Polány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2022. 10. 21- 2023. 03. 30

Polány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

2022.10.21.

Polány község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §(1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Polány község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) vissza nem térítendő természetbeni támogatásként tűzifát biztosít azon Polányi állandó bejelentett lakóhelyükön életvitelszerűen élő lakos részére, aki fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik, és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelelnek.

2. § (1) Egy lakóingatlan esetében csak egy személy jogosult a támogatásra, függetlenül a lakásban élő családok és háztartások számától.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

(3) A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul.

(4) A kérelmeket Mernyei Közös Önkormányzati Hivatalba (Mernye, Fő utca 14.) lehet benyújtani 2022. november 18. napjáig.

(5) A kérelmekhez mellékelni kell a kérelemben feltüntetett, a kérelem beadását megelőző havi jövedelmekről szóló igazolást.

3. § Maximum 5 m3 szociális célú tűzifa támogatás természetbeni ellátásként adható annak a személynek vagy családnak, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, illetve időszakosan bekövetkezett vagy tartósan fennálló létfenntartási problémákkal küzd, feltéve, ha a kérelmező

a) háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 500 %-át, azaz 142.500 Ft-ot,

b) egyszemélyes háztartás esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 600 %-át, azaz 171.100 Ft-ot,

c) lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelőberendezéssel biztosítja.

4. § A kérelem elbírálása során előnyt élveznek:

a) aktív korúak ellátásában részesülők,

b) időskorúak járadékában részesülők,

c) települési támogatásban támogatásban részesülők,

d) gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család

5. § (1) A támogatás megállapításáról Polány község Képviselő-testülete dönt legkésőbb 2022. december 16. napjáig.

(2) A tűzifa juttatás az állami támogatás keretében biztosított 29 erdei m3 (644 525 Ft vissza nem térítendő támogatás) tűzifa kimerüléséig adható.

(3) A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 3. §-ban meghatározott feltételeknek megfelelőek – el kell utasítani. (4) A tűzifa házhoz szállításáról az önkormányzat gondoskodik térítésmentesen, ellenszolgáltatás nélkül.

6. § Ez a rendelet 2022. október 21-én lép hatályba, és 2023. március 31-én hatályát veszti.