Szentgáloskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2007. (XII. 11.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2007. 12. 12- 2022. 11. 18

Szentgáloskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2007. (XII. 11.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezési tevékenységről1

2007.12.12.

Szentgáloskér község Önkormányzati Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. Tv. 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja a szentgáloskéri temető fenntartásával és a temetkezési tevékenységgel kapcsolatosan:

Általános rendelkezések

1. § Ezen rendelet hatálya Szentgáloskér község közigazgatási területén fekvő temetőre, az ott végzett temetkezési és temető-fenntartási tevékenységre terjed ki. A temető pontos címe: Szentgáloskér, Kossuth. u. hrsz

2. § (1) Szentgáloskér község Önkormányzata gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelően temető fenntartásáról.

(2) Az Önkormányzat által fenntartott temető köztemető, abban az Önkormányzat köteles az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.

(3) A temetés módja lehet egyházi és világi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásaiknak tiszteletben tartásával történik.

3. § (1) A temető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatokat a j egyző ellenőrzi.

(2) A jegyző az (1) bekezdésben meghatározott jogkörében:

a.) felhív a jogszabályokban és a temető szabályzatban foglalt rendelkezések betartására b.) szabálysértési eljárást folytat le
Értelmező rendelkezések

4. § E rendelet alkalmazásában:

a ., temető _ Kismaros település közigazgatási területén belüli, beépítésre szánt, építési használata szerinti zöldfelületi jellegű különleges terület, amely kegyeleti célokat szolgál, közegészségügyi rendeltetésű, és melyet az elhunytak eltemetésére, a hamvak elhelyezésére létesítettek, és használnak vagy használtak.
b ., köztemető: az Önkormányzat tulajdonában lévő temető, illetőleg a temetőnek az a része, amelyben az Önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti.
·.
3
e., temetkezési emlékhely: a temetőn kívül, különösen templomban, altemplomban, templomkertben, történeti kertben, urnacsarnokházban vagy más építményben és területen lévő, az elhunytak eltemetésére, urnák elhelyezésére és hamvak szétszórására szolgál
d ., temetési hely: a temetőben vagy a temetkezési emlékhelyen létesített sírhely, sírbolt, urnasírbolt, valamint a hamvasztó üzemi építmény területén, ingatlanán létesített urnafülke, urnasírhely. A temetési helyek egyes formái, a temetés módja, továbbá a földben vagy építményben történő elhelyezkedése alapján különböznek egymástól.
e ., nemzeti sírkert(nemzeti panteon): a műemléki védelem alatt álló, vagy Nemzeti Kegyeleti Bizottság által annak minősített temető, hősi temető, hősi temetési hely, továbbá temetkezési emlékhely, kegyeleti emlékhely, temetési helyek összessége.
f ., hősi temető, hősi temetési hely: háborúban vagy békeidőben alkotmányos kötelezettség teljesítése közben elesettek eltemetésére, hamvaik elhelyezésére szolgáló temető (temetőrész), temetési hely, ha nemzetközi szerződés másként nem rendelkezik.
g ., kegyeleti emlékhely: elhunytak emlékének megjelölésére és megőrzésére létesített építmény, emlékmű, emlékjel, épületen elhelyezett emléktábla.
h ., kegyeleti szolgáltatás: a köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetést magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékének megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újra használatba vétele

5. § (l ) A temető beépítési előírásait a helyi építési szabályzatban és szabályozási tervben kell meghatározni.

(2) A temető és a temetkezési emlékhely építményei, közművei, egyéb infrastrukturális létesítményei építéséhez, létesítéséhez, bővítéséhez, továbbá a kegyeleti emlékhely létesítéséhez külön jogszabályban előírtak szerint a tulajdonosnak engedélyt kell kérni. Az építési engedélyezési eljárás során a közegészségügyi, a műemléki, a közlekedésügyi, a v1zugyi, a tűzvédelmi és energetikai szakhatóságok működnek közre. Védett természetvédelmi területen elhelyezkedő temető esetén a természetvédelmi szakhatóság közreműködése is szükséges.

(3) Köztemető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról és megszüntetéséről a települési önkormányzat gondoskodik.

(4) A temető, temetőrész, sírhelytábla (parcella), temetési hely lezárását hirdetményben kell közölni. A hirdetményt a lezárás időtartamáról a tájékoztató táblán, szükség szerint temetőkapun, ravatalozón és az érintett temetőrészeknél is ki kell függeszteni.

(5) Ha a lezárástól számított 25 éves sírhelyhasználati, illetőleg a 10 éves urnasírhely, urnafülke használati idő eltelt, a temető tulajdonosa (üzemeltetője) az újbóli temetések

lehetővé tétele céljából a lezárt temetőt, temetőrészt, sírhelytáblát, temetési helyet megszüntetheti. A megszüntetést megelőzően hirdetményben, továbbá három alkalommal legalább egy országos és egy területi napilapban, az egyház (felekezet) lapjában is - és a helyben szokásos módon közhírré kell tenni úgy, hogy a hirdetmény kifüggesztése és az első közzététel a megszűnés előtt legalább 6 hónappal, a továbbiakban pedig kéthavonként történjenek.
(6) Ha a lejárt használati idejű temetési helyen lévő holttestmaradványokat az elhunyt hozzátartozója máshol el kívánja temetni, erről a kiürítésre megjelölt időpontig kell gondoskodni. Ennek hiányában a holttestmaradványokat (az urnákat) a kiürítésre megjelölt időpontot követő 6 hónap elteltével - az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak a temető fekvése szerint illetékes városi, fővárosi kerületi intézete (a továbbiakban: intézet) jelenlétében - közös sírhelyben kell elhelyezni, illetve a hamvak az arra kijelölt helyen szétszórhatók.
(7) Az elhalt, eltemetett és a sír felnyitásakor előkerült - értékeket képező - dolgokra hagyatéki eljárás lefolytatása céljából a temető üzemeltetője értesíti a külön jogszabályban meghatározott hatóságot.
(8) Ha a lezárt temetőt, temetőrészt, sírhelytáblát, temetési helyet újra betemetés vagy kegyeleti park céljára kívánja használatba venni, a használatbavétel előtt a területet legalább 30 cm vastag földréteggel kell feltölteni.

6. § (1) A temető létesítése során a temetőtulajdonos a.) utat,

b.) ravatalozót,
c.) a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolót és hűtőt,
d.) boncoló helyiséget, ha 20 km-es körzetben működő egészségügyi intézményben, illetőleg más temetőben lévő ilyen létesítmény nem áll rendelkezésre
e.) a temető bekerítését vagy élő sövénnyel való lehatárolását,
f.) vízvételi lehetőséget, illemhelyet,
g.) a temető területének - rendeltetésének és a hely jellegének megfelelő -parkosítását, az utak sorfásítását,
h.) hulladéktárolót köteles biztosítani.
(2) Lezárt temetőben az (1) bekezdés e., f., és h, pontjában meghatározott temetfö létesítményeket kell biztosítani.

7. § (1) Ha a temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely betelt, azt a temető fenntartója jogosult lezárni, és ott a további temetkezést megtiltani.

(2) .A temető és a temetési hely - kormányrendeletben foglaltak szerint - megszüntethető a tulajdonos döntése alapján, ha a temetési hely használati ideje lejárt.

(3) A lezárt temetési hely kiüríthető, ha a lezárástól, iIIetőleg az utolsó temetkezéstől számított használati ideje letelt. A temetési helyre rátemetett maradványok, valamint az elhelyezett urna az eredeti használati időt nem hosszabbítja meg.

8. § Lezárt nem működő temető ismételt használatba vételekor vagy kegyeleti park céljára való átalakításakor a létesítésre irányadó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

A temető fenntartása

9. § (1) A temetőfenntartó feladata a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldfelületek karbantartása, szükség szerint felújítása és gondozása.

Temetői munkák

10. § (1) A temetőben végzendő minden munkát a temető üzemeltetőjének be kell jelenteni.

(2) Az üzletszerű tevékenység során a vállalkozó köteles betartani az e rendeletben meghatározott feltételeket.

(3) Munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

(4) Búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

(5) A temetőben vállalkozói tevékenység - a temetési szolgáltatás kivételével - hétfőtől péntekig, a temető nyitvatartási idejében végezhető.

(6) A munkálatok befejezését követő három napon belül vállalkozó köteles a környezet eredeti állapotát helyreállítani, a munkavégzés során keletkezett vagy feleslegessé vált anyagokat elszállítani. Amennyiben a munkavégzés során keletkezett vagy feleslegessé vált anyagok a temető fenntartóját fenntartói tevékenységében akadályozzák, úgy az anyagok elszállításáról a vállalkozónak egy napon belül kell gondoskodnia.

(7) Meglévő síremlék helyére történő új síremlék állításakor a vállalkozó köteles a temető területéről a régi síremléket a tulajdonos által megjelölt helyre szállítani.

(8) Amennyiben ezen kötelezettségének nem tesz eleget szabálysértést követ el.

A temető üzemeltetése

11. § A temető üzemeltetését a vonatkozó jogszabályokban, a temető-szabályzatban, illetve kegyeketi közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint kell ellátni.

12. § (1) A temető üzemeltetője:

a ., meghatározza a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenység ellátásának temetői rendjét,
b ., biztosítja az eltemetés (urnaelhelyezés) feltételeit,
e., megállapítja a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit,
d ., biztosítja a ravatalozó, a technikai berendezések, tárolók és hűtők, valamint a temető egyéb közcélú létesítményei karbantartását és működtetik azokat,
e ., gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről, és biztosítja a temető nyitását, zárását,
f ., megőrzi a nyilvántartó könyveket, g., tájékoztatja a temetőlátogatókat,
h ., kijelöli a temetési helyeket,
i ., elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, síkosságmentesítését és a hóeltakarítását,
J ., összegyűjti és elszállítja a hulladékot,
k., gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról
1., összehangolja a temetéseket,
m., gondoskodik az ügyfélfogadásról

13. § A temető üzemeltetője a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

14. § (1) A temetőben kegyeleti jogok gyakorlása céljából az üzemeltető a., nyilvántartó könyvet

b., sírbolt könyvet vezet.
(2) Nyilvántartó könyv a következő adatokat tartalmazza: folyószám, a temetés napja, az elhalt neve, leánykori neve, születési ideje, anyja neve, legutolsó lakóhelyének címe, foglalkozása, az elhalálozás időpontja, a sírhelytábla, sírhelysor, temetkezési hely száma, valamint az eltemető neve, lakcíme, és a síremlékre vonatkozó bejegyzések.
(3) A sírbolt könyvet a (2) bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni a sírbolt számának feltüntetésével. A sírbolt könyvbe be kell jegyezni a sírbolt felett rendelkezni jogosult személynek a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit is.
(4) Az ismeretlen holttest esetében a nyilvántartó könyvbe be kell vezetni az eljáró hatóság nevét, az eljárás ügyszámát.
(5) A nyilvántartó könyvbe és a sírbolt könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkező jogosult tekinthet be.
(6) Az üzemeltető a nyilvántartó könyv, illetve sírbolt könyv adatai alapján a temető nyitvatartási ideje alatt felvilágosítást köteles adni az elhunyt személy temetési helye iránt érdeklődőknek.

Temetési hely

15. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A

sorokban a temetési helyeket a temető üzemeltetője jelöli ki.
(2) A sírhelytáblákat, a sorokat és a temetési helyeket számozni kell. A temetési helyek nyilvántartással való azonosíthatóságát biztosítani kell. A sírhelytábla számozását a helyszínen is fel kell tüntetni.
(3) A sírhelytáblát folyamatos temetésre elő kell készíteni.
(4) A temetőben alkalmazott temetési helyek szélesség és hosszúsági méretét és egymástól való távolságát szabályzatban kell előírni.
(5) A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta.
(6) A rendelkezési jog gyakorlása a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározása, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására terjed ki.
(7) A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója.

16. § (1) Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet egyes sírhely, kettős sírhely. Az egyes sírhely alapmérete egy koporsó, a kettős sírhely alapmérete két egymás melletti koporsó befogadására alkalmas sírgödör.

a.) egyes sírhely esetén a sírhely mérete: 250 cm hosszú, 150 cm. széles b.) kettős sírhely esetén a sírhely mérete 250 cm hosszú, 150 cm. Széles
c.) gyermek sírhely esetén a sírhely mérete: 130cm hosszú és 1OOcm széles d.) urna füldbe temetésénél: 130 cm hosszú és 60 cm széles
e.) sírboltok:
kétszemélyes. 300 cm hosszú, 200 cm széles négyszemélyes: 400 cm hosszú és 300 cm széles
f.) két sírhely közötti távolság 50 cm.
g.) szilárd burkolatú járda a temetési hely köré nem építhető. A temetési helyek között fehér murva, vagy fű telepíthető, amit a temetési hely megváltójának kell rendben tartania.
h.) temetési helyen legfeljebb olyan növény ültethető, amelynek fejlődése során a gyökérzete a szomszédos temetési helyek és a sírhelysorok közötti utak vagy más temetői létesítmények állapotát, állagát nem veszélyezteti, valamint növekedése során a temetési hely alapterületét nem haladja meg
i.) a temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles a temetési hely gondozását, gyomtalanítását rendszeres elvégezni. Amennyiben ezen kötelezettségének nem tesz eleget, abban az esetben a temető fenntartója határidő tűzésével felhívja a szükséges munkálatok elvégzésére. A felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkálatokat a rendelkezési jogosult költségére elvégzi.
(2) A koporsó egy holttest elhelyezését szolgálja
(3) A sírgödör mélysége 220 cm. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön. A sírgödröt az üzemeltető hozzájárulásával természetes - a talajban lebomló - anyaggal burkolni lehet.
(4) Oldalirányú üreggel ellátott egyes vagy kettős sírhelyet nem szabad létesíteni.
(5) A temető fenntartója az önkormányzat tulajdonában álló temetőben, új sírbolt (kripta) építését, umakripta létesítését helyhiány miatt nem teszi lehetővé, illetve nem engedélyezi.
(6) A sírboltok, a gyermek, a kettős és az urnasírhelyek részére az egységes gondozás céljából külön táblát vagy sorokat lehet kijelölni.
(7) Kettes sírhely megváltására csak abban az esetben kerülhet sor, ha a sírhelyet megváltani szándékozó nyilatkozik arról, hogy a kettes sírhelyen legalább négy betemetés lesz.

17. § (1) Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet urnafülke (kolombárium), urnasírhely . Az urna koporsós temetési helyre temethető.

(2) Az urnafülke (kolombárium) építésügyi hatósági engedéllyel építhető.

(3) Új urnafülke építésénél az urnát befogadó belső méret legalább 30 cm x 30 cm lehet. Urnafülke építmények kialakításánál a temető tulajdonosa előírhatja a természetes anyagok és művészi formák alkalmazását. Az urnafülkét úgy kell kialakítani, hogy a fülke egyedi díszítése biztosítható legyen.

(4) A hamvakat tartalmazó urna földbe temetésére urnasírhely alakítható ki.

(5) A temető tulajdonosa a hamvak szétszórásához és bemosásához külön temetőrészt jelölhet ki, amelyet parkszerűen kell kialakítani.

(6) A temető tulajdonosa (üzemeltető) a mesterséges, vagy spontán abortusz folytán távozó magzat, csonkolt testrész, emberi szerv, szervrnaradvány eltemetésére külön sírhelytáblát jelölhet ki.

18. § (1) Temetési hely megjelölésére sírjel használható, illetőleg létesíthető.

(2) A sírjel nem foglalhat el a szabályzatban meghatározott temetési helynél nagyobb területet, magasságát a helyi építési szabályzat, ennek hiányában az építésügyi hatóság korlátozza.

(3) A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) a temető üzemeltetőjének az elhelyezés előtt be kell mutatni.

19. § A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell.

20. § (1) A sírhely, sírjel vagy sírbolt fenntartása, helyreállítása, felújítása a temetési hely felett rendelkezni jogosult kötelessége. A temető fenntartója a sírhely felett rendelkezni jogosultat felhívhatja a szükséges munkálatok elvégzésére. Az állékonyságot, az élet és a biztonságos használatot veszélyeztető állapot (a továbbiakban: közvetlen veszély) fennállása esetén a fenntartó köteles felhívni a rendelkezni jogosultat a közvetlen veszély elhárítására.

(2) A közvetlen veszély fennállása esetén az építési engedély köteles sírjel helyreállítását a temető tulajdonosának kérésére az építésügyi hatóság elrendeli, illetve a kötelezés nem teljesítése esetén a vészhelyzetet hatósági úton - a temető tulajdonosának közreműködésével - megszünteti.

(3) A sírjel vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.

(4) *Abban az esetben, ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult a fenntartó felszólítására nem tesz eleget az (1) és (2) bekezdésben meghatározott kötelezettségének, a fenntartó a temetési hely felett rendelkezni jogosult költségére a munkálatokat elvégezheti.

21. § (1) A temető fenntartójának (kezelőjének) a temetőről térképet (vázrajzot) kell készíteni, amelyen fel kell tüntetni, hogy mely sírhelytáblák, sorok milyen temetési helyek céljára vannak fenntartva.

(2) A temető részletes térképét a ravatalozó falán ki kell függeszteni és a változásokat, legalább évenként ki kell egészíteni.

(3) A temető bejáratánál a közönség részére tájékoztatót kell kifüggeszteni a nyitva tartás idejéről, a temető rendjéről.

A temetés feltételei

22. § (1) A halottat koporsós temetés esetén - ha jogszabály másként nem rendelkezik - a halott vizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 72 órán túl, de 96 órán belül el kell temetni, kivéve, ha

a.), a halott vizsgálatot végző orvos a halott vizsgálatra vonatkozó rendelkezések alapján ettől eltérő engedélyt adott
b.), a holttestnek az eltemetésig történő hűtése biztosított, ebben az esetben a temetést 8 napon belül kell elvégezni.
(2) A halottat - hamvasztásos temetés esetén - a halott vizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 15 napon belül el kell hamvasztani. A holttestet a hamvasztásig hűteni kell.

23. § (1) A temetőbe szállított halottat az azonosság megállapítása és az okmányoknak az üzemeltető részére történő átadás után - a szállításnál használt külső koporsóval együtt - azonnal el lehet temetni, vagy gondoskodni kell a hűtőben, ravatalozóban való elhelyezéséről.

(2) Ha a temető üzemeltetője az azonosság vagy az okmányok tekintetében hiányosságot észlel, az átvételt felfüggeszti és a halott vizsgálati bizonyítványt kiállító orvost, valamint az illetékes intézetet értesíti.

24. § (1) Temetni - ha törvény vagy kormányrendelet másként nem rendelkezik - hagyományos módon koporsóban (koporsós temetés), hamvasztás esetén az urnába helyezett hamvak eltemetése, illetve elhelyezése útján lehet.

(2) A koporsót temetés előtt véglegesen le kell zárni.

25. § (1) Az elhalt földbe temetéséhez az eltemetőnek jól zárható, környezetbarát anyagból készült, résmentes koporsóról kell gondoskodnia . Földbe temetéshez - a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel - fémből, üvegből, műanyagból készült termék nem használható.

(2) Földbe temetéshez olyan koporsóanyag vagy kegyeleti termék nem használható, amely - alapanyagként vagy adalékanyagként veszélyezteti a környezetet. Ha az elhunyt szállításához műanyag (pvc, polyetilén fóliát) vagy más földben nem bomló anyagot használtak, azt az eltemetés során földbe helyezni nem szabad. A halottal érintkező nem lebomló anyagokat egészségügyi veszélyes hulladékként kell kezelni.

(3) A (2) bekezdésben foglaltak nem alkalmazhatók a fertőző betegségben elhunytak, valamint a külföldről szállított holttestek szállításánál felhasznált anyagokra.

26. § A kolerában, pestisben, leprában, sárgalázban, kiütéses tifuszban, takonykórban, AIDS-ben, vírusos hemorrhagiás lázban elhunytak holttestét kellő szilárdságú, hézagmentesen kettős koporsóban kell elhelyezni.

27. § (1) Azt, aki törvény alapján a temetésre kötelezett és a kötelezettségét nem teljesíti, a jegyző felszólítja kötelezettsége 15 napon belüli teljesítésére. Ha a kötelezett a felszólításnak nem tesz eleget, az elhunytat közköltségen kell eltemetni.

(2) A közköltségen történő temetés esetén a temetésre kötelezett személyt a temetés helyéről és idejéről értesíteni kell.

(3) Az elhunytat a kötelezett kérelmére az általa megjelölt temetési helyre kell temetni, ha az elhalálozás helye szerinti település köztemetőjében megjelölt temetési hely felett a kérelmezőnek rendelkezési joga van.

A temetés

28. § (1) Az eltemetés módja szerint a temetés hamvasztással, vagy elhamvasztás nélkül történik, egyházi vagy világi szertartás szerint.

(2) Az eltemetés módjára és helyére nézve az elhunyt életében tett rendelkezése az irányadó, amennyiben ez nem ró az eltemettető személyére aránytalanul nagy terhet.

(3) Az elhunyt életében tett rendelkezése hiányában az eltemetés módját és helyét az határozza meg, aki a temetésről gondoskodik, vagy arra köteles lenne, de a temetésről más szerv vagy személy úgy gondoskodik, mintha az elhunyt saját halottja volna.

(4) Ha a temetésről több személy gondoskodik és közöttük az eltemetés módja tekintetében nincs megegyezés, a temetés csak elhamvasztás nélkül történhet.

29. § (1) A temetésről sorrendben a következők kötelesek gondoskodni:

a ., aki a temetést szerződésben vállalta,
b ., akit arra az elhunyt végrendelete kötelez,
e., végintézkedés hiányában az elhunyt elhalálozása előtt vele együtt élő házastárs,
d., az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója ( Ptk. 685. § b., pontja) a törvényes öröklés rendje szerint.
(2) Ha temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik, vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az elhalálozás helye szerint illetékes települési Önkormányzat -jogszabályban meghatározott időn belül - gondoskodik.
(2) A (2) bekezdésben foglaltak nem alkalmazhatók a fertőző betegségben elhunytak, valamint a külföldről szállított holttetek szállításánál felhasznált anyagokra.

Sírnyitás

30. § (1) A sír vagy sírbolt felnyitását (továbbiakban: sírnyitás) a temető fekvés szerinti illetékes intézet ÁNTSZ engedélyezheti. Nem minősül sírnyitásnak a koporsós temetésre használt temetési helynek urna elhelyezése céljából történő megbontása.

(2) A sírnyitáshoz a temetési hely felett rendelkezni jogosult hozzájárulása szükséges. Nem kell hozzájárulás a nyomozó hatóság részéről kezdeményezett símyitáshoz, de az eljárásról a temetési hely felett rendelkezni jogosultat értesíteni kell.

31. § (1) A koporsós temetésre szolgáló egyes sírhelyre sírnyitási engedéllyel - a sír megfelelő mélyítésével - további, legfeljebb kettő elhalt vagy 25 évnél régebben elhunyt holttestmaradvány rátemethető. Fertőző betegségben elhunyt sírhelyére csak az illetékes intézet ÁNTSZ előzetes engedélye alapján lehet rátemetni. Ez esetben a rátemethető elhaltak számát a temető fekvése szerint illetékes intézet ÁNTSZ korlátozhatja. Rátemetés esetén - az exhumált maradvány kivételével - biztosítani kell a temetési hely 25 éves használatát.

(2) Az elhalálozástól számított 5 éven belül a sír (sírbolt) felnyitására engedély, hamvasztás, más temetőbe való áthelyezés és rátemetés céljából, illetve a nyomozó hatóság rendelkezésére adható.

Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

32. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):

a ., egyes sírhely esetén 25 év , illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év
b ., kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év e., gyermek sírhely esetén 25 év
d., sírbolt esetén megállapodástól függő 60 év e., az urnafülke és urnasírhely esetén 25év
f., urnafal (kolombárium) esetén 25 év
A temetési hely feletti rendelkezési jog a (3) bekezdésben foglalt kivétellel meghosszabbítható (újraváltható). A meghosszabbítás legrövidebb időtartamára az (1) bekezdésben foglaltak az irányadók.
(2) A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja vagy más célra kívánja felhasználni. Erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet.
(3) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve, ha a temetési hely megszűnik.
(4) A temetési helyre vonatkozó rendelkezési jog a temetési helyről kikerült holttest új temetési helyre történő áthelyezésével, illetve elhamvasztásával is megszűnik, kivéve, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.
(5) Ha a rendelkezési jog azért szűnik meg, mert a jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni.

Díjak

33. § (1) Egyszemélyes sírhely megváltási, újraváltási dija 5.000 Ft.

(2) Kétszemélyes sírhely megváltási, újraváltási dija 7.500 Ft.

(3) Gyermek sírhely megváltási, újraváltási díja 3.000 Ft.

(4) Sírbolt (kripta) újraváltási díja 12.000 Ft.

(5) Urnasír megváltása, újraváltása 6.000 Ft.

(6) A temetőben történő munkavégzés megkezdését, befejezését minden esetben a Temetőgondnoknak kell bejelenteni. A Temetőgondnok a bejelentésről jegyzőkönyvet készít.

(7) Temetésenként, illetve sírhely megváltásonként a temetőben végzett köztisztasági közszólgáltatás után egyszeri 1.000.- Ft összegű szólgáltatási díjat kell fizetni.

(8) A sírhelyek megváltási árait ötévente felül kell vizsgálni.

(9) Az árak az ÁFA-t nem tartalmazzák.

A temető rendje

34. § (1) A temető nyitva tartása: 04. hó 01-től - 10. hó 31-ig: 07.00 - 20.00 óráig, 11. hó 01-től - 03. hó 31-ig: 08.00 - 18.00 óráig.

(2) A temetőt a nyitvatartási idő leteltekor felszólítás nélkül el kell hagyni.

(3) A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(4) A temetőben mindenki a hely csendjének és a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

Záró rendelkezések

36. § (1) Ezen rendeletet alkalmazni kell a temető fenntartását, üzemeltetését, valamint temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző természetes és jogi személyeknek, illetőleg azoknak, akikre nézve e tevékenységek során jogok keletkeznek, és kötelezettségek hárulnak.

(2) Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, a rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik a helyben szokásos módon.

(3) Ezen rendelet kihirdetésével egyidejűleg hatályát veszti a 13/2000(XI.3 l .) Ök. rendelet.

1

Az önkormányzati rendeletet a Szentgáloskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 14. §-a hatályon kívül helyezte 2022. november 19. napjával.