Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/1999. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2016. 04. 29- 2023. 06. 17

Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/1999. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól

2016.04.29.

Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. tv. és a Szervezeti és Működési Szabályzatban kapott felhatalmazás alapján – az abban foglaltakkal összhangban – az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Nagykörű Községi Önkormányzat vagyonára, szerveire és intézményeire terjed ki. A rendelet hatálya nem terjed ki az önkormányzat illetve az intézmények költségvetésére, kivéve az abban vállalkozói vagy alapítványi célra elkülönített vagy felhasznált vagyonrészt.

2. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és egyéb nem lakás céljára szolgáló helyiségekre és vagyontárgyakra e rendelet szabályait a lakásrendelettel együtt kell alkalmazni.

Az önkormányzat vagyona

3. § (1) Nagykörű Község Önkormányzatának (továbbiakban: önkormányzat) vagyona a tulajdonában lévő ingatlanokból, közművekből, ingóságokból, valamint pénzvagyonból, értékpapírokból, üzletrészekből és az önkormányzatot megillető egyéb vagyoni értékű jogokból áll.

(2) Az önkormányzati vagyon külön részeként kezelt törzsvagyon tárgyait a rendelet 1. és 2. mellékletei tartalmazzák forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak szerinti felosztásban.

(3) A jogvitás vagy valamilyen oknál fogva jogilag rendezetlen állapotú vagyontárgyak felsorolását e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(4)1 Az önkormányzati vagyon üzleti vagyonát2 a 4. számú melléklet tartalmazza.

Az önkormányzat vagyonának nyilvántartása

4. § (1) Az önkormányzat vagyonát – a hatályos jogszabályok alapján – a Nagykörűi Közös Önkormányzati Hivatal3 tartja nyilván.

(2) Az intézmények valamint a Nagykörűi Közös Önkormányzati Hivatal4 a használatában lévő ingatlanokról és ingóságokról köteles egyszerűsített nyilvántartást is vezetni.

5. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanvagyonról – a hatályos jogszabályok alapján – ingatlanvagyon-katasztert kell felfektetni és azt folyamatosan vezetni. A kataszter elkülönítetten tartalmazza – törzsvagyon és egyéb ingatlanvagyon szerinti bontásban – az ingatlanra vonatkozó főbb adatokat, továbbá ha rendelkezésre áll, az ingatlan számviteli nyilvántartás szerinti bruttó értékét, értékbecslés esetén pedig a becsült értéket.

(2) A kataszter elkészítéséről és folyamatos vezetéséről, továbbá az önkormányzat tulajdonába kerülő ingatlanok tulajdonjogának az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyeztetéséről, a kataszterben való átvezetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) A költségvetés felhasználásával, továbbá az ajándékozás, öröklés útján vagy egyéb más módon szerzett tulajdont a vagyonnyilvántartásban szerepeltetni kell.

(4) Az önkormányzat vagyonáról évente leltárt kell készíteni. A leltár elkészítéséért a polgármester felelős, azt a könyvvizsgálóval meg kell vizsgáltatni. A vagyonállapotot tükröző leltárt az éves zárszámadási rendelethez kell csatolni.

Az önkormányzat vagyonával való gazdálkodás

6. § (1) Az önkormányzat szervei, intézményei a rájuk bízott vagyon kötelesek megőrizni, a rendes gazdálkodás szabályai szerint használni és gyarapítani.

(2) Az önkormányzati vagyon használói: a Polgármesteri Hivatal valamint az intézmények.

(3) A vagyonkezelő szervezet jogosult – a rendeletben foglalt korlátozásokkal - :

a) a kezelésében lévő vagyontárgyak birtoklására, használatára, hasznainak szedésére, birtokvédelmére

b) közszolgáltatásban nélkülözhető vagyontárgyak bérbeadására, egyéb hasznosítására

c) a kezelésében lévő ingó vagyontárgyak elidegenítésére.

(4) A vagyon kezelésével megbízott szervek vezetői a vagyonkezeléssel kapcsolatos feladatok végrehajtásáról az éves zárszámadás keretében kötelesek számot adni.

7. § (1) Az önkormányzat a vagyonhasználói számára a vagyon használatának jogát az általa meghatározott feladatok ellátásához szükséges mértékben biztosítja.

(2) A vagyonhasználó a használat jogánál fogva jogosult és köteles a vagyon rendeltetésszerű használatával, működtetésével, fenntartásával, karbantartásával, felújításával kapcsolatos feladatok ellátására.

Az önkormányzati vagyon hasznosítására vonatkozó szabályok

8. § (1) Az önkormányzati vagyon hasznosításának célja az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak hatékony és eredményes ellátása.

(2) A rendelet alkalmazásában a hasznosítás különösen: az egyes vagyontárgyak használata, bérbe, használatba vagy haszonbérbe adása, illetve a feladatok ellátásához szükséges vagyon esetleges elidegenítése.

(3) A hasznosítás az önkormányzat kötelező feladatainak ellátását nem veszélyeztetheti.

9. § (1) Az ingatlan hasznosításáról (elidegenítéséről, ingyenes használatba adásáról, haszonbérbe, illetve bérbe adásáról) a képviselő-testület dönt. Ingatlant csak forgalmi értékbecsléssel megalapozva, 5meghirdetés (vagy pályáztatás, versenytárgyalás) útján a legjobb ajánlattevőnek lehet értékesíteni. Önkormányzati lakásban lakó bérlő a vétel során a kívülállóval szemben elsőbbséget élvez.

(2) A vagyonhasználó ha javára valamely vagyonról lemondtak, e vagyont összeghatár nélkül saját hatáskörben elfogadhatja, feltéve, hogy képes az azzal járó kötelezettségek teljesítésére és a vagyon tehermentes vagy a teher az önkormányzat illetve a használó javára szól. Ellenkező esetben az elfogadáshoz a képviselő-testület előzetes engedélye szükséges.

10. § (1) A törzsvagyon használati jogát azok az intézmények gyakorolják, amelyek az adott ingatlanra a rendelet hatálybalépésekor közszolgálatot teljesítenek, illetve azok, amelyeket az önkormányzat a használatra egyéb okból feljogosít.

(2) A használati jogot gyakorló intézmény, amennyiben önálló költségvetési szerv, a rábízott forgalomképes és korlátozottan forgalomképes vagyont határozott idejű bérbeadás útján az alapfeladatainak sérelme nélkül hasznosíthatja. Az egy évet meghaladó vagy határozatlan idejű bérbeadáshoz a képviselő-testület hozzájárulása szükséges. A bérleti szerződés egy példányát nyilvántartás céljából a közös hivatalnak6 le kell adni.

(3) A Polgármesteri Hivatal használatában lévő vagyontárgyak valamint a nem önálló költségvetési szervként működő intézmények használatában lévő vagyontárgyak tekintetében bérleti szerződés illetve használati megállapodás megkötésére a polgármester, ellenjegyzésre a jegyző jogosult. A megkötött jogügyletről a képviselő-testületet a soron következő ülésén tájékoztatni kell.

(4) Az önálló költségvetési szervként működő intézmények a használatukban lévő ingóságokat, valamint a pénzvagyont (alapfeladatuk sérelme nélkül) gazdasági társaságba és alapítványa – figyelemmel a 13. § (2) bekezdésére – csak a képviselő-testület előzetes engedélye alapján vihetik be. Egyéb ingóság valamint pénzvagyon gazdasági társaságba és alapítványba történő bevitele a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

11. § (1) A korlátozottan forgalomképes vagyon körébe tartozó ingatlanok tulajdonjogának forgalmazása (adásvétel, csere, más önkormányzat részére való átadás) ingyenes és határidő nélküli használatba adása, megterhelése, gazdasági társaságba vagy alapítványba történő bevitele, illetve a 10. §-nak nem megfelelő egyéb hasznosítása a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt ingatlanok tekintetében – az (1) bek.-ben fel nem sorolt – egyéb tulajdonosi jognyilatkozatok (társtulajdonosi elővásárlási jog gyakorlása, telekmegosztás, telekösszevonás, telekrendezés, stb.) kérdésében a képviselő-testület határoz.

12. § (1) Az önkormányzat ingó vagyontárgyainak a rendeltetésszerű használatot meghaladó indokolt hasznosítása, az alapfeladat sérelme nélkül a vagyonkezelő szerv hatáskörébe tartozik. A hasznosítás bevétele a vagyonkezelő szervet illeti meg.

(2) A vagyonkezelő szervek 200.000 Ft-ot meg nem haladó értékű eszköz értékesítését vagy selejtezését a polgármester, ezen felüli érték esetén a képviselő-testület előzetes hozzájárulásával végezhetik.

(3) Amennyiben az ingó vagyontárgy árverezés vagy feladatváltozás miatt a vagyonkezelő szervnél feleslegessé válik, azok hasznosításáról a polgármester gondoskodik. A hasznosításból származó bevétel az önkormányzat költségvetését illeti meg.

A vállalkozói vagyon hasznosítása

13. § (1) Az önkormányzati feladatok ellátásában nélkülözhető vagyonnal vállalkozás folytatható.

(2) Vagyon, vagyonrész vállalkozásba történő bevitelére csak közgazdasági megalapozás (haszonszámítás) alapján tehet a polgármester javaslatot.

(3) Az önkormányzat illetve költségvetési szervei csak olyan gazdasági társaságban vehetnek részt, amelyben a felelősségük nem haladja meg a vagyoni hozzájárulás mértékét. Az önkormányzat vállalkozása a kötelező feladatok ellátását nem veszélyezteti.

(4) A vállalkozásba fektetett vagyonnal a legnagyobb jövedelmet biztosító módon kell gazdálkodni.

(5) Az intézmény – saját jogán – gazdasági társaságban részesedést csak a képviselő-testület engedélyével szerezhet.

14. § (1) A vállalkozói vagyon körébe tartozó tulajdon kezeléséről, hasznosításáról a képviselő-testület gondoskodik.

(2) A vállalkozói vagyon hasznosításának előkészítése a Nagykörűi Közös Önkormányzati Hivatal7 feladata.

(3) Gazdasági társaságban az önkormányzatot a polgármester, illetve a képviselő-testület által képviselettel felruházott személy képviseli.

(4) A képviselő-testület előzetes hozzájárulása szükséges az önkormányzat tagsági jogait érintő és számára vagyoni kötelezettséget megállapító ügyekben adható szavazathoz.

(5) A vállalkozói vagyon körébe tartozó ingatlanokkal, üzletrészekkel, részvényekkel, ingóságokkal és vállalkozási célú pénzeszközökkel kapcsolatos – a 11. § (1) bekezdésében felsorolt – döntések valamint a gazdálkodási koncepcióval összefüggő kérdések, a 11. § (2) bekezdésében felsorolt egyéb tulajdoni jognyilatkozatok a képviselő-testület hatáskörébe tartoznak.

(6) A vállalkozási tevékenység folytatása esetén érdekeltségi rendszer alakítható ki.

Hatálybaléptetés

15. § Ezen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, egyidejűleg a 13/1993. /VIII. 16./ Kt. sz. rendelet hatályát veszti. A kihirdetéséről a jegyző gondoskodik. E rendelet rendelkezései nem érintik a hatálybalépés előtt megkötött jogügyletek, szerződések érvényességét.

Jogharmonizációs záradék8

16. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európa Parlament és a Tanács 2006/123/EK. Irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1

A 19/2007. (XI.29.) önkormányzati rendelet 2.§ (1) bekezdése iktatta be.

2

Az 5/2016. (IV.28.) önkormányzati rendelet 1§-ával megállapított szöveg.

3

Az 5/2016. (IV.28.) önkormányzati rendelet 2.§-ával megállapított szöveg.

4

Az 5/2016. (IV.28.) önkormányzati rendelet 2.§-ával megállapított szöveg.

5

Az 5/2003. (IV.17.) önkormányzati rendelet 1§-ával megállapított szöveg.

6

Az 5/2016. (IV.28.) önkormányzati rendelet 3.§-ával megállapított szöveg.

7

Az 5/2016. (IV.28.) önkormányzati rendelet 4. §-ával megállapított szöveg.

8

A 15/2009. (IX.25.) önkormányzati rendelet 1§ 8. pontja iktatta be.