Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/1998. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete

a zajártalom elleni védekezésről

Hatályos: 2009. 10. 01

Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/1998. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete

a zajártalom elleni védekezésről

2009.10.01.

Nagykörű Község Képviselő-testülete a lakosság nyugalmának fokozottabb védelme érdekében, az 1990. évi LXV. Tv. 16. § (1) bekezdése és a zaj- és rezgésvédelemről szóló 12/1983. (V. 12.) MT. sz. rendelet 27. §-a alapján a zajártalom elleni védekezésről az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Nagykörű közigazgatási területének belterületére.

a) A kereskedelmi, vendéglátóipari egységekben, közösségi létesítményekben, zenés szórakozóhelyeken történő zeneszolgáltatásra, hangosító berendezés üzemben tartására.

b) A lakásban fenntartott rádió, televízió, magnetofon és egyéb hangosító berendezés üzemben tartásával kapcsolatos indokolatlan zajokozásra.

c) A gépjárművek (munkagépek, tehergépjárművek, személygépkocsik és motorkerékpárok) üzemben tartásával kapcsolatos zajkeltésre.

(2) A rendelet szabályait be kell tartani a létesítmények, berendezések rendszeres vagy alkalmi működtetésekor és a hangosító berendezések szabadban vagy zárt térben való működtetésekor is.

(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya a községi ünnepségek, rendezvények során alkalmazott hangosításra, a községi hangosbemondón történő hírközlésekre és hirdetésekre.

(4) Az üzemi létesítmények és berendezések létesítésének, felújításának és üzemben tartásának, a közlekedési utak és létesítmények létesítésének és korszerűsítésének, valamint az építkezés végzésének zaj- és rezgésvédelmi szabályaira a 12/1983. (V. 12.) MT. sz. rendelet előírásait kell alkalmazni.

Fogalommeghatározás

2. § (1) E rendelet alkalmazásában veszélyes mértékű az a zaj, amely meghaladja más rendeletben (4/1984. /I.23./ EüM.sz. rend.) megállapított zajterhelési és rezgésterhelési határértéket.

(2) Veszélyes mértékűnek minősül az a zaj is, amelyre – jellegéből adódóan – határértéket nem lehet előírni, illetőleg a zajkeltés azonos körülmények között nem ismételhető, de érzékszervi észleléssel megállapíthatóan az emberek nyugalmát jelentős mértékben zavarja.

(3) Indokolatlan zaj okozás: minden olyan nem szükségszerű zaj okozása, amely mértékénél és eredeténél fogva alkalmas mások nyugalmának megzavarására.

(4) Tartós zaj: olyan zaj okozása, amely időtartamában és rendszerességében a lakók nyugalmát zavarja.

3. § (1) A rendelet alkalmazásában közösségi létesítmény:

a) művelődési ház

b) bármely 20 személynél nagyobb befogadó képességű zenés, táncos szórakozóhely.

(2) Hangosító berendezés: folyamatos, ismétlődő hangkibocsátó eszköz, emberi (élő) erő alkalmazásával, vagy gépi (technikai) berendezés által.

4. § (1) A zajkibocsátási határérték e rendelet mellékleteiben kerül meghatározásra.

(2) A területi funkció meghatározásánál a községrendezési terv előírásait és területi meghatározásait kell alapul venni.

(3) A rendelet alkalmazásában a nappali időszak 06-01 óra, az éjszakai időszak 01-06 óra.

(4) A megállapított zajterhelési határértékeknek, a lakó- vagy az intézményépület zajtól védendő homlokzata előtt 2 m távolságban kell teljesülnie.

(5) Alkalmi jelleggel működtetett hangosító berendezés – szabadtéri táncosrendezvény, sportrendezvény – esetén a zajterhelési érték a Polgármesteri Hivatal külön engedélye – kivéve a disco – alapján nappal 5 dB(A), éjjel 5 dB(A) értékkel meghaladhatja az (1) bekezdés szerinti irányértéket.

(6) Az eseti engedély kiadása előtt figyelembe kell venni a területi funkciót, a napszakot és mérlegelni kell a rendezvény jellegét.

(7) Abban az esetben, ha a zaj épületszerkezeteken keresztül terjed, irányértékként az MSZ 18151/1-82. Sz. szabvány 1. táblázatának határértékeit kell figyelembe venni.

Hangosító berendezés üzemeltetése kereskedelmi és vendéglátóipari egységekben, közösségi létesítményekben

5. § Kereskedelmi és vendéglátóipari egységekben, közösségi létesítményekben zenét szolgáltatni, hangosító berendezést üzembe helyezni és üzemben tartani az e rendeletben foglalt zajvédelmi előírások megtartásával szabad.

6. § (1) Kereskedelmi, vendéglátóipari egységekben, közösségi létesítményekben hangosító berendezést telepíteni és üzemben tartani zajvédelmi engedélyezés alapján lehet.

(2) A zajvédelmi engedély iránti kérelmet a hangosító berendezés telepítését és alkalmazását megelőzően a helyi polgármesteri hivatalhoz kell benyújtani.

(3) Visszatérően rendszeresen üzemeltetett hangosító berendezés engedély iránti kérelemhez csatolni kell az akusztikai szakértő véleményét.

(4) Nem visszatérően, rendszeresen üzemeltetett, alkalmi üzemelésű hangosító berendezés engedélyezése iránti kérelemnél elegendő, ha a kérelmező nyilatkozik az irányérték teljesüléséről.

7. § (1) Hangosító berendezést üzemeltető kereskedelmi, vendéglátóipari egységet, közösségi létesítményt (továbbiakban létesítmény) létesíteni, használatba venni csak a zajvédelmi előírások megtartása mellett szabad.

(2) Új létesítmény telepítése előtt az építtető tulajdonos köteles az akusztikai szakvéleményt beszerezni.

(3) Az engedély iránti kérelemben (a 6. § /2/ bekezdésben meghatározott kérelemben is) meg kell jelölni a zajos tevékenység napi kezdésének és befejezésének időpontját, valamint a zajkeltés módját.

(4) A zajvédelmi engedély iránti kérelmet az építési engedély iránti kérelemmel egyidejűleg kell benyújtani. Az építési engedélyben rögzíteni kell az akusztikai szakvéleményben (7. § /2/ bek.) előírt működési feltételeket és korlátozásokat.

(5) A létesítmény használatba vételi engedélye csak zajvédelmi engedély alapján adható ki.

(6) Új létesítmények esetén az akusztikai szakvélemény személyes nyilatkozattal nem pótolható.

Gépjárművek üzemeltetésének zajvédelmi előírásai

8. § E rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott területeken – az átmenő forgalom és a szükségszerűen közlekedési cél kivételével – gépjárművet üzemeltetni csak e rendelet 2. § (2) bekezdésében meghatározott, veszélyes zajártalom elkerülésével szabad.

9. § Az 1. sz. mellékletben meghatározott területen TILOS:

a) nehéz gépjárművek motorjának járatása

b) gépkocsik, garázsok ajtóinak indokolatlan és tartós csapkodása

c) gépkocsik, motorkerékpárok motorjának túráztatása

d) gépkocsi, motorkerékpárok feltúrázott motorral való hajtása

e) gépjárműveken lévő jelzőberendezések (fény- és hangkibocsátó berendezések) felesleges használata, különös tekintettel az ezekkel ismétlődő hívó jelzések leadása.

10. § Kereskedelmi egység, közösségi létesítmény, vendéglátóipari egység zajvédelmi engedélyezésénél figyelembe kell venni a forgalomhoz valószínűsíthetően hozzá tartozó gépjárművek zaj kibocsátását.

Lakásokban, lakóterületeken alkalmazandó zajvédelmi előírások

11. § (1) Lakásokban (családi házas épületekben) hangosító berendezést (rádió, televízió, magnetofon, lemezjátszó, stb.) üzemeltetni úgy szabad, hogy a zajokozás ne haladja meg e rendelet 4. § (1) és (7) bekezdéseiben meghatározott határértéket és az e rendelet 2. § (2) bekezdésében meghatározott veszélyes zaj okozásával a környező lakók nyugalmát ne zavarja.

(2) Tilos a hangosító berendezéseknek a lakásokban, nyitott ablak melletti – az éjszakai irányértéket meghaladó – üzemeltetése.

(3) Tilos az éjszakai időszakban kéziszerszám gépesített változata, fűnyíró használata.

Hatásköri szabályok

12. § A zajvédelmi előírásokkal kapcsolatos hatósági tevékenységet a jegyző látja el:

a) engedélyezi a hangosító berendezések üzembe helyezését,

b) a kiadott engedélyekről nyilvántartást vezet,

c) engedélyezi a rendelet hatálya alá tartozó hangosító berendezések működését

d) indokolt esetben megvonja az engedélyt.

Szabálysértési rendelkezések

13. § (1)1 Szabálysértést követ el és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható a magánszemély illetve jogi személy felelős vezetője, a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet vezetője, aki

a) az e rendelet 5. és 6. §-aiban meghatározott esetekben és e tevékenysége során hangosító berendezést engedély nélkül üzemeltet,

b) az e rendelet 5. és 6. §-aiban meghatározott tevékenysége során a hatóság által előírt zajterhelési értéket túllépi, vagy a 2. § (2) bekezdésében meghatározott veszélyes zajt kelt,

c) gépjármű üzemben tartása során az e rendelet 9. §-ában meghatározottaktól eltérően üzemeltet

d) lakásokban hangosító berendezést az e rendelet 11. § (1)–(3) bekezdéseiben meghatározottaktól eltérőn üzemeltet, illetőleg a 11. § (2)–(3) bekezdéseiben meghatározott tilalmakat megszegi. Egyebekben szakterületi vizsgálat szükséges.

(2) Egy éven belül ismételt szabálysértés esetén az engedély visszavonható.

Záró rendelkezések

14. § (1) E rendelet 1998. augusztus 18. napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

Jogharmonizációs záradék2

15. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK. Irányelvének való megfelelést szolgálja.

1

A 20/2001. (XI.22.) önkormányzati rendelet 1.§ (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 15/2009. IX.25.) önkormányzati rendelet 1.§ (9) pontja ktatta be.