Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2015. (XII.15.) önkormányzati rendelete

a letelepedési támogatásról

Hatályos: 2016. 05. 04

Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2015. (XII.15.) önkormányzati rendelete

a letelepedési támogatásról

2016.05.04.

Szólád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Szólád Község Önkormányzata letelepedési támogatást ( a továbbiakban: támogatás ) nyújthat a Szólád község közigazgatási területén történő lakásvásárláshoz, vagy az ingatlan-nyilvántartás szerint önálló lakást eredményező építkezéshez fiatal, gyermekes családok részére, méltányolható lakásigényük kielégítése céljára, akik Szólád községben lakóhelyet létesítenek, és vállalják, hogy lakóhelyüket öt évig nem szüntetik meg.

(2) E rendelet alkalmazásában fiatal család: a pár egyik tagja sem töltötte be a 45. életévét, és a családban van 6 év alatti gyermek.

(3) E rendelet alkalmazásában család, családtag: a kiskorú gyermeket (gyermekeket) nevelő házaspárok, élettársak és a kiskorú gyermeket (gyermekeket) egyedül nevelő szülők.

(4) E rendelet alkalmazásában lakóhely: a támogatást igénylő és családtagjai lakcím-nyilvántartás szerinti lakóhelye, ahol a család állandó jelleggel, életvitelszerűen lakik.

(5) E rendelet alkalmazásában méltányolható a lakásigény, ha annak mértéke az igénylő és a vele együtt költöző családtagok számától függően:

a) két személy esetében legalább egy, és legfeljebb három lakószoba,

b) három személy esetében legalább másfél, és legfeljebb három és fél lakószoba,

c) négy személy esetében legalább kettő, és legfeljebb négy lakószoba, és

d) minden további személy esetében fél lakószobával nő a lakásigény mértéke.

(6) Három, vagy több gyermeket nevelő család esetében minden további személynél a lakásigény mértékének alsó határa fél lakószobával, de legfeljebb három lakószobáig nő, felső határa egy lakószobával nő. Kettő fél lakószobát egy lakószobaként kell figyelembe venni.

(7) Egy gyermeket nevelő család esetében a méltányolható lakásigény meghatározásánál legfeljebb egy születendő gyermeket is számításba kell venni.

2. § (1) Támogatás igénylésére az a nagykorú magyar állampolgár jogosult, akinek és családjának

a) a vagyona együttesen az 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyon tízszeresét nem haladja meg,

b) az egy főre jutó havi nettó átlagjövedelme az igénylés benyújtását megelőző 6 hónapban a mindenkori öregségi nyugdíjminimum tízszeresét nem haladja meg és

c) Szólád Község Önkormányzatával szemben adóhátraléka nincs.

(2) E § alkalmazásában jövedelem az 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jövedelem.

3. § (1) A támogatás egyszeri, 5 év alatt kamatmenetesen visszatérítendő juttatás.

(2) A támogatás mértéke legfeljebb 2.000.000 Ft.

4. § (1) A támogatásra vonatkozó kérelem az 1. melléklet szerinti adatlapon, a Balatonföldvári Közös Önkormányzati Hivatalban vagy Szólád Község Önkormányzatánál nyújtható be. Az igénylő és házastársa vagy élettársa a támogatást csak együttesen igényelhetik.

(2) Az adatlaphoz mellékelni kell

a) az igénylő és családja jövedelmi viszonyairól szóló igazolást,

b) lakásvásárlás esetén az előszerződést vagy adásvételi szerződést, amennyiben a kérelem benyújtásakor azzal már rendelkeznek,

c) építkezésnél a tulajdoni lapot, építési engedélyt, költségvetési főösszesítőt, a készültségi fokról szóló igazolást, és

d) a Balatonföldvári Közös Önkormányzati Hivatal 30 napnál nem régebbi igazolását az igénylő nyilvántartott adóhátralékáról.

(3) Az igénylő a kérelem benyújtásával egyidejűleg felhatalmazza az adatkezelőt arra, hogy a kérelem elbírálásához szükséges adatai valódiságát szükség esetén ellenőrizze, és az eljárás befejezéséig az adatait kezelje.

5. § (1) A támogatásra benyújtott kérelmek egyedi elbírálása – az igények beérkezésének és az önkormányzat költségvetésében rendelkezésre álló forrás függvényében – évente legalább egy alkalommal történik.

(2) A képviselő-testület az összes körülményt együttesen vizsgálva és mérlegelve dönt a támogatásról. A hasonló helyzetben lévők közül előnyben kell részesíteni azokat, akik igazolják, hogy lakáshoz jutásuk előmozdítása érdekében lakás-előtakarékossági szerződést kötöttek és befizetéseiknek folyamatosan eleget tesznek.

6. § (1) A megítélt támogatásról szóló támogatási megállapodást a Balatonföldvári Közös Önkormányzati Hivatal készíti el. A támogatási megállapodást a támogatás megállapításáról szóló döntés kézhezvételét követő két hónapon belül kell megkötni, ellenkező esetben a támogatási döntés hatályát veszti.

(2) A támogatott tulajdonába kerülő ingatlanra a támogatás erejéig jelzálogjogot, és az azt biztosító elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásba, melynek költségét az önkormányzat viseli.

(3) A támogatott a támogatás összegét kamatmentesen, havi egyenlő részletekben, legfeljebb 5 év alatt köteles visszafizetni az önkormányzatnál elkülönítetten vezetett „Letelepedési támogatás” költségvetési számlára.

(4) A támogatás visszafizetését a támogatási megállapodás megkötését követő hónapban kell megkezdeni.

(5) A támogatással szerzett ingatlanra további jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzéséhez való hozzájárulásról szóló döntés a polgármester hatáskörébe tartozik.

7. § (1) Építkezés esetén az új lakás használatbavételi engedélyét és a lakóhely létesítéséről a lakcímet igazoló hatósági bizonyítványt a támogatási megállapodás megkötését követő három éven belül kell az önkormányzatnak bemutatni.

(2) Amennyiben a támogatott a használatbavételi engedélyt határidőben nem szerzi meg, vagy nem létesít lakóhelyet, az önkormányzat a megállapodást azonnali hatállyal felmondja.

(3) A felmondás napjával a támogatás még vissza nem fizetett teljes összege egy összegben esedékessé válik, melyet a támogatott 30 napon belül köteles az önkormányzatnak megfizetni, a támogatás teljes összegére számított, a felmondás napján érvényes jegybanki alapkamat kétszeresével megnövelt összegben.

(4) Amennyiben a támogatott vagy családtagja, a megállapodás tartama alatt a letelepedési támogatással szerzett lakást elidegeníti, és a községből elköltözik (a nagykorúvá vált gyermek kivételével), az önkormányzat a megállapodást azonnali hatállyal felmondja. Ez esetben a támogatás visszafizetésére a (3) bekezdés rendelkezéseit kell alkalmazni.

8. § Ha a támogatott a támogatással szerzett ingatlant – a támogatás visszafizetése előtt – tulajdonába kerülő másik lakásra cseréli el, vagy adásvétellel szerez másik lakást, a jelzálogjog a cserével vagy adásvétellel megszerzett lakásra a polgármester előzetes engedélyével átvihető Szólád község közigazgatási területén, ha

a) a tulajdonváltozás időpontjában a részletfizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tett, és

b) a megszerzendő lakás szobaszáma az e rendelet 1. § (5) bekezdésében meghatározott méltányolható lakásigénynek megfelel.

8/A. § (1) Szólád Község Önkormányzata támogatást nyújthat a Szólád község közigazgatási területén vásárolt lakás felújításához vagy korszerűsítéséhez fiatal, gyermekes családok részére, akik Szólád községben lakóhelyet létesítettek, vállalják, hogy lakóhelyüket a támogatási megállapodás megkötését követő öt évig nem szüntetik meg, és a megvásárolt lakás méltányolható lakásigényük kielégítését szolgálja.

(2) Az e §. alapján benyújtott kérelmekre megfelelően alkalmazni kell az 1. § (2)–(7) bekezdésében, a 2–3. §-ban, a 4. § (3) bekezdésében, 5–6. §-ban, 7. § (4) bekezdésében és a 8. §-ban foglaltakat, azzal, hogy a támogatással szerzett ingatlanon a támogatással felújított vagy korszerűsített lakást kell érteni.

(3) A támogatásra vonatkozó kérelem az 2. melléklet szerinti adatlapon, a Balatonföldvári Közös Önkormányzati Hivatalban vagy Szólád Község Önkormányzatánál nyújtható be. Az igénylő és házastársa vagy élettársa a támogatást csak együttesen igényelhetik.

(4) Az adatlaphoz mellékelni kell

a) az igénylő és családja jövedelmi viszonyairól szóló igazolást,

b) az adásvételi szerződést,

c) az ingatlan tulajdoni lapját,

d) a családtagok lakcímét igazoló hatósági bizonyítvány másolatát,

e) a felújítás, korszerűsítés költségvetését.

(5) A kérelem az adásvételi szerződés megkötését követő hat hónapon belül nyújtható be.

(6) A lakás felújítását vagy korszerűsítését a támogatási megállapodás megkötését követő egy éven belül kell befejezni és igazolni.

8/B. § (1) A támogatásnak a támogatási megállapodásban foglalt célnak megfelelő felhasználását a támogatott nevére szóló, a támogatási megállapodás megkötését követően egy éven belül kiállított számlák benyújtásával kell igazolni.

(2) A benyújtott számlákról számlaösszesítőt kell készíteni, mely tartalmazza a számla sorszámát, - kiállításának keltét, - kiállítójának megnevezését, - összegét és a felhasználás megnevezését.

(3) A határidőben fel nem használt és nem a támogatási megállapodásban foglalt célnak megfelelően felhasznált támogatást az önkormányzat felszólítását követő 8 napon belül vissza kell fizetni. Az így visszafizetett összeggel az öt év alatt visszatérítendő támogatás összege csökken.

(4) Amennyiben a támogatott a támogatásnak az (1) bekezdés szerinti felhasználását határidőben nem igazolja, az önkormányzat a támogatási megállapodást, a 7. § (3) bekezdésében foglaltak alkalmazásával, azonnali hatállyal felmondja.

9. § E rendelet 2016. január 1. napján lép hatályba.