Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/1999. (XI. 17.) önkormányzati rendelete

a plakátok, hirdetések, falragaszok elhelyezésének szabályairól szóló 15/1996. (VIII.5.) Kt. sz. rendelet módosításáról

Hatályos: 2001. 11. 22

Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/1999. (XI. 17.) önkormányzati rendelete

a plakátok, hirdetések, falragaszok elhelyezésének szabályairól szóló 15/1996. (VIII.5.) Kt. sz. rendelet módosításáról

2001.11.22.

Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló és többször módosított 1990. évi LXV. Tv. 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva a kulturáltabb és esztétikusabb településkép érdekében az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Nagykörű közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki köz- illetve községi érdek céljából felhasznált plakátokra, hirdetményekre, falragaszokra.

Eljárási szabályok

2. § (1) Közterületen plakátot, hirdetést, falragaszt (továbbiakban plakát) csak a plakátok elhelyezésére létesített hirdetőberendezéseken szabad elhelyezni.

(2) A plakátok kihelyezésére jogosultnak rendelkezni kell a plakát elhelyezésére szolgáló berendezés, hirdetőhely (épület fala és kerítés), hirdetőeszköz használati jogával (tulajdon, tulajdonosi hozzájárulás, bérlet).

(3) A hirdető berendezések és plakátok nem sérthetik és veszélyeztethetik az életet, a testi épséget, a közerkölcsöt, a vagyonbiztonságot.

(4) A közlekedés biztonságát veszélyeztető (fényvisszaverő, közlekedési táblák színeit és ábráit zavaró stb.) plakátok nem helyezhetők el.

(5) Tilos röplapok szórása, kivéve, ha azt önkormányzati érdekek teszik szükségessé. Az önkormányzati érdeket a polgármester állapítja meg.

(6) Tilos plakátot elhelyezni az (1) – (2) bekezdésben rögzítettektől eltérő helyen és módon.

3. § (1)1 Közterületre történő hirdetőtábla elhelyezésének engedélyezése, ha megfelel az építési és egyéb hatósági előírásoknak, kérelemre történik ésa képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(2) A rendelet betartásának ellenőrzésére a körjegyző által írásban felhatalmazott személy, valamint a közterület-felügyelő jogosult.

(3)2 Aki e rendeletben foglalt bármely előírást megszegi vagy kijátssza- amennyiben cselekménye nem minősül bűncselekménynek- szabálysértést követel, és ezer forinttól 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(4)3 A szabálysértés tetten ért elkövetője ötszáz forinttól tízezer forintig terjedő helyszínbírsággal sújtható.

(5) Amennyiben a szabálysértés elkövetője nem érhető tetten és plakáton semmiféle utalás nem szerepel a hirdetésben érdekeltre, a szabálysértési feljelentést ismeretlen elkövető ellen lehet megtenni.

Egyéb rendelkezések

4. §4 Az egységes szerkezetbe foglalt rendelet 1999. december 1-jén lép hatályba és kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.

1

A 4/2000. (II.16.) Kt. rendelet 1.§-ával megállapított szöveg.

2

A 18/2001. (XI.22.) önkormányzati rendelet 1§-ával megállapított szöveg.

3

A 18/2001.(XI.22.) önkormányzati rendelet 1§-ával megállapított szöveg.

4

A 4/2000. (II.16.) Kt. rendelet 2.§-ával megállapított szöveg.