Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 22.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 01

Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 22.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2023.01.01.

Szólád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. Adókötelezettség

1. § Az önkormányzat a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény felhatalmazása alapján a következő helyi adókat vezeti be:

a) építményadó,

b) telekadó,

c) magánszemélyek kommunális adója,

d) idegenforgalmi adó,

e) helyi iparűzési adó.

2. § Az adókötelezettség az önkormányzat illetékességi területén a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 2. §-ában foglaltakra terjed ki.

3. § A rendelet hatálya a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 3. §-ában meghatározott adóalanyokra terjed ki.

2. Építményadó

4. § Az adókötelezettségre a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 11. §-ában foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.

5. § Az adó alanyára a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 12. §-ában foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.

6. § (1) A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 13. §-ában meghatározottakon túl mentes az adó alól a magánszemély tulajdonában lévő lakás rendeltetésű ingatlan (a továbbiakban: lakás), és a hozzá tartozó egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület, amennyiben az adó alanya életvitelszerűen Szóládon lakik.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában az a magánszemély lakik életvitelszerűen Szóládon, aki a feltételek együttes fennállása esetén:

a) életét szóládi lakásából szervezi: rendszeresen szóládi lakásából indul munkába vagy oktatási intézménybe, szóládi lakásába tér haza,

b) az életviteléhez szükséges tevékenységeket – étkezés, háztartási munkák – legjellemzőbben szóládi lakásában folytatja,

c) családi élete helyszínéül szóládi lakása szolgál,

d) a közüzemi szolgáltatásokat elsődlegesen, nagyobb mértékben szóládi lakásában veszi igénybe és

e) elsődleges számlázási/levelezési címként szóládi lakása jelenik meg a hatóságoknál, közműszolgáltatóknál.

(3) A mentesség érvényesítéséhez a magánszemély adóalany köteles nyilatkozni, és alátámasztó dokumentumokkal igazolni, hogy életvitelszerűen Szóládon lakik.

(4) A (3) bekezdés szerinti nyilatkozat benyújtására az életvitelszerű tartózkodás kezdetét követő adóév január 31. napjáig van lehetőség. A határidő elmulasztása az adóévre vonatkozóan jogvesztő.

(5) Az adóhatóság megvizsgálja a határidőben benyújtott nyilatkozat valóságtartalmát, valamint szükség esetén bizonyítási eljárást folytat le a lakás életvitelszerű használata és a közüzemi számlákon szereplő fogyasztás arányossága tekintetében összevetve, hogy

a) a dokumentumok, közműszolgáltatói igazolások, számlák miként tartalmazzák a fogyasztó nevét, lakóhelyét, a fogyasztási helyet, a számlázási/levelezési címet és

b) a számlázási/levelezési cím mely időponttól érvényes a kérelem benyújtását megelőző egy évről szóló számlákon (részszámla, elszámoló számla).

(6) Az életvitelszerű tartózkodás megszűnését 15 napon belül kell bejelenteni az adóhatóság felé.

7. § Az adókötelezettség keletkezésére, változására és megszűnésére a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 14. §-ában foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.

8. § Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.

9. § (1) Az adó mértéke: 600 Ft/m2/év.

(2) A község külterületén lévő építmények esetében az adót 50 %-kal csökkentett mértékben kell megállapítani.

10. § (1) Az adóbevallást az adókötelezettség keletkezését (változását) követő 15 napon belül kell benyújtani az önkormányzat hivatalához.

(2) Az adóköteles építmény utáni adót az adózónak félévenként, két egyenlő részletben, az adóév március 15-ig és szeptember 15-ig kell megfizetnie.

(3) A 6. § (3) bekezdése szerinti nyilatkozatot

3. Telekadó

11. § Az adókötelezettségre a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 17. §-ában foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.

12. § Az adó alanyára a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 18. §-ában foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.

13. § (1) A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 19. §-ában foglaltakon túl mentes az adó alól:

a) a beépített telek,

b) az építési tilalom alatt álló telek,

c) a teleknek a 400 m2 meghaladó területe,

d) az épülethez, épületnek nem minősülő építményhez, nyomvonal jellegű létesítményekhez tartozó – jogszabályban vagy hatósági előírásban megállapított – védő (biztonsági) terület,

e) a rendezési terv szerint be nem építhető telek,

f) a magánszemély tulajdonában lévő telek, amennyiben az adó alanya, a 6. § (2) bekezdésében foglaltak szerint, életvitelszerűen Szóládon lakik.

(2) A 6. § (3) bekezdése szerinti nyilatkozat benyújtására az életvitelszerű tartózkodás kezdetét követő adóév január 31. napjáig van lehetőség. A határidő elmulasztása az adóévre vonatkozóan jogvesztő.

(3) Az életvitelszerű tartózkodás megszűnését 15 napon belül kell bejelenteni az adóhatóság felé.

14. § Az adókötelezettség keletkezésére, változására és megszűnésére a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 20. §-ában foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.

15. § Az adó alapja a telek m2-ben számított területe.

16. § Az adó mértéke: 80 Ft/m2/év.

4. Magánszemélyek kommunális adója

17. § (1) Kommunális adó fizetési kötelezettség terheli a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 24. §-ában meghatározottak közül azt a magánszemély adóalanyt, aki

a) lakás ( lakás rendeltetésű ingatlan ) tulajdonosa, és a 6. § (2) bekezdése szerint életvitelszerűen Szóládon lakik vagy

b) az önkormányzat illetékességi területén lévő, nem magánszemély tulajdonában lévő lakás lakásbérleti jogával rendelkezik.

(2) A 6. § (3) bekezdése szerinti nyilatkozat benyújtására az életvitelszerű tartózkodás kezdetét követő adóév január 31. napjáig van lehetőség. A határidő elmulasztása esetén az adóalany, az adóévre vonatkozóan, építményadó fizetésére köteles.

(3) Az életvitelszerű tartózkodás megszűnését 15 napon belül kell bejelenteni az adóhatóság felé.

(4) Az (1)-(3) bekezdésben foglaltakon túl az adókötelezettségre, az adó alanyára, az adókötelezettség keletkezésére, változására és megszűnésére a helyi adókról szóló C. törvény 12. §-ában, 14. §-ában és 24-25. §-ában foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.

18. § (1) Az adó mértéke: 8.000 Ft / év a 17. § (1) bekezdése szerinti lakásonként és lakásbérleti jogonként.

(2) Mentesül a magánszemélyek kommunális adója alól az adóalany arra az adótárgyra vonatkozóan, amely után építményadót fizet.

5. Idegenforgalmi adó

19. § Az adókötelezettség a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 30. §-ában meghatározott adóalanyokra terjed ki.

20. § Az adómentesség a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 31. §-ában foglaltakra terjed ki.

21. § Az adó alapja: a megkezdett vendégéjszakák száma.

22. § Az adó mértéke: személyenként és vendégéjszakánként 400 Ft.

23. § Az adó beszedésére kötelezettre a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 34. §-ában foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.

24. § Az adóbeszedésre kötelezett, a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig, köteles az általa beszedett idegenforgalmi adóról adóbevallást tenni, és az adót az önkormányzat idegenforgalmi adó számlájára befizetni.

6. Helyi iparűzési adó

25. § Az adókötelezettségre, az adó alanyára, az adókötelezettség keletkezésére és megszűnésére, az adó alapjára a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 35-39/F. §-ában foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.

26. § Az adó mértéke: az adóalap 1,4 százaléka.

27. § Az adóelőleg megállapítására és az adó megfizetésére a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 41-42. §-ában foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.

7. Záró rendelkezések

28. § Hatályát veszti a helyi adókról szóló 20/2011. (XII. 15.) önkormányzati rendelet.

29. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.