Olcsva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról

Hatályos: 2022. 05. 26
a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról
Általános indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdése hatalmazza fel a helyi önkormányzatokat, hogy a törvényben szabályozott ellátásokon túl saját költségvetésük terhére egyéb ellátásokat is megállapíthatnak.
Olcsva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a fenti törvényi felhatalmazással élve megalkotta a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendeletét, melyet az eltelt években többször módosított.
Több éve fordul elő, hogy kevesebb kérelem érkezik önkormányzatunkhoz, mint a rendelkezésünkre álló források, így a normatíva elszámolást követően visszafizetési kötelezettségünk keletkezett.
Elvégeztük a rendelet felülvizsgálatát és arra jutottunk, hogy - az elmúlt időszak jövedelmi változásai és a beadott kérelmek tapasztalatai alapján - szinte minden ellátási forma esetében emelnünk kell a jövedelmi határokat ahhoz, hogy Olcsva község lakosságát hatékonyabban tudjuk segíteni a szociális normatíva terhére, illetve, hogy a rendelkezésünkre álló normatív támogatást nagyobb arányban tudjuk elkölteni és ezáltal ne kelljen visszafizetnünk ezen forrást.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
Ezen szakaszok a Rendelet a rendelet célját, hatályát határozzák meg. A hatálya Olcsva Község Önkormányzata közigazgatási területén életvitelszerűen élő és bejelentett lakcímmel rendelkező személyekre terjed ki, célja pedig ezen olcsvai lakosok szociális biztonságának növelése.
A 3. §-hoz
Adatkezelésre vonatkozó eljárási szabályokat tartalmaz, megmondja, hogy milyen nyilvántartásokat kell vezetni.
A 4. §-hoz
Eljárási rendelkezéseket tartalmaz, melynek lényeges eleme, hogy a kérelmeket a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatal Olcsvai Állandó Kirendeltségén kell meghatározott formanyomtatványon benyújtani, szabályozásra kerül, hogy milyen igazolásokat, nyilatkozatokat kell becsatolni. Részletesen rögzítésre kerül, hogy az egyes jövedelem típusokból származó jövedelmek milyen módon igazolhatóak.
Az 5. §-hoz
Meghatározásra kerül, hogy egyes esetekben környezettanulmány készíthető, azt meddig lehet elfogadni, illetve milyen további szakvélemények (orvosi, védőnői, pedagógiai) kérhetőek.
A 6. §-hoz
Azt tartalmazza, hogy a megítélt támogatások mikortól és mennyi időtartamra folyósíthatóak.
A 7. §-hoz
Részletesen meghatározásra kerül, hogy az egyes támogatások igényléséhez milyen további dokumentumok, igazolások benyújtása szükséges.
A 8. §-hoz
A pénzbeli ellátások kifizetését és folyósítását tartalmazó szabályok kerültek meghatározásra.
A 9. §-hoz
A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésének eseteit taglalja. Rögzítésre kerül, hogy mely esetekben engedheti el, illetve csökkentheti a szociális hatáskört gyakorló a jogosulatlanul felvett ellátás visszafizetését.
A 10. §-hoz
Az egyes ellátási formákat sorolja fel.
A 11. §-hoz
A települési gyógyszertámogatás igénybevételének feltételeit határozza meg, kinek, milyen módon, milyen jövedelmi viszonyok fennállása esetén állapítható meg.
A 12. §-hoz
A települési lakhatási támogatás részletszabályait tartalmazza. Ezen szakaszban kerül meghatározásra, hogy a rezsiköltségek viseléséhez nyújt támogatást a hatáskör gyakorlója, amennyiben megfelel a kérelmező a rendelet előírásainak.
A 13. §-hoz
A települési beiskolázási támogatás követelményei kerülnek meghatározásra. Olcsva Község Önkormányzata fontosnak tartja, hogy az iskolás gyerekeket és a felsőoktatásban tanuló hallgatókat segítse az iskolakezdésben.
A 14. §-hoz és a 15. §-hoz
A rendkívüli települési támogatás számtalan esetét sorolják fel ezen szakaszok. Bármelyik településen élő személy kerülhet olyan élethelyzetbe, amelyet átmenetileg vagy akár tartósan is egyedül nem tud megoldani. Itt kerülnek felsorolásra a leggyakrabban előforduló esetek, amelyekben segítségre szorulhat egy személy, illetve megteremti a lehetőségét annak, hogy hivatalból is indulhasson olyan eljárás, melynek eredményeként az állampolgár könnyebben kilábalhat egy nehéz élethelyzetből.
A 16. §-hoz
A temetési költségek megfizetéséhez is támogatást kíván nyújtani az önkormányzat, ezen szabályokat tartalmazza a szakasz. A nehéz időszakban jól jön mindenkinek egy támogatás, amely megkönnyítheti a jelentős költségek viselését.
A 17. §-hoz
Bizonyos esetekben szükség van köztemetés elrendelésére. Sajnos ez a legelesettebb embereket érinti, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak vagy csak nagyon nehezet tudnak gondoskodni elhunyt hozzátartozójuk temetéséről. Ennek részleteiről tartalmaz rendelkezéseket.
A 18. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik, egyúttal hatályon kívül helyezi Olcsva Község Önkormányzata Képviselő-testületének korábbi szociális rendeletét.