Jánd Község Önkormányzat polgármesterének 7/2020 (VI.15.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2020. 06. 16- 2021. 02. 09


Jánd Község Önkormányzata Polgármesterének


7/2020. (VI. 15.) rendelete


a helyi közművelődésről



Jánd Község Önkormányzata Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott hatáskörében, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás, a 73. § (2) bekezdésében és a 76. § (1) bekezdésében meghatározott feladatköre alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:




1. Általános rendelkezések


  1. § A rendelet célja, hogy Jánd lakossága és közösségei művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembevételével meghatározza Jánd Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által ellátandó közművelődési feladatait, alapszolgáltatásait, azok ellátási formáját, módját és mértékét. Elősegítse a közösséghez tartozás, az önkifejezés közösségi szinten történő megélését, erősödését, a kreativitás kibontakoztatását.


  1. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közigazgatási határán belül a közművelődési tevékenységben résztvevőkre; az Önkormányzat által közművelődési intézményre (Művelődési Házra); közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira; a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre; valamint azon szervezetekre, akikkel az Önkormányzat közművelődési feladatokra megállapodást köt.



2. Az Önkormányzat közművelődési feladatai és ellátási formája



  1. § Az Önkormányzat a helyi sajátosságok és a rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével a jogszabályban meghatározott kötelező alapfeladatokon túl az alábbi közművelődési feladatokat látja el a település közigazgatási területén, biztosítva a hozzáférést a település minden lakosa számára:


  1. a település hagyományainak, természeti, művészeti, építészeti, kulturális, szellemi értékeinek feltárását, bemutatását, megismertetését, gondozását,
  2. a település helytörténetét bemutató, a kulturális hagyományokat felelevenítő, a helyi művészeti értékekre figyelmet felhívó, illetve a testvértelepülések kultúrájából ízelítőt nyújtó rendezvények megszervezését,
  3. nemzeti kisebbségek kulturális tevékenységének támogatását,
  4. színházi előadások, hangversenyek, képzőművészeti kiállítások, filmvetítések, irodalmi estek folyamatos szerve­zését,
  5. Jánd kulturális közéletéhez kapcsolódó alkotó és előadó művészek és az ezeket tömörítő közhasznú szervezetek támogatását,
  6. az ismeretszerző és terjesztő amatőr alkotó és előadómű­vészi művelődő közösségek tevékenységének támogatását,
  7. a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi éle­tének, érdekérvényesítésének segítését a közművelődés esz­közrendszerével,
  8. a közművelődési tevékenységet is végző lakossági, önszer­veződő közösségek támogatását,
  9. az idegenforgalom, a turizmus keretében térségünkbe láto­gatók számára a kulturális hagyományaink, értékeink bemu­tatását,
  10. a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási és közösségi igényekhez feltételek biztosítását,
  11. hozzájárulást a rekreáció vonzó helyi lehetőségeinek kialakulásához.


4. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátását elsősorban az általa működtetett 4841 Jánd, Rákóczi út 49. szám alatti Művelődési Ház és Könyvtár - közösségi színtér - biztosításával valósítja meg.


(2) Az Önkormányzat gondoskodik az (1) bekezdésben meghatározott ingatlan karbantartásáról, állagmegóvásáról.


5. § (1) A közösségi színtér használatáról külön használati szabályzat rendelkezik.


(2) (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik:

a) a településen működő köznevelési intézményekkel,

b) közművelődési tevékenységet is végző társadalmi, civil szervezetekkel,

c) egyházakkal,

d) a Jándi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal,

e) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel, más önkormányzatokkal.

f)  a közművelődés megyei és országos szerveivel,

g) a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel.


(2) Az Önkormányzat közművelődési megállapodás megkötésével segítheti a rendeletben meghatározott azon közművelődési feladatok ellátását, amelyeket nem önkormányzati fenntartású intézmények, egyházak, civil szervezetek, vagy magánszemélyek végeznek.


(3) Az Önkormányzat a közművelődési lehetőségekről

a) plakátok, szórólapok,

b) a települési honlap  

útján adnak tájékoztatást a település lakossága részére.



3. A közművelődési tevékenység finanszírozása, feltételei



8. § (1) Az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatok támogatását az éves költségvetésében meghatározott keretek között, illetve további egyedi döntéssel biztosíthatja.

(2) Az Önkormányzat a civil szervezetek támogatásán keresztül is hozzájárul a település közművelődési és közösségfejlesztési feladatainak ellátásához.


(3) Az Önkormányzat pályázati források kihasználásával törekszik a helyi közművelődés minél magasabb szinten történő biztosítására.



9. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról saját kormányzati funkció keretében gondoskodik.


(2) A Művelődési Ház és Könyvtár használati szabályzatában rögzítésre kerültek a település lakossága részére ingyenesen és térítési díj ellenében igénybe vehető szolgáltatások.


5. Záró rendelkezések


10. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


 (2) Hatályát veszti a Kulturális javak védelméről és a közművelődésről szóló 5/2000. (IV.27.) önkormányzati rendelet.




                                                                                                                       Asztalos István

               polgármester                                                                           


Z Á R A D É K:

A rendelet 2020. június 15. napján került kihirdetésre.

Jánd, 2020. június 15.

                                                                               dr. Deák Ferenc

                                                                                     jegyző

Mellékletek