Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2001.(IV.26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hatályos: 2024. 03. 16

Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2001.(IV.26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

2024.03.16.

Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Nagykörű Községi Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályairól szóló 10/2019.(XII. 19.) rendeletének 3. mellékletében meghatározott véleményezési jogkörében az Kulturális, Sport és Idegenforgalmi Bizottság, a Nagykörű Községi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének véleményének kikérésével a következőket rendeli el:1

Alapelvek

1. § Mindenkinek emberi joga, hogy műveltségét, készségeit életének minden szakaszában gyarapíthassa, művelődési joga érvényesítése céljából művelődési közösséget hozzon létre, szervezetet alapítson, működtessen, tevékenységének megvalósításához szervező, szervezeti és szakmai segítséget nyújtson.

2. § (1) Az önkormányzat a közművelődésben való részvételt minden Nagykörűben élő lakos alkotmányos jogaként ismeri el, azok közösségi lehetőségeinek, feltételeinek biztosítását az e rendeletben foglaltak szerint kötelező feladatának tekinti.

(2) Nagykörűben a közművelődés gyakorlása közérdek, a közművelődés támogatása közcél.

(3) Az önkormányzat az általa fenntartott közművelődési intézményekben a kulturális jogok közösségi érvényesítéséhez minden ember számára egyenlő feltételeket biztosít. Az intézmény értékrendje nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet, politikai irányzat mellett sem.

3. § E rendelet hatálya kiterjed:

a) az önkormányzat által fenntartott és működtetett közművelődési intézményekre

b)2 ezen intézmény alkalmazottaira

c) a közművelődési feladatot ellátó öntevékeny szervezetek, vállalkozások működtetőire, alkalmazottaira

d)3 az Önkormányzat Kulturális, Sport és Idegenforgalmi Bizottságára, közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre.

Feladatok

4. §45 Az önkormányzat a település jövője érdekében kulturális hagyományai alapján, a lakosság művelődési szükségleteit figyelembe véve, helyi kötelező közművelődési feladatként a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (3) bekezdésben rögzített feladatok közül az alábbiakat látja el:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

c) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

Intézményi szervezeti struktúra

5. § (1)6 Az önkormányzat e rendeletben vállalt közművelődési feladatainak ellátását a Művelődési Ház 5065 Nagykörű, Május 1 út 9. 783/1 hrsz (a továbbiakban: intézmény) fenntartásával és működtetésével biztosítja.

(2) Az önkormányzat az intézmény által el nem látható feladatainak elvégzésére bevonhat más intézményeket, civil szervezeteket, vállalkozásokat.

(3) Ezen intézményeknek és szervezeteknek az önkormányzat hosszabb távú együttműködés esetén feladataik ellátásának biztosítása érdekében támogatást nyújthat, közművelődési megállapodást köthet.

(4)7 Az önkormányzat képviselő-testülete a közművelődési alapszolgáltatások nyújtásába az általa fenntartott szolgáltatások mellett más, közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekkel, egyéb szervezetekkel együttműködhet. A közművelődési intézmény által el nem látott feladatok elvégzésére szóló közművelődési megállapodás aláírására a polgármester jogosult.

(5)8 Az intézmény éves munkaterv alapján végzi tevékenységét. A intézmény éves munkatervét és szolgáltatási tervét – figyelemmel az önkormányzat tárgyévi rendezvénytervére – az intézmény vezetője készíti el és a Képviselő-testület hagyja jóvá.

5/A. §9 (1) A törvény és jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti és más jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

(2)10 Az önkormányzat közművelődési intézmény törvényességi ellenőrzését, gazdálkodási felügyeletét a Nagykörűi Közös Önkormányzati Hivatalon keresztül a jegyző látja el.

(3)11 Az önkormányzat képviselő-testülete az intézménye szakmai ellenőrzését az intézmény vezetője által elkészített közművelődési tevékenységről szóló beszámoltatás után biztosítja tárgyévet követő év január 31. napjáig

Közművelődési tevékenység finanszírozása

6. § (1)12 Az önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait költségvetésből finanszírozza. Ennek forrása az önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetési hozzájárulás és az elkülönített állami pénzalapokból, a központi költségvetési forrásból pályázati úton elnyerhető érdekeltségnövelő támogatások, egyéb szervezetektől pályázati úton elnyert támogatás.

(2) A rendeletben 5. § (2) bekezdésében szereplő intézményeket és szervezeteket a vállalt közművelődési feladatok arányában az önkormányzat támogatásban részesítheti. A pénzügyi támogatás nem veszélyeztetheti a rendeletben illetve az intézmény alapító okiratában rögzített alapfeladatok megvalósítását.

(3)13 A Képviselő-testület a közművelődési intézmény bérleti és használati díját - települési székhellyel nem rendelkező közművelődési célú civil szervezetek esetén - egyedi határozattal hagyja jóvá.

Záró rendelkezés

7. § Jelen önkormányzati rendelet 2001. április 26-án lép hatályba.

Jogharmonizációs záradék14

8. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK. Irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1

A bevezető a Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (III. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5/2019. (V.30) önkormányzati rendelet 2.§-ával megállapított szöveg.

3

Az 5/2019. (V.30) önkormányzati rendelet 2.§-ával megállapított szöveg.

4

Az 5/2019. (V. 30.) önkormányzati rendelet 3.§-ával megállapított szöveg.

5

A 4. § a Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (III. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 5/2019.(V.30.) önkormányzati rendelet 4.§-ával megállapított szöveg.

10

Az 5/2019.(V.30.) önkormányzati rendelet 5.§-ával megállapított szöveg.

11

Az 5/2019.(V.30.) önkormányzati rendelet 5.§-ával megállapított szöveg.

12

Az 5/2019.(V.30.) önkormányzati rendelet 6.§-ával megállapított szöveg.

14

A 15/2009. (IX.25.) önkormányzati rendelet 1.§ 7. pontja iktatta be.