Jánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2021. évi önkormányzati költségvetés végrehajtásáról

Hatályos: 2022. 05. 26
a 2021. évi önkormányzati költségvetés végrehajtásáról
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 87. §-a alapján a vagyonról és a költségvetés végrehajtásáról
a) a számviteli jogszabályok szerinti éves költségvetési beszámolót,
b) az éves költségvetési beszámoló alapján évente, az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelő záró számadást (a továbbiakban: zárszámadás) kell készíteni.
Ezt a helyi önkormányzatokra vonatkozóan az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Ávr.) 157. § b) pontja fogalmazza meg szabályként, miszerint a helyi önkormányzat, valamint az általa irányított költségvetési szerv a költségvetési év zárását követően éves költségvetési beszámolót készít.
Az Áht. 91. § (1) bekezdése alapján a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetet a jegyző készíti elő, és a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé úgy, hogy az előterjesztést követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő év ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen. Ezen jogszabályi kötelezettségünknek teszünk eleget a rendelet elkészítésével.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A 2021. évi költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadás költségvetési főösszegeit – bevételi, és kiadási oldalán egyaránt - és a költségvetési maradvány összegét tartalmazza.
A 2. §-hoz
A 2021. évi zárszámadást részletesen bemutató mellékletek kerülnek megjelölésre.
A 3. §-hoz
A jegyző arra vonatkozó kötelezettségét tartalmazza, hogy költségvetési maradványt érintő fizetési kötelezettségek teljesítését valamint a 2022. évi előirányzatokon történő átvezetését biztosítsa és kísérje figyelemmel.
A 4. §-hoz
A jegyző arra vonatkozó kötelezettségét tartalmazza, hogy a költségvetési beszámoló elfogadásáról, a költségvetési maradvány jóváhagyott összegéről, elvonásáról a rendelet kihirdetését követő 15 napon belül írásban értesítse a költségvetési szervek vezetőit.
Az 5. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.