Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/1999. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek elidegenítésének szabályairól

Hatályos: 2002. 07. 01

Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/1999. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek elidegenítésének szabályairól

2002.07.01.

Nagykörű Község Önkormányzat képviselő-testülete az 1990. évi LXV. tv-ben kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó jogszabályokra az alábbi rendeletet alkotja:

1. § E rendelet szerint kell értékesíteni az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakásokat és helyiségeket.

A alkások vételára

2. §1

A lakás vételárának megfizetése, kedvezmények

3. §2

A nem lakás céljára szolgáló helyiségek eladása

4. § (1) A nem lakás céljára szolgáló helyiségek vételárának mértéke a helyi forgalmi érték.

(2) Helyiség leadása esetén részletfizetési kedvezmény nem biztosítható.

(3) A nem lakás céljára szolgáló helyiség elidegenítése esetén a korábbi bérlőt elővásárlási jog illeti meg.

(4) Versenytárgyalás útján kell értékesíteni azt a helyiséget, amelynél a korábbi bérlő elővásárlási jogával nem élt vagy a helyiség teljesen üres, beköltözhető állapotban van.

(5) Versenytárgyalás esetén a forgalmi értéket meghaladhatja a vételár.

(6) A versenytárgyalást a megyei napilapban és legalább egy országos napilapban a versenytárgyalás napja előtt legalább 30 nappal meg kell hirdetni.

(7) A versenytárgyaláson bárki részt vehet, aki teljesíti a polgármester által megállapított versenytárgyalási feltételeket.

Az értékesítés előkészítése, szerződéskötés

5. § (1) Az elővásárlási joggal rendelkező személyeket az önkormányzat írásbeli ajánlatában köteles értesíteni eladási szándékáról.

(2) Az ajánlatban közölni kell az eladásra kerülő lakás, illetve helyiség fontosabb adatait, az értékbecslő szakvéleménye által megállapított vételár összegét, a kedvezmények megnevezését és azok mértékét, a szerződés megkötésekor fizetendő vételár összegét, a részletfizetési kedvezmény időtartamát, a vételár összegét terhelő kamat mértékét és mindazon adatokat, amelyeket az adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell.

(3) Ha a lakás, illetve a helyiség megvételére más jelentkező is van, az ő vételi szándékáról is tájékoztatni kell az elővásárlási jog jogosultját.

(4) Az önkormányzat az ajánlathoz szolgálati lakás 60 napig, egyéb lakás esetén 15 napig kötve van.

(5) Ha az elővásárlási jog jogosultja az írásban tett ajánlatot a kézhezvételtől számított 60 illetve 1 napon belül írásbeli nyilatkozattal elfogadja, a szerződés az ajánlat szerinti tartalommal létrejön. Az adásvételi szerződést azonban ilyenkor is írásba kell foglalni.

(6) Ha az elővásárlási jogra jogosult az önkormányzat írásbeli ajánlatára a kézhezvételtől számított 60 illetve 15 napon belül ne válaszol, a szerződés nem jön létre és az önkormányzat ajánlati kötöttsége megszűnik.

(7) Az önkormányzat az írásbeli ajánlatában köteles közölni, hogy az ajánlathoz 60 illetve 15 napig kötve van.

6. § A lakások és helyiségek bérletéről, valamint elidegenítéséről szóló törvény 50.§-ban szabályozott hozzájárulás megadásáról vagy annak megtagadásáról a bérlőnek írásban kell nyilatkozni.

7. § (1) Amennyiben a velő a lakást részletfizetési kedvezmény igénybevételével veszi meg, a vételárból a szerződés megkötésekor hátralévő összeg, annak szerződéses kamata, fizetési késedelem esetén a késedelmi kamat biztosítására jelzálogjogot kell az önkormányzat javára az adásvételi szerződésben alapítani. A jelzálogjog biztosítására az adásvételi szerződésben elidegenítési és terhelési tilalmat kell kikötni az önkormányzat javára.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt jelzálogjogot, valamint az elidegenítési és terhelési tilalmat a tulajdonjog változással egyidejűleg kell az ingatlannyilvántartásba bejegyeztetni.

8. § (1) Jelen rendelet hatálya alá tartozó lakások és helyiségek elidegenítésével kapcsolatos feladatokat (felértékelés, meghirdetés, adásvételi szerződés előkészítése, földhivatali eljárás lebonyolítása) a jegyző látja el.

(2) Az adásvételi szerződéseket az önkormányzat nevében a polgármester írja alá. A szerződés megkötésekor esedékes vételárat és a vételár részleteket a Polgármesteri Hivatal elkülönített számlájára kell befizetni.

(3) Az önkormányzat képviselő-testülete jelöli ki eladásra a jelen rendelet hatálya alá tartozó lakásokat.

(4) Jelen rendelet 4.§ (4)-(7) bekezdésében szabályozott versenytárgyalás lebonyolítása a jegyző feladatkörébe tartozik, míg a versenytárgyalás eredményének megállapítása az önkormányzat képviselő-testületének feladata.

(5) A versenytárgyalás előkészítésével kapcsolatos feladatok ellátása, majd a versenytárgyalás eredményének kihirdetése utáni értesítési teendők ellátása a jegyző (8.§ (1) bekezdés) szerinti feladatkörébe tartozik.

(6) Jelen rendeletben foglalt értesítés ellenőrzésére a képviselő-testület által felállított 3 tagú adhoc bizottság jogosult.

Vegyes rendelkezések

9. § Az elővásárlási jog gyakorlásáról szóló nyilatkozat megtételétől kezdve a bérlő a lakáson, illetve a helyiségen értéknövelő beruházást nem végezhet, illetve nem végeztethet.

10. § Ha a bérlő a vételár megállapításakor a lakásra fordított és meg nem térített értéknövelő beruházásának értékét a forgalmi értékből levonatni kívánja neki kell bizonyítani a munka elvégzését és a munka értékét.

11. § Az elidegenítéssel és terhelési tilalommal terhelt lakás tulajdonjogának tartási és életjáradéki szerződéssel való átruházásához a jegyző hozzájárulhat, ha a lakás tulajdonosa a 65. életévét betöltötte, az egyedülálló, tartásra köteles hozzátartozója nincs, s az eltartó a lakást terhelő tartozást átvállalja a jelzálogjoggal és annak biztosítására kötött elidegenítési és terhelési tilalommal együtt.

Záró rendelkezések

12. § Ezen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, s kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

Az 5/2002. (V.9.) önkormányzati rendelet 32.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

2

Az 5/2002. (V.9.) önkormányzati rendelet 32.§ (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.