Olcsva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztemetőről és a köztemető használatának rendjéről

Hatályos: 2022. 10. 12

Olcsva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.12.
a köztemetőről és a köztemető használatának rendjéről
Általános indokolás
A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) valamint a végrehajtására kiadott 145/1999. (X. 01.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm.r. ) rendelkezései jelentős mértékben meghatározzák a temetőkkel, illetve az azok fenntartásával kapcsolatos önkormányzati feladatokat, a működtetésükkel kapcsolatos szabályokat. Ezen jogszabályok azonban részben kötelezettségként, részben lehetőségként további szabályozási lehetőséget biztosítanak az önkormányzatok, mint fenntartók számára. Mindezek érdekében szükséges és indokolt, hogy az önkormányzat rendelkezzen a temetők fenntartásával kapcsolatban rendelettel. Olcsva Község Önkormányzata jelen pillanatban is rendelkezik ilyen rendelettel, de az már jó két évtizede született és mind a jogszabályi előírásoknak való megfelelés, mind az időközben felmerült lakossági igények kielégítése indokolja egy új rendelet megalkotását.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet személyi hatálya, valamint az üzemelő és a már lezárt temetők kerülnek itt felsorolásra.
A 2. §-hoz
A temetők fenntartása Olcsva Község Önkormányzatát terhelik.
Meghatározza ez a szakasz, hogy a rendeletben használt fogalmak alatt a Ttv-ben, valamint a Korm.r-ben használt fogalmakat kell érteni.
A 3. §-hoz
Az Önkormányzat konkrét kötelezettségeit sorolja fel, melyek a temető rendeltetésszerű használatához szükségesek, illetve konkrétan meghatározza, hogy az üzemeltetéshez kapcsolódóan mely feladatokról gondoskodik az Önkormányzat.
A 4. §-hoz
A nyitvatartási időt állapítja meg, amely a temető rendjét is biztosítja.
Az 5. §-hoz
A köztemetőben való hulladékgyűjtés és a hulladék elhelyezés szabályait határozza meg.
A 6. §-hoz
A köztemető használatának rendjét szabályozza, elsősorban a temetési hellyel rendelkezni jogosult kötelezettségeit határozza meg. Fontos figyelmeztetések is megfogalmazásra kerülnek a gyertyák, mécsesek használatával kapcsolatosan.
A 7. §-hoz
A temető területén és kerítésén a temetkezési szolgáltatók által elhelyezhető reklámozási lehetőséget biztosítja. Ugyanakkor ezen felületeken egyéb szolgáltatás reklámozása nem megengedett.
A 8. §-hoz
A temetési szolgáltatások nyújtásáról rendelkezik és az Önkormányzat által biztosított, kötelezően igénybe veendő temetési szolgáltatások körét határozza meg. Részletezi a ravatalozóhelyiség használatára vonatkozó szabályokat is.
A 9. §-hoz és a 10. §-hoz
A temetési helyek formái és az azokkal való gazdálkodás szabályainak meghatározása a lakosság igényeinek figyelembe vételével.
A 11. §-hoz
Rögzítésre kerül, hogy a temetési helyekért Olcsva Községben nem kell használati díjat fizetniük az eltemettetőknek, továbbá a temetési hely feletti rendelkezési időről rendelkezik.
A 12. §-hoz
Itt kerül meghatározásra, hogy egy urnafülkébe vagy urnasírba legfeljebb két urna helyezhető el, illetve a rátemetés feltételeit határozza meg ezen szakasz.
A 13. §-hoz
Az egyes temetési helyek, urnafülkék méreteiről valamint a sírhelyek egymástól való távolságáról rendelkezik.
A 14–16. §-hoz
A sírok, síremlékek gondozásának, tisztántartásának szabályait és a temetési hely jogosultjának kötelességeit rögzíti. Néhány figyelmeztetés kerül meghatározásra azzal kapcsolatosan, hogy nem lehet fát, cserjéket, bokrokat ültetni a temetési hely köré, padokat mások akadályoztatása nélkül lehet elhelyezni.
A 17. §-hoz
A köztemetőben való vállalkozói munkavégzés szabályait határozza meg. Részletezésre kerülnek a síremlék felállításával, bontásával, felújításával kapcsolatos szabályok.
A 18. §-hoz
A temető nyilvántartó könyv vezetéséről rendelkezik.
A 19. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
A 20. §-hoz
A korábbi temető rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.