Beregsurány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2015 (IV.29.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2019. 04. 02


(egységes szerkezetben)


A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. §. (4)  bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az  1995. évi LIII. törvény 46. §. (1) bek. c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Fejezet


1. Értelmező rendelkezések


1.§ A rendelet személyi és területi hatálya kiterjed azokra a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiség nélküli társaságokra, szervezetekre, akik állandó, vagy ideiglenes jelleggel  Beregsurány község  közigazgatási területén tartózkodnak, működnek, illetve tevékenységet folytatnak.

II. Fejezet


Részletes rendelkezések


2. Avar és kerti hulladék égetésének szabályai


2.§ A község területén az avar és kerti hulladékot elsősorban hasznosítani, komposztálni kell.


3.§ (1) A  település  bel- és külterületén avar és  kerti hulladékot október 1-je és április 30-a között, az illetékes Katasztrófavédelmi Igazgatóság, mint tűzvédelmi hatóság előzetes engedélyével, a hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzatban foglaltak szigorú betartásával lehet égetni.

(2) Munkaszüneti napokon (január 1., március 15., húsvétvasárnap, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.) illetve vasárnaponként a nagyközség  teljes közigazgatási területén tilos az avar és kerti hulladék égetése.


4.§ A tulajdonos egyszerre nagyobb mennyiségű avar és kerti hulladék elégetési szándéka esetén a szomszédokat tájékoztatni köteles az égetés várható időpontjáról. Az égetés egy alkalommal maximum 4 óra hossza időtartamig tarthat.


5.§ (1) Nyílttéri égetés során a meteorológiai viszonyokra figyelemmel kell lenni. Égetni enyhe légmozgás (gyenge szél) mellett száraz időben szabad. Tilos az avar és kerti hulladék égetése a 3. §-ban engedélyezett időszakon kívül, valamint szeles, párás, ködös és esős időben.


(2) Az avart és kerti hulladékot égetni nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete mellett csak olyan helyen és területen szabad, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.


(3) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható illetőleg eloltható.


(4) A füstképződés csökkentése érdekében a nem komposztálható avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell. Az eltüzelés csak olyan adagokban  történhet, amely nem veszélyezteti a tűz környezetét. Nyers, megázott avar és kerti hulladék égetése tilos.


(5) Az égetendő növényi hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális ipari eredetű illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladékot.


(6) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt. Amennyiben fennáll a veszélye a tűz feléledésének gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy földréteggel történő lefedéséről.


6.§ Az elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.



III. Fejezet


Záró rendelkezések


7.§ (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.




      Herka István                                                                  Vassné Szűcs Róza

     polgármester                                                                                 jegyző