.

(2)    A tulajdonos az elszállított tárgyat a megállapított költségek megfizetése után – de csak az eltávolítástól számított 90 napon belül – visszakaphatja. E határidő letelte után, amennyiben a tárgyat az önkormányzat értékesítette, csak a tárgy értékesítéséből befolyt, de a megállapított költségekkel csökkentett összegre tarthat igényt.

13. §
(1)    Közterület-bérleti szerződés a szerződésben meghatározott idő lejártával megszűnik.
(2)    A határozott időtartam lejárta előtt azonnali hatályú rendkívüli felmondással élhet a bérbeadó, ha a bérlő
a)    a közterületet nem a szerződésben foglalt célra használja;
b)    nem, vagy nem csak azt a közterületet használja, amelyre a szerződés alapján jogosultságot szerzett;
c)    a közterület-bérleti szerződésben vállalt kötelezettségeit súlyosan megszegi, különösen ha az esedékessé váló közterület-bérleti díjat felhívás ellenére sem fizeti meg.
(3)    A bérlőt is megilleti a határozott időtartam lejárta előtt a rendkívüli, azonnali hatályú felmondás joga, ha a bérbeadónak felróható okból a közterületet a szerződésben meghatározott célra nem tudja használni.
(4)    Ha a bérlő érdekkörében felmerülő bármely okból (pl. betegség, kereskedelmi jogosultság elvesztése) a bérelt közterületen a határozott időtartam lejárta előtt tevékenységét megszünteti, egyoldalú felmondással nem élhet, de kezdeményezheti a bérbeadónál a közterület-bérleti szerződés megszüntetését.

13/A. §
(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.
(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, az Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.
(3) A közterület filmforgatási célú használata díjának felső határa forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb parkolás esetén 200 Ft / m2 / nap. Mentesül a díj megfizetése alól a kérelmező, amennyiben oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú filmalkotást forgat, és kérelmében a díjmentességre vonatkozó igényét megjelöli.  
 (4) Turisztikailag kiemelt terület Szólád községben nem kerül meghatározásra.

13//B. §
(1) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét időtartamot.
(2) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá, ha az az önkormányzati rendezvényeket akadályozza.
(3) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.
(4) A filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.”

14. §
E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

15. §
(1)    A közterület bérbeadásával kapcsolatos hatásköröket a polgármester gyakorolja.
(2)    E rendelet 2011. július 1. napján lép hatályba
(3)    Hatályát veszti a 10/2009.(IX.22) önkormányzati rendelettel módosított 10/2008.(X.28.) önkormányzati rendelet.


Szólád, 2013. november 26.


                                       Dr. Kiss Pál
                                           címzetes főjegyző
















1. melléklet a 10/2011.(VI.28.) önkormányzati rendelethez

KÖZTERÜLET-HASZNÁLATI DÍJTÉTELEK

1.)    A közterületre benyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzlet védőtetője (ernyőszerkezet), hirdető-berendezés (fényreklám), cég és címtábla esetén a m2-enkénti díj a tényleges felületet figyelembe véve:                                                            
100Ft/m2/hó


2.)    Mozgó elárusító fülke, pavilon elhelyezése:                       500Ft/m2/nap,


3.)    Önálló hirdető berendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák, transzparensek elhelyezése:                
100Ft/ m2/nap


4.)    Építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék elhelyezése:
100Ft/ m2/nap


5.)    Cirkuszi-, mutatványos tevékenység végzése:                2.500 Ft/nap

6.)    Felnőtt körhinta elhelyezése:                        3.000 Ft/nap

7.)    Gyermek körhinta, - játékeszköz elhelyezése:                2.000 Ft/nap

8.)    Búcsús sátor elhelyezése a sátor hosszát figyelembe véve:         200 Ft/m/nap

9.)    Alkalmi és mozgó árusítás                        1.000 Ft/nap

10.)    Vendéglátó-ipari előkert, kitelepülés céljára, üzleti szállítás, illetve rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, árukirakodásra;
500 Ft/m2/hó

11.)    Teher és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi; díj ellenében személyszállításra szolgáló gépjármű tárolására vonatkozóan
1.000 Ft/hó    


12.)    Egyéb közterület-használat                        Egyedi díj-
szabás szerint