Jánd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2019 (II.18.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról

Hatályos: 2019. 02. 18- 2020. 03. 31

Jánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének

2/2019. (II. 18.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról


Jánd Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) és (7) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 132. § (4) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Fejezet Általános rendelkezések

1.     A rendelet célja


1.       § (1) A rendelet célja a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében - kiemelten az időskorú lakosságra, a gyermeket nevelő családokra - meghatározza Jánd Község Önkormányzata (a továbbiakban: Ónkormányzat) teherbíró képességére figyelemmel a szociálisan rászorultak részére nyújtandó, illetve nyújtható pénzbeli és természetbeni ellátások formáit, az ellátásokra való jogosultság feltételeit, valamint igénybevételük rendjét és garanciáit.

(2) Jánd Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az ellátások biztosításával a szociális szempontokból rászorult családok életminőségén kíván javítani, ösztönözni kívánja a kérelmezőket arra, hogy maguk is tegyenek meg minden tőlük elvárhatót annak érdekében, hogy családjuk eltartásáról tudjanak gondoskodni, mivel az önkormányzatok mellett az egyének, a családok és a helyi közösség aktivitása is nélkülözhetetlen feltétel a szociális biztonság megteremtése szempontjából.


2.     A rendelet hatálya


2.       § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közigazgatási területén életvitelszerűen élő és bejelentett lakcímmel rendelkező a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (l)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre.


3.     Adatkezelés


3.                  § (1) A jegyző a szociális ellátásra való jogosultság megállapítása, az ellátás biztosítása, fenntartása és megszüntetése céljából az Szt. 18-19. §- ában foglaltaknak megfelelően országos és helyi nyilvántartást vezet.

(2)     A szociális ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozását a változás bekövetkeztétől számított 15 napon belül köteles az Önkormányzatnak bejelenteni.


4.     Az ellátások formái



4.                  § A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására pénzbeli és természetbeni szociális ellátás nyújtható.

(2)       Szociális rászorultság esetén a jogosult számára a Képviselő-testület az arra jogosult személynek

a)      települési támogatást

aa) települési jövedelempótló támogatást

ab) települési beiskolázási támogatást

b)      rendkívüli települési támogatást

c)      köztemetést

(a továbbiakban együtt: szociális ellátások) állapít meg e rendeletben meghatározott feltételek szerint.


5.      Eljárási rendelkezések


5.      § (1) E rendelet 10. § (2) bekezdésében, 13. §- ában, valamint az Szt. 17. § (5) bekezdésében meghatározott hatáskört a Képviselő-testülete gyakorolja.

(2)               Az e rendelet 11-12 §- iban, a 15-16. §- bán, valamint az Szt. 48. §- ában meghatározott szociális hatáskörök gyakorlását a Képviselő-testülete a Polgármesterre ruházza át.

(3)                                                                                                                                                                                                                                     Az e rendeletben szabályozott szociális ellátások iránti igényeket a Vásárosnaményi Közös Ónkormányzati Hivatal Jándi Állandó Kirendeltségén (a továbbiakban:                                                                                                KÖH), az erre rendszeresített formanyomtatványon lehet benyújtani. Az eljárás - indokolt esetben - hivatalból is indítható.

(4)               A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles - az igényelt támogatás formájától függően - a családjában, vagy háztartásában élő személvek adataira, vagyoni és jövedelmi viszonyaira vonatkozó nyilatkozatokat, igazolásokat becsatolni. Köteles továbbá a kérelem nyomtatványán felsorolt igazolásokat - illetve ezek hivatalból történő beszerzéseihez szükséges hozzájárulásokat - mellékelni.

(5)               A jövedelem számításánál irányadó időszak, az igazolás módja, valamint a jövedelem számítása tekintetében az Szt. 10. § (2)-(5) bekezdésében foglaltak szerint kell eljárni. E rendelet alkalmazásában nem minősülnek jövedelemnek ezen rendeletben biztosított szociális ellátások.

(6)               A jövedelem igazolható:

a)                      munkabérből származó jövedelem esetén, a munkáltató által kiállított igazolással. Amennyiben az adott időszakban más jogcímen egy-egy többletjuttatás is kifizetésre került, annak összegét a rendszeres jövedelemtől elkülönítve kell feltüntetni;

b)                      álláskeresési támogatás esetén az azt megállapító szerv által kiállított igazolással;

c)                      nvugdíj, illetve nyugdíjszerű ellátás esetén, a Magvar Államkincstár Nvugdíjfolyósító Igazgatóság által a tárgyév elején megküldött elszámolási lappal vagy a megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvényével, és a nyugdíjas igazolvány fénymásolatával;

d)                     őstermelők esetén a bevételről vezetett dokumentum fénymásolatával, illetve az adóhatóság által kiállított igazolással, továbbá támogatás esetén a támogatás összegéről szóló igazolással;

e)                      vállalkozásból származó jövedelem esetén az adóhatóság igazolásával, továbbá az adóbevallással nem lezárt időszakra vonatkozóan az egy havi átlagjövedelemről szóló könyvelői igazolással, ennek hiányában az érintett nyilatkozatával;

f)                      tartásdíj esetén a ténylegesen felvett tartásdíjról szóló irattal (elismervény, postai feladóvevénv stb.) és a szülők közötti egyezséget tartalmazó közokirattal, vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal, illetve a tartásdíj megállapításáról szóló jogerős bírói ítélettel, állam által megelőlegezett gyermektartásdíjról a gyámhivatal határozatával;

g)                     igazolás arról, hogy a támogatást igénylő személy és nagykorú családtagja regisztrált álláskereső és támogatásban nem részesül;

h)                     az a)-f) pontokba nem tarozó jövedelmek esetén egyéb, a jövedelem típusának megfelelő igazolással.

(7)              A családtámogatási ellátásra vagy fogyatékossági támogatásra vonatkozó adatot hivatalból az államháztartásról szóló törvény szerinti szociális nyilvántartásból kell közvetlen lekérdezéssel átvenni.

(8)              Az ellátás megállapítása szempontjából

a)      a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai az irányadóak,

b)      házastársak akkor tekinthetők külön élőknek, ha lakcímük különböző.


6.                 § (1) Az igénylők szociális, vagyoni körülményeinek feltárása érdekében a szociális ellátásra való jogosultság elbírálása során környezettanulmány készíthető.

(2)              A környezettanulmány az elkészítésétől számított három hónapig érvényes.

(3)              A tényállás tisztázása érdekében háziorvosi, szakorvosi, védőnői, pedagógiai vélemény, javaslat kérhető. A vagyoni körülmények további tisztázása érdekében a kérelmezőre és vele azonos lakcímen együtt lakó közeli hozzátartozókra vonatkozóan - hozzájáruló nyilatkozatuk alapján - további információk beszerezhetőek. Az adatok beszerzéséhez szükséges hozzájáruló nyilatkozatokat - a rendelkezésre bocsátott formanyomtatványon - a kérelmező köteles az eljáró hatóságnak átadni.

(4)              A jövedelemi igazolás csak akkor mellőzhető, ha azok elkészítésének késedelme a rászoruló életét, testi épségét veszélyeztetné. Egyedi mérlegelés során azonban utólag a tényleges rászorultság tisztázása céljából pótolni kell.


7.                 § (1) A kérelmezőt a havi rendszerességgel folyósított szociális ellátások a kérelem benyújtása hónapjától illetik meg.

(2)              A települési jövedelempótló támogatás egy évre kerül megállapításra.

(3)              Ha a rendszeres szociális ellátásra való jogosultság az ellátás folyósításának időtartama alatt szűnik meg, a megszűnés hónapjában a támogatást teljes összegben kell folyósítani.

(4)              A rendszeres szociális ellátásra való jogosultság ismételt megállapítása iránti kérelem a korábbi jogosultság időtartama alatt, annak megszűnése hónapjában is benyújtható. Ebben az esetben az új jogosultságot a korábbi jogosultság megszűnését követő naptól kell megállapítani.


8.                 § (1) E rendeletben meghatározott egyes támogatások igényléséhez a jövedelemigazolás és vagyonnyilatkozat mellett a következő dokumentumok, igazolások benyújtása szükséges:

a)      települési jövedelempótló támogatás esetén:

aa) a lakásban tartózkodás jogcímének hitelt érdemlő igazolása,

ab) a 11. § (4) bekezdés szerintiek hitelt érdemlő igazolása,

b)    rendkívüli települési támogatás esetén:

ba) gyógyszertámogatásnál a gyógyszerész igazolása a háziorvos által felírt gyógyszerek áráról,

bb) temetési támogatásnál a temetés költségeiről - a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozói a nevére - kiállított számla eredeti példánya és az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonata.

be) a rendkívüli élethelyzetet alátámasztó egyéb dokumentumok

(2)       E rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt., a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet (a továbbiakban: Pr.), valamint az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


6.      A pénzbeli ellátások kifizetése, folyósítása


9.        § (1) A megállapított pénzbeli ellátásokat a KÖH az alábbiak szerint a házipénztárból fizeti ki:

a)      a települési jövedelempótló támogatás esetében a tárgyhót követő hónap 5. napjáig a kérelmező részére,

b)     az egyéb pénzellátásokat a döntést követő nyolc napon belül, létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személy esetében a döntést követő 3 napon belül.


7.      Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése


10.      §(l)Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában, vagy e rendelet megsértésével nyújtott szociális ellátást meg kell szüntetni, továbbá az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőt kötelezni kell

a)      a pénzbeli szociális ellátás visszafizetésére,

b)     természetben nyújtott szociális ellátás esetén a szolgáltatásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére.

(2)               Ha a szociális hatáskört gyakorló a hatáskörébe tartozó szociális ellátás megtérítését rendeli el, a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét és a kamat összegét - amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné - méltányosságból:

a)      elengedheti, ha a visszafizetésre kötelezett személv családjának az egv fóré jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-át, egyedül élő esetében a 150%-át,

b)     csökkentheti, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjának az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetében a 200%-át,

c)      az összeg részletekben történő megfizetését engedélyezheti.

(3)               Az Szt. 17. § (5) bekezdés szerinti - méltányossági jogkörben - hozott döntés ellen fellebbezésnek helye nincs.


II. Fejezet

Települési támogatás


8.       Települési jövedelempótló támogatás


11.     § (1) A települési jövedelempótló támogatás a szociálisan rászorulók részére nyújtott hozzájárulás.

(2)               A Képviselő-testület települési jövedelempótló támogatást nyújt annak a kérelmezőnek, akinek háztartásában az egy före jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450%- át.

(3)               A települési jövedelempótló támogatás összege 1 500 Ft/jogosult/hónap.

(4)               Jogosultnak minősül

a)       a 18. éven aluli gyermek,

b)      a 18. évet betöltött, de nappali rendszerű felsőoktatási intézmény hallgatója,

c)       25. év alatti munkanélküli ellátásban részesülő,

d)      egészségi állapotára tekintettel rendszeres pénzellátásban részesülő személy,

e)       a kérelmezővel egy háztartásban élő munkanélküli

ea) házastárs, élettárs,

eb) 25 év feletti gyermek,

amennyiben a kérelmező regisztrált munkanélküli,

f)       nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül.


9.       Települési beiskolázási támogatás


12.      § (1) A települési beiskolázási támogatás a szociálisan rászorulók részére az általuk eltartott nappali iskolai rendszerű oktatásban résztvevők beiskolázási költségeihez történő egyszeri hozzájárulás.

(2)               A Képviselő-testület beiskolázási támogatást nyújt annak a kérelmezőnek, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450%- át.

(3)               A beiskolázási támogatás összege:

a)       általános iskolai tanuló esetén: 10 000 Ft,

b)      középfokú oktatási intézményben tanuló esetén: 15 000 Ft,

c)       felsőoktatási intézményben tanuló esetén: 15 000 Ft.

(4)               A beiskolázási támogatás iránti kérelmet minden év augusztus 1. napjától augusztus 31. napjáig lehet benyújtani, az adott iskolai évre vonatkozó iskolalátogatási igazolást legkésőbb szeptember 30. napjáig pótolni szükséges.


III.             Fejezet

Rendkívüli települési támogatás



13.              § (1) A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére pénzbeli rendkívüli települési támogatást nyújt, feltéve, hogy - a 15. § kivételével - a kérelmező családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő esetében 300%- át.

(2)               Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet, illetve időszakosan bekövetkező vagy tartósan fennálló létfenntartási gond különösen:

a)   a kérelmező vagy a kérelmezővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók valamelyikének hirtelen fellépő és kórházi ápolást igénylő betegsége, kórházi kezelése, ellátása, továbbá súlyos vagy életveszélyes sérüléssel járó balesete, illetve olyan orvosi felülvizsgálat, mely többletkiadást (pl. utazási költség) igényel.

b)  a gyermek betegsége miatt a társadalombiztosítási szerv által nem (vagy csak részben) finanszírozott gyógyászati segédeszköz használatára szorul és közgyógyellátásra nem jogosult, illetve a gyermek megbetegedése esetén a szülő táppénzes állományba kerül,

c)   eseti jelleggel fellépő olyan gyógyszerköltség, melyet a kérelmező jövedelmi helyzete miatt nem, vagy részben tud megfizetni és közgyógyellátásra nem jogosult,

d)  várandós anya válsághelyzetbe kerülése,

e)   a kérelmező vagy a kérelmezővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók valamelyikének a munkáltató felmondása által bekövetkezett munkanélkülisége, a munkahely elvesztését követő 30 napon belül.

f)   lakhatást biztosító épületet elpusztító, vagy rendeltetését akadályozó elemi kár (különösen tűz, szél- illetve hóvihar, belvíz, más időjárási károsító hatás), vagy meghibásodás (különösen csőtörés, gázrobbanás, elektromos meghibásodás),

g)  a lakáshasználat jogának tényleges elvesztése, hajléktalanná válás,

h)  bűncselekmény, vagy szabálysértés (különösen rablás, lopás, betörés) következtében elszenvedett létfenntartást veszélyeztető élethelyzet,

i)    a gyermek gyermekjóléti alapellátás által történő védelembe vételére kerül sor a család anyagi körülményei miatt,

j) a törvényes felügyeletet ellátó szülő halála esetén az árvaellátás megállapításáig, k) nevelésbe vett gyermek - kapcsolattartási joggal rendelkező - családtagjával való kapcsolattartás, 1) gyermek családba történő visszakerüléséhez kapcsolódó kiadások felmerülése, m) hátrányos helyzetben lévő gyermek nevelésével kapcsolatban felmerült rendkívüli kiadás, n) közeli hozzátartozó bekövetkezett halálesete.

(3)               A támogatás összege alkalmanként nem haladhatja meg - a 13. § (2) bekezdés f), g), j) pontjai, valamint a 15. § kivételével - a 3 000 Ft-ot, különös méltánylást érdemlő esetben az 5 000 Ft-ot, az adott naptári évben pedig a 15 000 Ft-ot. A 13. § (2) bekezdés f), g) és j) pontjaiban meghatározott esetekben a támogatás maximális összege 25 000 Ft.


14.              § (1) Egy családban, valamint egy lakásban élők - egyidejűleg - külön-külön nem segélyezhetők.

(2)               A kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az ugyanazon rendkívüli élethelyzetre vagy létfenntartási gondra való hivatkozással 30 napon belül ismételten benyújtott kérelemre vagy hivatalból indult eljárásra rendkívüli települési támogatás - kivéve az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás igénylése esetén - nem állapítható meg.

(3)               Rendkívüli települési támogatás keretében nyújtott gyógyszertámogatás igénybevételekor a jogosult


köteles a gyógyszer kiváltását bizonyító számlát vagy nyugtát a szociális ellátás ügyintézőié részére a támogatás nyújtását követő 1 napon belül bemutatni. Amennyiben a számla vagy nyugta határidőben nem kerül bemutatásra a tárgyévben további gyógyszertámogatásra 90 napon belül nem jogosult.


15.      § (1) Közeli hozzátartozó halála esetén a kérelmező részére a temetési költségek megfizetéséhez a Képviselő-testület pénzbeli rendkívüli támogatásként temetési támogatást nyújt, melynek összege 28 500 Ft.

(2) Egy családban, valamint egy lakásban élők - egyidejűleg - külön-külön nem részesülhetnek temetési támogatásban.

(4)      A temetési támogatás iránti kérelmet legkésőbb az erről szóló temetési számla kiállításának napjától számított 45 napon belül lehet benyújtani.


IV.             Fejezet

Köztemetés


16.     § Az eltemetés módja szerint a köztemetés hamvasztással történik, kivéve, ha a halál körülményeinek

vizsgálatára hatósági vagy büntető eljárás indult, és az elhunyt elhamvasztását az eljáró hatóság nem engedélyezi.

(2) A képviselő-testület az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek a megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben - amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné - mentesítheti:

a)      a megtérítési összeget elengedi, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjának az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedül élő esetében a 150%- át.

b)      a megtérítési összeget a köztemetés költségének 50%-ig csökkentheti, ha a visszafizetésre kötelezett személy a családjának az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 130%- át, egyedül élő esetén a 170%- át,

feltéve , ha a kérelmező és családja az Szt. szerinti vagyonnal nem rendelkezik.


V.                Fejezet
Záró rendelkezések


17.      § (1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2)       Az Önkormányzattól igényelhető szociális ellátás esetében a kérelmet a következő - a rendelet mellékletét képező - formanyomtatványokon, illetve azok felhasználásával lehet előteijeszteni.

a)             1. melléklet: kérelem a települési támogatás megállapításához,

b)             2. melléklet: kérelem a rendkívüli települési támogatás megállapításához,

c)              3. melléklet: kérelem a köztemetés igénybevételéhez.

(3)       E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Jánd Község Önkormányzata Képviselő- testületének a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 4/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete.





Asztalos István                                                                                              dr. Deák Ferenc

polgármester                                                                                                           jegyző


ZÁRADÉK:

Ez a rendelet 2019. február 18. napján került kihirdetésre.



1. melléklet a 2/2019. (II. 18.) számú önkormányzati rendelethez


KÉRELEM

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS (települési jövedelempótló/települési beiskolázási támogatás)

igénybevételéhez


  1. Személyi adatok:
  1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok:

Neve:

Születési neve:

Anyja neve:

Születés helye, ideje:

Lakóhely:.......... irányítószám.................................................................................................................

település........................................................... utca/út/tér................ házszám............. épület/lépcsőház

............... emelet, ajtó

Tartózkodási hely:............ irányítószám.................................................................................................

település........................................................... utca/út/tér................ házszám............. épület/lépcsőház

............... emelet, ajtó

Társadalombiztosítási Azonosító Jele:.........................................................................

Állampolgársága:..................................

Telefonszám (nem kötelező megadni):...................................................................................................

E-mail cím (nem kötelező megadni):......................................................................................................

A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):

Szabad mozgás és tartózkodási joggal rendelkező, vagy EU kék kártyával rendelkező, vagy bevándorolt/letelepedet, vagy menekült/oltalmazott/hontalan Státusz elismerő határozat száma:  

  1. A kérelmező családi állapota: egyedül álló (hajadon/nőtlen)

egyedül élő

házastársával/élettársával/bejegyzett élettársával lakik együtt

házastársától külön él

elvált

özvegy (a megfelelő rész aláhúzandó)


Név (születési név)

Születési helye, ideje

Anyja neve

Társadalombiztosítási Azonosító jel



























Kijelentem, hogy a kérelem benyújtásának időpontjában a táblázatban feltüntetett háztartásomban élő személyek között van olyan személy, aki

18. éven aluli gyermek:......... fő,

évet betölti, de nappali rendszerű felsőoktatási intézmény hallgatója:        fő,

- nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesül:............ fő,

  1. Jövedelmi adatok

A kérelmező, valamint a vele közös háztartásban élő személyeknek a havi jövedelme forintban:


A.

B.

C.

A jövedelem típusa

Kérelmező

A kérelmezővel közös háztartásban élő további személyek

1.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó ebből: közfoglalkoztatásból származó







2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó







3.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások







4.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások







5.

Önkormányzat, járási hivatal és egyéb szervek által folyósított ellátások







6.

Egyéb j övedelem







7.

Összes jövedelem









A lakásban tartózkodás jogcíme:....................................

  1. Nyilatkozatok

TV. Egyéb nyilatkozatok;

  1. Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy


  1. hogy életvitelszerűen a lakóhelyemen vagy a tartózkodási helyemen élek,     (a megfelelő rész aláhúzandó)
  2. alulírott............................................... (név) Jánd,......................................... út szám alatti

lakos gyermekemet/gyermekeimet egyedül nevelem,

  1.  tartás díjban nem részesülök/részesülök, (a megfelelő rész aláhúzandó amennyiben releváns)
  2.  a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.
  1.  Tudomásul veszem, hogy
  1.  a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §- ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv - az illetékes adóhatóság - ellenőrizheti,
  2. a valótlan            adatközlés esetén a    támogatás megszüntetésre kerül        a jogosulatlanul       és

rosszhiszeműen igénybevett támogatást a folyósító szerv kamattal megemelt összegben visszaköveteli.

 Hozzájárulok a          kérelemben szereplő   adatoknak a szociális igazgatási        eljárás során történő

felhasználásához.

  1.  Kijelentem, hogy a támogatás megállapítása iránti kérelmemnek teljes egészében helyt adó döntés elleni fellebbezési jogomról lemondok. (Nemleges válasz esetén kérjük a szövegrészt áthúzással törölni!)

Jánd,................ év......................... hó...... nap

kérelmező' aláírása


  1. A kérelmező személyes adatai

Neve: ..............................................

Születési neve: ...............................

Anyja neve: ..... ..............................

Születési hely, év, hó, nap:..............

Lakóhely:                              

Tartózkodási hely:                            

Társadalombiztosítási Azonosító Jele:

  1. A kérelmező és a vele együttélő közeli hozzátartozójának, települési lakhatási támogatás esetén a háztartás valamennyi tagjának vagyona
  1. Ingatlanok
  1.  Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe:.....................................

város/község   út/utca hsz. alapterülete:         m^>     tulajdoni hányad:       ,           a

szerzés ideje:........... év, helyrajzi száma:...........................................

Becsült forgalmi érték:*................................... Ft

Haszonélvezeti joggal terhelt: igen nem (a megfelelő aláhúzandó)

  1.  Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: .................................................. ..........

város/község   .           út/utca              hsz.    alapterülete:      m^>   tulajdoni         hányad:

a szerzés ideje:   év , helyrajzi száma:........................................ Becsült forgalmi érték:                           Ft.

  1.  Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése

(zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.):                        ........................... címe:

...............................................................      város/község..................... út/utca               hsz. alapterülete:             m^>

tulajdoni hányad:.............. a szerzés ideje:............. év , helyrajzi száma:.....................................................

helyrajzi száma:............................... Becsült   forgalmi érték:*  ............................... Ft

  1.  Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .............................................................................. címe:...............................................

város/község     út/utca             hsz.    alapterülete:     m^»    tulajdoni         hányad:

            a          szerzés ideje:   év,       helyrajzi          száma: Becsült           forgalmi

érték:*....................................... Ft

  1. Egyéb vagyontárgyak Gépjármű:
  1.  személygépkocsi:...................................... típus        rendszám        évjárat

a szerzés ideje:               Becsült         forgalmi érték:**        Ft

  1.  tehergépjármű, autóbusz:.......................... típus        rendszám        évjárat

a szerzés ideje:               Becsült         forgalmi érték:**          Ft


Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a

szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.

Kelt:.......... év..........................   hó........... nap                 .             ..........................................

aláírás

Megjegyzés:

Ha a kérelmező vagy a háztartás tagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem a Magyar Köztársaság területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.

* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.

** Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.

Tájékoztató a települési jövedelempótló/települési beiskolázási támogatási

kérelem kitöltéséhez

  1. Személyi adatok

Háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.

Lakóhely vagy tartózkodási hely: a kérelem benyújtását megelőzően az okmányirodánál bejelentett és a lakcímet igazoló érvényes hatósági igazolványba (lakcímkártyába) bejegyzett lakóhely vagy tartózkodási hely.

Gyermek:

  •  a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek,
  •  korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek),
  1. Jövedelemre vonatkozó adatok Jövedelem: a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, továbbá az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni. Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj. Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.

Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel vagy a bevétel 85%-ának, illetőleg állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.

Nem minősül jövedelemnek: az Szt. által meghatározottakon túl az önkormányzat által meghatározott ellátások.

A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét.

A háztartás tagjainak jövedelmét külön-külön kell feltüntetni. A családi pótlékot, az árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget annak a személynek a jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt folyósítják.

A havi jövedelem kiszámításakor

  •  rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap,
  •  nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását


megelőző tizenkét hónap

alatt kapott összeg egy havi átlagát kell együttesen figyelembe venni.

Jövedelem típusai:

  •  Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a NAV, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.
  •  Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.
  •  Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.
  •  Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, az átmeneti bányász járadék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.
  •  Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósitott ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj, az adósságcsökkentési támogatás; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.
  •  Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

A jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelmekről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.

  1. Nyilatkozatok

A lakhatást legnagyobb mértékben veszélyeztető költségnek kell tekinteni különösen a lakásfenntartási költségek legnagyobb hányadát képező költségeket, valamint azon költségeket, amelyek kiegyenlítése tekintetében a kérelmezőnek elmaradása van.

A kérelemhez csatolandó egyéb mellékletek:

  •  amennyiben a háztartásban együtt lakók közül valaki nem rendelkezik semmilyen jövedelemmel, az illetékes szerv igazolását arról, hogy regisztrált munkanélküli és nem részesül semmilyen ellátásban,
  •  a lakásban tartózkodás jogcímének hitelt érdemlő igazolását,
  •  - Amennyiben az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény alapján tájékoztatást kér az ügy iktatási számáról, az eljárás megindításának napjáról, az ügyintézési határidőről, ügyintézőjéről és az ügyintéző hivatali elérhetőségéről, szíveskedjen a kérelméhez csatoltan, írásban jelezni.







  1. melléklet a 2/2019. (II. 18.) számú önkormányzati rendelethez

KÉRELEM A rendkívüli települési támogatás igénybevételéhez


  1. Az igénylő adatai:
  1. /Neve :....................................................................................................................................................................

Születési neve:..............................................................................................................................

Anyja neve:..................................................................................................................................

Születési helye ideje:....................................................................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jel /TÁJ szám/:............. --........................................................

Nyugdíjas esetén nyugdíjas igazolvány törzsszáma:....................................................................

Telefonszám:................................................................................................................................

/Nyomtatott betűkkel kérjük kitölteni!/

  1.  / Állampolgársága :   

A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):

  •  Szabad mozgás és tartózkodási joggal rendelkező, vagy
  •  EU kék kártyával rendelkező, vagy
  •  bevándorolt/letelepedet, vagy
  •  menekült/oltalmazott/hontalan

Státusz elismerő határozat száma:..........................................

( a megfelelő rész aláhúzandó)

3 J Családi állapota:

  •  egyedülálló (hajadon, nőtlen),
  •  egydül élő,
  •  házastársával/élettársával/bejegyzett élettársával lakik együtt
  •  házastársától külön élő,
  •  elvált,
  •  özvegy.

(a megfelelő rész aláhúzandó)

4J Lakóhely:........................................................ helység.................................................. utca

.................. sz.................. em....................... ajtó.

Tartózkodási hely:................................................ helység................................................ utca

.................. sz.................. em....................... ajtó

Kijelentem, hogy életvitelszerűen lakóhelyemen vagy tartózkodási helyemen élek.

(a megfelelő rész aláhúzandó)

SJ A kérelem benyújtásának időpontjában az rendkívüli települési támogatás kérővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók, a kérelmező családjában lakók adatai:

Név

Születési hely, idő

Anyja neve

Táj szám


  1. A rendkívüli települési támogatás igénylésének indoka:

ül. Jövedelmi adatok*

A kérelmező, valamint a vele közös háztartásban élő személyeknek a havi jövedelme forintban:


A.

B.

C.

A jövedelem típusa

Kérelmező

A kérelmezővel közös háztartásban élő további személyek

1.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó ebből: közfoglalkoztatásból származó







2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó







3.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások







4.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások







5.

Önkormányzat, járási hivatal és egyéb szervek által folyósított ellátások







6.

Egyéb jövedelem







7.

Összes jövedelem










Egy főre jutó havi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki)....................... Ft/hó.

(* A kérelemhez mellékelni kell a jövedelmi adatok táblázat 1-6 pontjaiban feltüntetett jövedelmek valódiságát igazoló iratokat, melyek 30 napnál régebbiek nem lehetnek)

  1. Egyéb nyilatkozatok:
  1.  Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy
  1.  hogy életvitelszerűen a lakóhelyemen vagy a tartózkodási helyemen élek, (a megfelelő rész aláhúzandó)
  2.  alulírott.............................. (név)......... Jánd,           út         szám alatti

lakos gyermekemet/gyermekeimet egyedül nevelem,

  1.  tartás díjban nem részesülök/részesülök, (a megfelelő rész aláhúzandó amennyiben releváns)
  2.  a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.
  1.  Tudomásul veszem, hogy
  1.  a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §- ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv - az iletékes adóhatóság - ellenőrizheti,
  2.  a valótlan adatközlés esetén a támogatás megszüntetésre kerül a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett támogatást a folyósító szerv kamattal megemelt összegben visszaköveteli.
  1.  Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő

felhasználásához.

  1.  Kijelentem, hogy a támogatás megállapítása iránti kérelmemnek teljes egészében helyt adó döntés

elleni fellebbezési jogomról lemondok. (Nemleges válasz esetén kérjük a szövegrészt áthúzással törölni!)


.hó



.ev



.nap



Jánd,




kérelmező aláírása


  1.  Személyi adatok

Egyedülálló az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van.

  •  család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége.
  •  közeli hozzátartozó:
  1.  a házastárs, az élettárs,
  2.  a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek,

ej korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, őrökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek),

  1. a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, illetve a szülő házastársa vagy élettársa;
  •  háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.)
  1.  Jövedelmi adatok: A kérelmező a kérelemben saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékot, igazolást a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni szükséges. A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni.

Jövedelem', az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, és azon bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

A jövedelmi adatokat alatt a havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításakor a bevételt és az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.

Jövedelem típusai:

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem:      különösen a munkaviszonyban,

közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a NAV, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások:         táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj,

gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a endszeres szociális segély, a bérpótló juttatás, az ápolási díj, az adósságcsökkentési támogatás; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan érbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

A jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelmekről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.

A kérelem ügyfélszolgálatnál történff benyújtása esetén az ügyintézés elősegítése érdekében a kérelmező személyi igazolványa és lakcímkártyája és a vele egy háztartásban lakó személyek lakcímkártyája és TÁJ kártyájának bemutatása szükséges.

Csatolandó mellékletek:

A jövedelme igazolására:

  1.  a munkabérről, munkáltató által fizetett táppénzről a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás vagy munkabér jegyzék,
  2.  vállalkozó vagy őstermelő esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelemről az adóhatóság igazolása és a tárgyévben elért jövedelemről nyilatkozat,
  3.  álláskeresési támogatás esetén a Járási Hivatal megállapító határozata és a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegét igazoló szelvény vagy bankszámlakivonat,
  4.  nyugdíj, nyugdíjszerű rendszeres pénzellátás és árvaellátás esetén a kérelem benyújtását megelőző havi igazolószelvény (nyugdíjösszesítő), bankszámlakivonat,
  5.  a gyermekgondozási támogatások esetében a kérelem benyújtását megelőző havi összegről szóló szelvény vagy bankszámlakivonat,
  6.  a gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző havi postai feladóvevény vagy bankszámlakivonat vagy az összeg átadásáról szóló és büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat,
  7.  nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett egyhavi átlagról szóló nyilatkozat
  8.  amennyiben a kérelmező, közeli hozzátartozója vagy a háztartásában életvitelszerűen vele együtt lakó más személy rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, úgy az erről szóló nyilatkozat,
  9.  egyéb jövedelmek esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat.

j) elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás igénylése esetén az eltemettető nevére kiállított számla eredeti példányát és a halotti anyakönyvi kivonatot.

k) minden olyan okiiat(pl. kórházi zárójelentés, orvosi igazolás, hatósági határozat stb.), amely igazolja a létfenntartási gondot, illetve létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetet.

- gyógyszertámogatás igénylése esetén a háziorvos, szakorvos által kiállított, az OEP által támogatott, receptköteles, betegséghez közvetlenül kapcsolódó gyógyszerekről és azok költségéről szóló igazolás vagy vény. (Amennyiben az igazolás vagy vény nem tartalmazza a gyógyszerek) költségét, akkor gyószerész igazolása a gyógyszerköltségről.)


3. melléklet a ./2019. (II.18.) számú önkormányzati rendelethez


KÉRELEM A köztemetés igénybevételéhez

1. Kérelmező adatai:

Kérelmező neve: ....................................................................................................

Születéskori neve:.......................................................................................................

Születési helye, ideje..............................................................................................

Anyja neve:............................................................................................................

Kérelmező TÁJ száma:...........................................................................................

Telefonszám:........................................................................

  1. / Állampolgársága: magyar, külföldi-bevándorolt, külföldi menekült [1]

Amennyiben nem magyar állampolgár, a letelepedést ill. menekült státuszt megállapító határozat száma: ............................................... /................

  1. / Lakcím:

Lakóhely:....................................................................... helyiség         ............................................ utca

............................ sz............. em............................. ajtó.

Tartózkodási helye (ha nem azonos az állandó lakcímévé):.............................................

............................. helyiség...................................... utca................. sz.......... em........ ajtó

  1.  /Az elhunyt adatai:

Neve: ..........................................................................................................................

Születéskori neve:.......................................................................................................

Születési helye, ideje...................................................................................................

Anyja neve:.................................................................................................................

TÁJ száma:..................................................................................................................

Állampolgársága:.........................................................................................................

  1. / A köztemetést igénylő személv rokonsági kapcsolatban állt-e az elhunyt személlyel? *

IGEN - NEM

6 J Rokonsági kapcsolat foka :

1J_ A támogatás igénylésének Indokai:

Büntetőjogi felelősségein tudatában kijelentem, hogy a kérelemben közölt adatok valósak. Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás visszavonásra kerül, és jogtalanul felvett támogatást a folyósító szerv kamattal növelt összegben visszaköveteli.

Kérelmein kedvező elbírálása esetén fellebbezési jogomról lemondok: igen nem


.év



.hó



.nap



Jánd,





a kérelmező aláírása


A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat polgármesterének kell - a halálesetről való tudomásszerzést követő 30 napon belül - gondoskodnia az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha

  1.  nincs, vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy
  2.  az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik

A települési önkormányzat a költségeket hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél bejelenti, vagy az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezi.

Figyelem!

A szociális törvény alapján a kérelmező családjában, az egy főre eső jövedelem kiszámításánál kérjük az alábbi meghatározás szerint vegyék figyelembe a családtagokat.

Család: az egy lakásban együtt élő, ott bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók összessége.

Közeli hozzátartozó: a házastárs, élettárs, a 20 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, illetve a 25 évesnél fiatalabb önálló keresettel nem rendelkező nappali tagozaton egyetemi, főiskolai tanulmányokat folytató, valamint korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, illetőleg a testi, érzékszervi, értelmi, beszéd vagy más fogyatékos vérszerinti, örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek.

Egvedfllélő: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik.

Háztartás: az egy lakásban együtt élő, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.

A kérelem kötelező mellékletei:

az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatának fénymásolata

[1]

a kívánt rész aláhúzandó