Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete

Szólád Község Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 05. 24

Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete

Szólád Község Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről

2023.05.24.

Szólád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörébe eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére terjed ki.

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi költségvetését, egyenlegét

a)1 146 268 ezer Ft tárgyévi költségvetési bevétellel,

b)2 151 498 ezer Ft tárgyévi költségvetési kiadással,

c)3 - 5 230 ezer Ft tárgyévi költségvetési egyenleggel,

d) 1 164 ezer Ft finanszírozási kiadással,

e)4 6 394 ezer Ft finanszírozási bevétellel állapítja meg, amelyből

ea) belső forrásból 1 164 ezer Ft a működési maradvány igénybevétele, 3 873 ezer Ft a felhalmozási maradvány igénybevétele és 1 357 ezer Ft az államháztartáson belüli megelőlegezések

eb) külső forrásból 0 ezer Ft a hitelfelvétel.

(2) Működési célú egyenlegét az alábbiak szerint állapítja meg:

a)5 a működési költségvetési bevételeit 67 262 ezer Ft-ban

b)6 a működési költségvetési kiadásait 93 904 ezer Ft-ban ebből

ba) a személyi juttatások kiadásait 22 389 ezer Ft-ban

bb) a munkaadókat terhelő járulékokat 2 642 ezer Ft-ban

bc) a dologi kiadásokat 31 661 ezer Ft-ban

bd) az ellátottak pénzbeli juttatásait 6 877 ezer Ft-ban

be) az egyéb működési célú kiadásokat 30 335 ezer Ft-ban, ebből a működési célú pénzeszközátadásokat 15 898 ezer Ft-ban, a működési célú általános tartalékot 14 437 ezer Ft-ban

c)7 a működési költségvetési egyenlegét - 26 642 ezer Ft összegben állapítja meg.

(3) Felhalmozási célú egyenlegét az alábbiak szerint állapítja meg:

a)8 a felhalmozási költségvetési bevételeit 79 006 ezer Ft-ban

b)9 a felhalmozási költségvetési kiadásait 57 594 ezer Ft-ban ebből

ba)10 a beruházások összegét 10 487 ezer Ft-ban

bb) a felújítások összegét 25 617 ezer Ft-ban

bc)11 az egyéb felhalmozási célú kiadások összegét 21 490 ezer Ft-ban, ebből a felhalmozási célú tartalékot 21 490 ezer Ft-ban

c)12 a felhalmozási költségvetési egyenlegét 21 412 ezer Ft összegben állapítja meg.

(4) Finanszírozási célú bevételeit és kiadásait az alábbiak szerint állapítja meg:

a)13 a finanszírozási célú műveletek bevételét 6 394 ezer Ft-ban ebből

aa) a működést szolgáló finanszírozási célú műveletek bevételét 2 521 ezer Ft-ban

ab) a felhalmozást szolgáló finanszírozási célú műveletek bevételét 3 873 ezer Ft-ban

b) a finanszírozási célú műveletek kiadását 1 164 ezer Ft-ban ebből

ba) a működést szolgáló finanszírozási célú műveletek kiadását 1 164 ezer Ft-ban

bb) a felhalmozást szolgáló finanszírozási célú műveletek kiadását 0 ezer Ft-ban

c)14 a finanszírozási célú műveletek egyenlegét 5 230 ezer Ft-ban állapítja meg.

(5) A képviselő-testület az (1) bekezdésben megállapított tárgyévi költségvetési bevételeket és kiadásokat (működési és felhalmozási célú) mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – együttesen egyensúlyban az 1. melléklet szerint, az önkormányzat működési bevételét és kiadását összesítve a 2. melléklet szerint, a felhalmozási bevételeket és kiadásokat a 3. melléklet szerint jóváhagyja.

(6) A képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi működési célú támogatásait, pénzeszközátadásait, közvetett támogatásait a 4. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) A képviselő-testület az önkormányzat működési és felhalmozási célú bevételi előirányzatait kiemelt előirányzatonként, ill. az Áht. 23. § (2) bekezdése szerinti feladatonkénti bontásban (kötelező önkormányzati feladatok, nem kötelező önkormányzati feladatok, államigazgatási feladatok) az 5. melléklet szerint, működési és felhalmozási célú kiadásait a 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

(8) A képviselő-testület az önkormányzat éves létszám-előirányzatát a 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

(9) A képviselő-testület a közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzatát a 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

(10) A képviselő-testület az önkormányzat kiadásait kormányzati funkciók szerinti bontásban a 7. melléklet szerint hagyja jóvá.

(11) A képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban és összesítve a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

(12) A képviselő-testület a Stabilitási tv. 45. § (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételeinek, valamint a Stabilitási tv. 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek a költségvetési évet követő három évre várható összegét a 9. melléklet szerint állapítja meg.

(13) A képviselő-testület az önkormányzat likviditási tervét a 10. melléklet szerint, EU támogatással megvalósuló projektjeit a 11. melléklet szerint, a 2022-2025. évekre szóló gördülő tervezését a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

3. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a képviselő-testület államilag garantált értékpapír vásárlással, illetve pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti pénzintézeti lekötés intézését a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedéséről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

4. § Az önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő Balatonföldvári Közös Önkormányzati Hivatal.

5. § (1) Az önkormányzat a költségvetését a rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt –, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

(2) A képviselő-testület az Áht. szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés - a helyi önkormányzatot érintő módon – az Áht. 14. § (3) bekezdése szerinti fejezetben meghatározott támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(3) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(4) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(5) A helyi önkormányzat költségvetési kiadásai kiemelt előirányzatai közötti átcsoportosításra a képviselő-testület jogosult.

(6) A polgármester e rendeletben foglaltak szerint 200.000 Ft értékhatárig, költségvetési évben összesen az általános tartalék mértékéig, dönt a forrásfelhasználásról, döntéséről évente tájékoztatja a képviselő-testületet.

6. § (1) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

7. § Az önkormányzat alkalmazásában állók részére jutalom címén teljesítményösztönzés, személyi ösztönzés céljából nyújtható juttatás előirányzatát a képviselő-testület határozza meg, ami nem lehet magasabb az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatának 12 %-ánál.

8. § A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 2. § (1) bekezdés a) pontja a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdés a) pontja a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdés b) pontja a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdés b) pontja a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. § (1) bekezdés c) pontja a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. § (1) bekezdés e) pontja a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 2. § (2) bekezdés a) pontja a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (2) bekezdés a) pontja a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 2. § (2) bekezdés b) pontja a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (2) bekezdés b) pontja a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 2. § (2) bekezdés c) pontja a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (2) bekezdés c) pontja a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 2. § (3) bekezdés a) pontja a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 2. § (3) bekezdés b) pontja a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 2. § (3) bekezdés b) pont ba) alpontja a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 2. § (3) bekezdés b) pont bc) alpontja a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 2. § (3) bekezdés c) pontja a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 2. § (4) bekezdés a) pontja a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 2. § (4) bekezdés c) pontja a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

15

Az 1. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdés - 1. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 2. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdés - 2. mellékletével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

17

A 3. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdés - 3. mellékletével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 4. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdés - 4. mellékletével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

19

Az 5. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdés - 5. mellékletével megállapított szöveg. Az 5. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

20

A 6. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdés - 6. mellékletével megállapított szöveg. A 6. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

21

A 7. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdés - 7. mellékletével megállapított szöveg. A 7. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

22

A 9. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (8) bekezdés - 8. mellékletével megállapított szöveg. A 9. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.

23

A 10. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (9) bekezdés - 9. mellékletével megállapított szöveg. A 10. melléklet a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (9) bekezdésével megállapított szöveg.