Jánd Község Önkormányzat polgármesterének 7/2020 (VI.15.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2021. 12. 17

Jánd Község Önkormányzat polgármesterének 7/2020 (VI.15.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

2021.12.17.

Jánd Község Önkormányzata Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott hatáskörében, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás, a 73. § (2) bekezdésében és a 76. § (1) bekezdésében meghatározott feladatköre alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Jánd lakossága és közösségei művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembevételével meghatározza Jánd Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által ellátandó közművelődési feladatait, alapszolgáltatásait, azok ellátási formáját, módját és mértékét. Elősegítse a közösséghez tartozás, az önkifejezés közösségi szinten történő megélését, erősödését, a kreativitás kibontakoztatását.

2. §1 2. A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közigazgatási határán belül a közművelődési tevékenységben résztvevőkre; az Önkormányzat által működtetett Közösségi Színtérre; közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira; a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre; valamint azon szervezetekre, akikkel az Önkormányzat közművelődési feladatokra megállapodást köt.

2. Az Önkormányzat közművelődési feladatai és ellátási formája

3. §2 (1) Az Önkormányzat a helyi sajátosságok és a rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása.

(2) Az (1)-es bekezdésben meghatározott alapszolgáltatások keretében megvalósítja:

a) a település hagyományainak, természeti, művészeti, építészeti, kulturális, szellemi értékeinek feltárását, bemutatását, megismertetését, gondozását,

b) a település helytörténetét bemutató, a kulturális hagyományokat felelevenítő, a helyi művészeti értékekre figyelmet felhívó, illetve a testvértelepülések kultúrájából ízelítőt nyújtó rendezvények megszervezését,

c) nemzeti kisebbségek kulturális tevékenységének támogatását,

d) színházi előadások, hangversenyek, képzőművészeti kiállítások, filmvetítések, irodalmi estek folyamatos szervezését,

e) Jánd kulturális közéletéhez kapcsolódó alkotó és előadó művészek és az ezeket tömörítő közhasznú szervezetek támogatását,

f) az ismeretszerző és terjesztő amatőr alkotó és előadóművészi művelődő közösségek tevékenységének támogatását,

g) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítését a közművelődés eszközrendszerével,

h) a közművelődési tevékenységet is végző lakossági, önszerveződő közösségek támogatását,

i) az idegenforgalom, a turizmus keretében térségünkbe látogatók számára a kulturális hagyományaink, értékeink bemutatását,

j) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási és közösségi igényekhez feltételek biztosítását,

k) hozzájárulást a rekreáció vonzó helyi lehetőségeinek kialakulásához, a Települési Értéktár gyűjteményének gondozását.

4. §3 (1) Az Önkormányzat a 3. §-ban meghatározott közművelődési feladatait az általa működtetett 4841 Jánd, Rákóczi út 49. szám alatti Közösségi Színtérben valósítja meg.

(2) Az Önkormányzat gondoskodik az (1) bekezdésben meghatározott ingatlan karbantartásáról, állagmegóvásáról, biztosítja a közösségi tevékenységekhez szükséges helyszínt, infrastruktúrát, dologi eszközöket, illetve a működéshez előírt középfokú közművelődési szakembert alkalmaz.

(3) A feladatellátó a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez éves szolgáltatási tervet készít minden év március 1-jéig, amelyben meghatározza mely szakmai feladatokat milyen módon és mértékben látja el.

5. § (1) A közösségi színtér használatáról külön használati szabályzat rendelkezik.

(2) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik:

a) a településen működő köznevelési intézményekkel,

b) közművelődési tevékenységet is végző társadalmi, civil szervezetekkel,

c) egyházakkal,

d) a Jándi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal,

e) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel, más önkormányzatokkal.

f) a közművelődés megyei és országos szerveivel,

g) a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel.

(2) Az Önkormányzat közművelődési megállapodás megkötésével segítheti a rendeletben meghatározott azon közművelődési feladatok ellátását, amelyeket nem önkormányzati fenntartású intézmények, egyházak, civil szervezetek, vagy magánszemélyek végeznek.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési lehetőségekről

a)plakátok, szórólapok,
b)a települési honlap
útján adnak tájékoztatást a település lakossága részére.

3. A közművelődési tevékenység finanszírozása, feltételei

8. § (1) Az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatok támogatását az éves költségvetésében meghatározott keretek között, illetve további egyedi döntéssel biztosíthatja.

(2) Az Önkormányzat a civil szervezetek támogatásán keresztül is hozzájárul a település közművelődési és közösségfejlesztési feladatainak ellátásához.

(3) Az Önkormányzat pályázati források kihasználásával törekszik a helyi közművelődés minél magasabb szinten történő biztosítására.

9. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról saját kormányzati funkció keretében gondoskodik.

(2)4 A Közösségi Színtér használati szabályzatában rögzítésre kerültek a település lakossága részére ingyenesen és térítési díj ellenében igénybe vehető szolgáltatások.

5. Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Kulturális javak védelméről és a közművelődésről szóló 5/2000. (IV.27.) önkormányzati rendelet.

1

A rendelet szövegét a 2/2021. (II.9.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2021.02.10.-től

2

A 3. § a Jánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A rendelet szövegét a 2/2021. (II.9.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2021.02.10.-től

4

A rendelet szövegét a 2/2021. (II.9.) önkormányzati rendelet 3. §-a módosította. Hatályos: 2021.02.10.-től