Jánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 17
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Általános indokolás
I.
Az Önkormányzat költségvetési politikájának fő vonásai
2022. évben
Az éves költségvetés alapját az Önkormányzat működési (állami) támogatásán kívül az Önkormányzat tekintetében az államháztartáson belülről átvett céljellegű támogatások, közhatalmi bevételek, a céljellegű saját bevételek, valamint kölcsönök visszatérülése, igénybevétele képezi.
A működési kiadások a hatályos jogszabályi környezetnek, és változásoknak megfelelően kerültek meghatározásra.
A felhalmozási kiadások tervszámainak meghatározásakor elsősorban a folyamatban lévő beruházások, felújítások költségvetési adatait, valamint az idei évre betervezett saját erős fejlesztéseket vettük figyelembe. Külön kiemelésre kerültek az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek.
II.
A költségvetési politika céljai és keretei
Az Önkormányzatok kötelezően ellátandó, törvényben meghatározott feladatok ellátására a működési kiadásainak fedezetét az Országgyűlés a feladatfinanszírozás rendszerén keresztül, feladatalapú támogatással biztosítja. A feladatfinanszírozási rendszerben a kötelezően ellátandó feladatokhoz az Országgyűlés a jogszabályokban meghatározott közszolgáltatási szintnek megfelelő támogatást biztosít.
A költségvetési bevételeket és kiadásokat kötelező és önként vállalt, illetve állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban is be kell mutatni.
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 111. § (4) bekezdése alapján a költségvetési rendeletben működési hiány nem tervezhető.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet szervezeti (személyi) hatályát szabályozza oly módon, hogy mely önkormányzati szervekre, intézményekre terjed ki.
A 2. §-hoz
A költségvetési bevételek és költségvetési kiadások főösszegeit, azok működési és felhalmozási megbontását tartalmazza, illetve a költségvetési egyenleg összegét, szintén megbontva működési,- felhalmozási többlet és hiány szerint. Külön mellékletben kerülnek bemutatásra az önkormányzat működési célú, illetve felhalmozási célú bevételei és kiadásai, valamint a kötelező, önként vállalt és állami (államigazgatási) feladatok is.
A működési és felhalmozási hiány finanszírozási módját tartalmazza, figyelembe véve, hogy működési hiány nem tervezhető.
A 3. §-hoz
A jogszabályi követelményeknek megfelelően a rendelet mellékleteiben részletesen bemutatásra kerülnek az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteiből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei, valamint az Önkormányzat saját bevételei az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség arányának megállapításához.
Külön melléklet részletezi az Önkormányzat 2022. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait, valamint az állami költségvetésből juttatott normatív támogatásait.
Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházásokat, és felújításokat, bemutatva az EU-s forrásokból megvalósuló fejlesztéseket szintén különálló mellékletek tartalmazzák.
Az Önkormányzat által 2022. évben nyújtani kívánt céljellegű támogatások önálló mellékletben kerülnek meghatározásra.
A rendeletben külön-külön mérlegek állapítják meg a kötelező, az önként vállalt, illetve állami (államigazgatási) feladatokkal kapcsolatban tervezett bevételek és kiadások előirányzatait, önkormányzati és intézmények összesen megbontásban.
Szintén meghatározásra kerülnek a rendeletben az Önkormányzat költségvetési bevételi és kiadási előirányzatai.
A jogszabályi előírásoknak megfelelően a költségvetési rendelet általános tartalékot állapít meg.
A 4. §-hoz
A Képviselő-testület rendelkezési jogát állapítja meg a hitel-felvételről, illetve a Polgármester rendelkezési jogát az általános tartalék felhasználásáról.
A gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodásra vonatkozóan tartalmaz előírásokat. A jóváhagyott előirányzatok betartására tartalmaz rendelkezéseket. Jutalom kifizetésére ír elő kötelezettségeket.
Az önkormányzati biztos kirendelését szabályozza, valamint meghatározza a tartozásállomány nagyságát. Az önkormányzati biztos kirendelése a meghatározott esetben kötelező, amit az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény is előír.
A kiegészítő támogatás igényléséről rendelkezik. A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket állapítja meg.
Az 5. §-hoz
A költségvetési rendelet módosítására, az azzal kapcsolatos hatáskörökre, határidőkre, a kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás módjaira, az előirányzat túllépés felelősségére vonatkozóan ír elő kötelezettségeket.
A 6. §-hoz
A költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzata feletti rendelkezési jogköröket szabályozza.
A 7. §-hoz
Az éves költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló felülvizsgálatáról, jóváhagyásáról és a pénzmaradvány felhasználásáról, korlátozásáról rendelkezik.
A költségvetési szervek gazdálkodásának ellenőrzéséről rendelkezik.
A 8. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.