Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról

Hatályos: 2023. 01. 01

Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a helyi adókról
Végső előterjesztői indokolás
A képviselő-testület 2021. október 28. napján tartott ülésén tárgyalt a helyi adókról szóló rendelet módosításáról. A képviselők egyetértettek azzal, hogy az idegenforgalmi adó fizetési kötelezettség kerüljön kiterjesztésre a település egészére, szemben a jelenlegi egy övezetre kiterjedő kötelezettséggel. Továbbá az adó mértéke 300 Ft / vendégéjszaka / fő mérték helyett 400 Ft / vendégéjszaka / fő összegre változzon.
A fentiek alapján elkészített rendelettervezet tárgyalása előtt, 2021. november 25. napján kihirdetésre került a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges helyi adó intézkedésekről szóló 535/2020.(XII.1.) Korm. rendelet módosításáról szóló 641/2021.(XI.25.) Korm. rendelet, mely a Korm. rendeletben foglalt szabályt kiterjesztette a 2022-es adóévre.
(A koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges helyi adó intézkedésről szóló 535/2020.(XII.1.) Korm. rendelet vonatkozó szabályai a következők:
A Korm. rendelet 1. § (1) bekezdése alapján a 2021. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak a rendelet hatálybalépése napján hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke.
A Korm. rendelet 1. § (2) bekezdése értelmében az önkormányzatnak az e rendelet hatálybalépése napján hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2021-ben végződő adóévben is biztosítania kell.
A Korm. rendelet 1. § (3) bekezdése szerint a települési önkormányzat a 2021. évre új helyi adót, új települési adót nem jogosult bevezetni.)
A képviselő-testület a 2021. november 29. napján tartott ülésére előkészített rendelettervezet tárgyában a következő határozatot hozta:
84/2021.(XI.29.) Kt. határozat:
Szólád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet megalkotása tárgyában az előterjesztés szerinti tájékoztatót tudomásul veszi, a rendelettervezetet további tárgyalásra, a 2023-as adóév vonatkozásában, elfogadja.
A helyi adókról szóló 20/2011.(XII.15.) önkormányzati rendelet felülvizsgálata változatlanul indokolt.
A helyi adókról szóló 20/2011. (XII.15.) önkormányzati rendelet bevezető része nem felel meg a jelenlegi jogszabályoknak, szerkezete nem követi a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény szerkezetét, ezért a felülvizsgálati eljárásban új rendelet megalkotását készítettük elő.
Az új rendelet tervezetében ezeket a hiányosságokat kiküszöböltük, az egyes adónemek esetében a rendeleti szabályozás szövegezésénél a jogalkotói szándékot pontosabban kifejező megfogalmazást alkalmaztunk, a szabályozás tartalmának – az idegenforgalmi adót érintő módosítás kivételével – változatlanul hagyása mellett.
Építményadó: mentes az adó alól a magánszemély tulajdonában lévő lakás rendeltetésű ingatlan (a továbbiakban: lakás), és a hozzá tartozó egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület, amennyiben az adó alanya életvitelszerűen Szóládon lakik.
Telekadó: mentes az adó alól a magánszemély tulajdonában lévő telek, amennyiben az adó alanya életvitelszerűen Szóládon lakik.
Kommunális adó: adófizetési kötelezettség terheli a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 24. §-ában meghatározottak közül azt a magánszemély adóalanyt, aki lakás ( lakás rendeltetésű ingatlan ) tulajdonosa, és életvitelszerűen Szóládon lakik.
Életvitelszerű tartózkodáshoz a fenti adónemek esetében joghatás fűződik. A rendelet tervezetében az életvitelszerű tartózkodásra vonatkozó nyilatkozat benyújtását határidőhöz kötöttük, mely az életvitelszerű tartózkodás kezdetét követő adóév január 31. napja.
Idegenforgalmi adó: Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt. Az adót a szállásadó szedi be, és fizeti be az önkormányzat részére. A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 26. §-a értelmében 2023. január 1. napjától a helyi önkormányzat a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény hatálya alá tartozó szálláshely-szolgáltató terhére a szálláshely kezelő szoftver használatán túl egyéb nyilvántartás-vezetési kötelezettséget nem írhat elő. A papír alapú nyilvántartás vezetésére vonatkozó kötelezettséget a rendelettervezetben nem szerepeltetjük.
Helyi iparűzési adó: a szabályozás teljes egészében a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény vonatkozó rendelkezésein alapul.