Jármi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015 (IV.15.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetés helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 04. 16

Jármi Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában biztosított felhatalmazás alapján, az  Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el: 

   1. A rendelet célja, hatálya 


1. §


(1) A rendelet célja az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó olyan szabályok megállapítása, melyek adott körülmények között, a levegő tisztaságának védelmét, a tűzvédelmi előírások betartását elvárható és betartható módon biztosítják.

(2)  A rendelet hatálya Jármi község belterületén végzett avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére terjed ki.

    2. Értelmező rendelkezések


2. §


     A  rendelet alkalmazásában


a) avar és kerti hulladék: falomb, avar, kaszálék, nyesedék, szár, levél, gyökér és egyéb növényi maradványok; 


b) ünnepnap: január 1., március 15., húsvét., május 1., pünkösd., augusztus 20., október 23., november 1., december 24-26., december 31.

    3. Avar és kerti hulladék égetésének szabályai 


3. §

(1) Az egészséges, kórokozóktól és kártevőktől mentes kerti hulladékot elsősorban hasznosítani, komposztálni kell.


(2) Az avar és a kerti hulladék nyílttéri égetése június, július és augusztus hónap, valamint vasárnap és ünnepnap kivételével naponta 8 órától 20.00 óráig engedélyezett.

4. §


(1)  A nyílttéri égetés során a meteorológiai viszonyokra figyelemmel kell lenni. Égetni csak szélcsendes időben szabad. Tilos az avar és a kerti hulladék égetése közterületen, valamint a 3. § (2) bekezdésében engedélyezett időszakon kívül és erősen szeles, párás, tartósan ködös, esős időben.

(2) Az avart és a kerti hulladékot égetni nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete mellett, csak olyan helyen és területen szabad, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.


(3) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani (pl. oltóvíz, homok, kéziszerszámok), amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.


5. §


(1)  A füstképződés csökkentése érdekében a nem komposztálható avart és kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell. Az eltüzelés csak olyan adagokban történhet, amely nem veszélyezteti a tűz környezetét. Nyers, megázott avar és kerti hulladék égetése tilos.


(2) Az égetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladékot.


(3)  Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt,  és  gondoskodni kell a parázslás, izzás belocsolásáról, vagy homok-, földréteggel történő lefedéséről.

(4) Lábon álló növényzet, tarló égetése tilos.


(5) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

4. Záró rendelkezések


6. §


A rendelet 2015. április 16. napján lép hatályba.