Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2021. (III.2.) önkormányzati rendelete

Szólád Község Önkormányzata 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 09. 21- 2022. 05. 30

Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2021. (III.2.) önkormányzati rendelete

Szólád Község Önkormányzata 2021. évi költségvetéséről

Szólád Község Önkormányzatának Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározott feladat- és hatáskörében, a veszélyhelyzet kihirdetéséről s a veszélyhelyzeti intézkedések hatályba lépéséről szóló 27/2021. (I.29.). Korm. rendeletre tekintettel, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak Képviselő-testületére terjed ki.

2. Az önkormányzat 2021. évi költségvetése

2. § (1)[1] A Képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi költségvetését, egyenlegét

  • a) 160 448 ezer Ft tárgyévi költségvetési bevétellel,
  • b) 168 051 ezer Ft tárgyévi költségvetési kiadással,
  • c) 7 603 ezer Ft tárgyévi költségvetési egyenleggel,
  • d) 1 164 ezer Ft finanszírozási kiadással,
  • e) 8 767 ezer Ft finanszírozási bevétellel állapítja meg, amelyből
    • ea) belső forrásból 1 549 ezer Ft a működési maradvány igénybevétele, 7 218 ezer Ft a felhalmozási maradvány igénybevétele
    • eb) külső forrásból 0 ezer Ft a hitelfelvétel.

(1a)[2] Működési célú egyenlegét az alábbiak szerint állapítja meg:

  • a) a működési költségvetési bevételeit 58 113 e Ft-ban
  • b) a működési költségvetési kiadásait 65 737 e Ft-ban ebből
    • ba) a személyi juttatások kiadásait 17 403 e Ft-ban
    • bb) a munkaadókat terhelő járulékokat 2 427 e Ft-ban
    • bc) a dologi kiadásokat 21 299 e Ft-ban
    • bd) az ellátottak pénzbeli juttatásait 6 613 e Ft-ban
    • be) az egyéb működési célú kiadásokat 17 995 e Ft-ban, ebből a működési célú pénzeszközátadásokat 14 341 e Ft-ban, a működési célú általános tartalékot 618 e Ft-ban, a céltartalékot 3 036 e Ft-ban
  • c) a működési költségvetési egyenlegét 7 624 e Ft összegben állapítja meg.

(1b)[3] Felhalmozási célú egyenlegét az alábbiak szerint állapítja meg:

  • a) a felhalmozási költségvetési bevételeit 102 335 e Ft-ban
  • b) a felhalmozási költségvetési kiadásait 102 314 e Ft-ban ebből
    • ba) a beruházások összegét 3 038 e Ft-ban
    • bb) a felújítások összegét 41 106 e Ft-ban
    • bc) az egyéb felhalmozási célú kiadások összegét 58 170 e Ft-ban, ebből a felhalmozási célú tartalékot 58 170 e Ft-ban
  • c) a felhalmozási költségvetési egyenlegét 21 e Ft összegben állapítja meg.

(1c)[4] Finanszírozási célú bevételeit és kiadásait az alábbiak szerint állapítja meg:

  • a) finanszírozási célú műveletek bevételét 8 767 e Ft-ban ebből
    • aa) a működést szolgáló finanszírozási célú műveletek bevételét 1 549 e Ft-ban
    • ab) a felhalmozást szolgáló finanszírozási célú műveletek bevételét 7 218 e Ft-ban
  • b) finanszírozási célú műveletek kiadását 1 164 e Ft-ban ebből
    • ba) a működést szolgáló finanszírozási célú műveletek kiadását 1 164 e Ft-ban
    • bb) a felhalmozást szolgáló finanszírozási célú műveletek kiadását 0 e Ft-ban
  • c) finanszírozási célú műveletek egyenlegét 7 603 e Ft-ban állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben megállapított tárgyévi költségvetési bevételeket és kiadásokat (működési és felhalmozási célú) mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – együttesen egyensúlyban az 1. melléklet szerint, az önkormányzat működési bevételét és kiadását összesítve a 2. melléklet szerint, a felhalmozási bevételeket és kiadásokat a 3. melléklet szerint jóváhagyja.

(3) A Képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi működési célú támogatásait, pénzeszközátadásait, közvetett támogatásait a 4. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) A Képviselő-testület az önkormányzat működési és felhalmozási célú bevételi előirányzatait kiemelt előirányzatonként, ill. az Áht. 23. § (2) bekezdése szerinti feladatonkénti bontásban (kötelező önkormányzati feladatok, nem kötelező önkormányzati feladatok, államigazgatási feladatok) az 5. melléklet szerint, működési és felhalmozási célú kiadásait a 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) A Képviselő-testület az önkormányzat éves létszám-előirányzatát a 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

(6) A Képviselő-testület a közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzatát a 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) A Képviselő-testület az önkormányzat kiadásait kormányzati funkciók szerinti bontásban a 7. melléklet szerint hagyja jóvá.

(8) A Képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban és összesítve a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

(9) A Képviselő-testület a Stabilitási tv. 45. § (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételeinek, valamint a Stabilitási tv. 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek a költségvetési évet követő három évre várható összegét a 9. melléklet szerint állapítja meg.

(10) A Képviselő-testület az önkormányzat likviditási tervét a 10. melléklet szerint, EU támogatással megvalósuló projektjeit a 11. melléklet szerint, a 2021-2024. évekre szóló gördülő tervezését a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

3. A költségvetési többlet felhasználása, a költségvetési hiány finanszírozásának módja

3. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a Képviselő-testület államilag garantált értékpapír vásárlással, illetve pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti pénzintézeti lekötés intézését a Képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedéséről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

4. Általános végrehajtási szabályok

4. § Az önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő Balatonföldvári Közös Önkormányzati Hivatal.

5. Előirányzatok módosítása, átcsoportosítása

5. § (1) Az önkormányzat a költségvetését a rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt –, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

(2) A Képviselő-testület az Áht. szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés - a helyi önkormányzatot érintő módon – az Áht. 14. § (3) bekezdése szerinti fejezetben meghatározott támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(3) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(4) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(5) A helyi önkormányzat költségvetési kiadásai kiemelt előirányzatai közötti átcsoportosításra a Képviselő-testület jogosult.

(6) A polgármester e rendeletben foglaltak szerint 200.000 Ft értékhatárig, költségvetési évben összesen az általános tartalék mértékéig, dönt a forrásfelhasználásról, döntéséről évente tájékoztatja a Képviselő-testületet.

6. Rendkívüli intézkedések

6. § (1) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a Képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

7. Létszám és bérgazdálkodás

7. § Az önkormányzat alkalmazásában állók részére jutalom címén teljesítményösztönzés, személyi ösztönzés céljából nyújtható juttatás előirányzatát a Képviselő-testület határozza meg, ami nem lehet magasabb az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatának 12 %-ánál.

8. Záró rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A Képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.


[1] A 2. § (1) bekezdése a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
[2] A 2. § (1a) bekezdését a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.
[3] A 2. § (1b) bekezdését a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.
[4] A 2. § (1c) bekezdését a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.
[5] Az 1. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
[6] A 2. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.
[7] A 3. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.
[8] A 4. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.
[9] Az 5. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.
[10] A 6. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.
[11] A 7. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.
[12] A 10. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.