Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

A közművelődésről

Hatályos: 2023. 03. 14

Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

A közművelődésről

2023.03.14.

Zics Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § (1) E rendelet célja, hogy Zics Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az önkormányzat kulturális feladatait, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

(2) Zics Község Önkormányzata kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenység támogatását közcélnak tekinti. Fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és a feladatok megvalósításában résztvevők támogatását. A település minden lakosságának joga van a kulturális örökség megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, az esélyegyenlőséghez a kulturális javak megismerése tekintetében.

(3) Az önkormányzat kiemelt törekvései:

a) a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása,

b) a település hagyományainak ápolása, a helytörténeti mozgalom fejlesztése, népművészeti, hagyományőrző közösségek életre hívása, működtetése, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növelése, a helyi értékek védelmének erősítése.

c) az életminőség, az ünnepek örömeinek gazdagítása, amatőr művészeti körök, műhelyek segítése, kiemelkedő tehetségű helyi alkotók támogatása, szórakozási és közösségi igényekhez lehetőség biztosítása,

d) a település kulturális, közösségi értékeinek közismertté tétele, találkozók, fesztiválok, bemutatók, kiállítások rendezése.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya Zics község közigazgatási területén folytatott közművelődési tevékenységre, az önkormányzat fenntartásában működő közösségi színtérre, a közművelődési tevékenységben részt vevő személyekre, szervezetekre, az önkormányzati közművelődési feladatok ellátásában részt vevő alkalmazottakra, a közművelődési megállapodást kötő jogi, vagy természetes személyekre, valamint a közművelődési szolgáltatást igénybevevőkre terjed ki.

(2) E rendeletben használt fogalmak alatt a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben (a továbbiakban: Kultv.) meghatározott fogalmakat kell érteni.

Az önkormányzati kötelező közművelődési feladatok megvalósításában részt vevő szervezetek

3. § (1) Az önkormányzat közművelődési alapfeladatai ellátása során együttműködik:

a) a társönkormányzatokkal,

b) a közös fenntartású oktatási, nevelési intézményekkel,

c) egyházakkal,

d) a művészeti, hagyományőrző, kulturális tevékenységet végző helyi közösségekkel, személyekkel,

e) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, szervezetekkel.

(2) Az önkormányzat a közművelődési lehetőségekről a honlapon, valamint plakátok, szórólapok útján ad tájékoztatást a lakosság részére.

A közművelődési feladatellátás formái

4. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásáról az önkormányzat saját fenntartású 8672 Zics, Petőfi S. u. 1. szám alatti Közösségi Színtér működtetésével, továbbá szükség szerint közművelődési megállapodás alapján gondoskodik.

(2) Az önkormányzat a helyi közművelődési feladatellátás során közösségi szintérként az alábbi ingatlanokat, épületeket biztosítja:

a) Közösségi Színtér 8672 Zics, Petőfi S. u. 1.,

b)1

c)2

(3) A közösségi színtérként szolgáló épületek fenntartásáról, üzemeltetéséről az Önkormányzat gondoskodik az önkormányzat alkalmazásában álló személyek közreműködésével.

(4)3

Az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások felsorolása

5. § (1) Az önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét. Kötelező feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása, az alapszolgáltatások megszervezése, pénzügyi támogatásának biztosítása.

(2)4 Az önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat - helyi sajátosságok és a rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével - a következő feladatok ellátásával biztosítja:

a) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismerését célzó tevékenységek támogatása, a helyi közművelődési szokások gondozása,

b) a helyi hagyományápoló, ismeretterjesztő, amatőr alkotó, művészeti csoportok tevékenységének támogatása,

c) a helyi társadalom közösségi életének elősegítése,

d) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, zenei rendezvényekhez, alkotó célú helyi közösségek, szakkörök számára közösségi tér biztosítása,

e) a kulturális élet gazdagítása és az emberek közötti kulturális kapcsolatok erősítése érdekében, az esztétikai élmények megéléséhez közművelődési rendezvények, koncertek, kiállítások, bemutatók szervezése,

f) lakossági igény esetén közreműködés színház, és hangverseny látogatások megszervezésében,

g) méltó megemlékezések a nemzeti ünnepekről,

h) a lakosság közérdekű információkhoz jutásának elősegítése

(3)5 A közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében biztosítja:

a) a művelődési közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési, vagy közösségi tevékenységének helyszínét,

b) a művelődési közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt.

Az alapszolgáltatás keretében a lakosság és az önszerveződő közösségek által ingyenesen, vagy térítés ellenében igénybe vehető szolgáltatások

6. § A lakosság az önkormányzat közművelődési alapellátása körében biztosított szolgáltatásokat ingyenesen veheti igénybe.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

7. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési feladatok támogatását az éves költségvetésében meghatározott keretek között biztosítja, illetve további egyedi döntéssel biztosíthatja. A közösségi színtér fenntartásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket rendelkezésre bocsátja.

(2) Az önkormányzat a civil szervezetek támogatásán keresztül is hozzájárul a település közművelődési és közösségfejlesztési feladatainak ellátásához.

(3) Az önkormányzat a pályázati források kihasználásával törekszik a helyi közművelődés minél magasabb szinten történő biztosítására. Az önkormányzat közművelődési pályázat esetén a szükséges önrészt éves költségvetési rendeletében biztosítja.

Záró rendelkezések

8. § (1) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Zics Község Önkormányzat Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 3/2006. (II.23.) számú rendelete.

(2) A Képviselő-testület a rendeletet ötévente felülvizsgálja.

(3) A jegyző gondoskodik a rendeletnek a közösségi színtérben való kihirdetéséről.

9. § Ez a rendelet 2022. március 1-jén lép hatályba.

1

A 4. § (2) bekezdés b) pontját a Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

A 4. § (2) bekezdés c) pontját a Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 4. § (4) bekezdését a Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

4

Az 5. § (2) bekezdése a Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 5. § (3) bekezdése a Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.