Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2002. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2010. 09. 16

Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2002. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről

2010.09.16.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 1. § (6) bek. a.) pontjába, valamint a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. XXXI. tv. 7. § (1) bekezdésébe foglalt felhatalmazás alapján az önkormányzat a következő rendeletet alkotja:

1. § Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testülete nagyra becsüli a lakosság szolgálatában, a község fejlődésének elősegítésében, a helyi érdekek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató tevékenységet. Nagykörű község lakossága eredményesen veszi ki részét a település fejlesztésében, gazdasági, kulturális és társadalmi életének alkotó építésében. Ehhez a munkához a község lakói, dolgozó kollektívái, egyéb személyek és szervek elismerésre méltó, gyakran kiemelkedően magas áldozatvállalással és teljesítménnyel járulnak hozzá. Ezek elismerésére Nagykörűért-díjat, Nagykörű Községért-életműdíjat, Az Év Embere-díjat és Nagykörű Községért Emlékgyűrű-díjat alapít.

2. § (1) Nagykörűért-díj adományozható azoknak a magánszemélyeknek, szervezeteknek, közösségeknek, akik a község fejlesztése érdekében

a) a társadalmi, gazdasági és kulturális életben, településfejlesztésben, ipari, mezőgazdasági, műszaki és egyéb területeken a község érdekében példamutató, kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki;

b) elméleti vagy gyakorlati munkájuk révén kiemelkedő módon hozzájárultak a községben korszerű és eredményes oktatás-nevelés megvalósításához;

c) tartósan kiemelkedő gyógyító, megelőző szociális tevékenységet fejtettek ki;

d) a települési és környezeti értékek megőrzése és fejlesztése terén, valamint a települési környezet szépítésében kiemelkedő eredményt értek el;

e) kiemelkedő építészeti és művészeti alkotásokkal gazdagították a települést.

(2) A díjjal járó jutalom összege személyenként a mindenkori köztisztviselői illetményalap négyszerese, intézmény, szervezet esetében hatszorosa.

(3) A plakett 70 mm átmérőjű bronzérem. Előoldalán a Tisza mögül felkelő Nap, az előtérben egy fürt cseresznye, két oldalt búzakalász, felül pedig „Nagykörűért” felirat látható.

(4) A Nagykörűért kitüntető díj adományozását oklevél tanúsítja, amely a kitüntető plakettel és az azzal járó pénzjutalommal kerül átadásra.

3. § (1) A település fejlődését szolgáló életmű, a település érdekében folytatott több évtizedes közéleti tevékenység elismeréseként Nagykörű Községért-életműdíj adományozható.

(2) A díjjal járó jutalom összege a mindenkori köztisztviselői illetményalap hatszorosa.

(3) A kitüntető plakett leírása: 80 mm átmérőjű bronzérem. Előoldalán Nagykörű címere található, felül „Nagykörű Községért”, alul „Életműdíj” felirat olvasható.

4. § (1) Az Év Embere kitüntető díj adományozható a tárgyévet megelőző évben nyújtott kiemelkedően magas helytállásért, rendkívüli eredmény produkálásáért vagy Nagykörű községnek hírnevének példátlan öregbítéséért.

(2) A díjjal az adományozást igazoló okirat és jutalom jár.

(3) A díjjal járó jutalom összege a mindenkori köztisztviselői illetményalap kétszerese.

5. § (1) Nagykörű Községért Emlékgyűrű-díj adományozható annak a 70. életévét betöltött helyi lakosnak, aki az élete során végzett lelkiismeretes és becsületes munkája, életútja során a falu lakossága körében magas megbecsülést és tiszteletet vívott ki.

(2) Az Emlékgyűrű leírása: 10 g-os arany pecsétgyűrű Nagykörű címerével.1

(3) A díjjal az adományozást igazoló okirat jár.

6. § (1) A kitüntető díj adományozására javaslatot tehetnek:

a) a képviselő-testület tagjai

b) a képviselő-testület bizottságai

c) társadalmi szervezetek

d) állampolgárok

(2) A polgármester minden év április 30-ig körlevélben hívja fel a társadalmi szervezetek vezetőit javaslattételre.

(3) A javaslatnak tartalmaznia kell:

a) a javasolt személy vagy szerv (kollektíva) adatait

b) tevékenységének tömör ismertetését

c) a javaslat alapjául szolgáló tevékenység méltatását.

(4) Az adományozásra vonatkozó javaslatokat a részletes indokolással együtt minden év május 30-ig kell benyújtani a polgármesternek.

(5) Az adományozásra vonatkozó javaslatot, a kitüntetés alapjául szolgáló érdemek nagyságán kívül a felterjesztendő személy közéleti szerepének, életkorának, esetleges korábbi kitüntetéseinek figyelembe vételével a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.

7. § (1) A kitüntető díjakat a Községi Önkormányzat adományozza.

(2)2

(3) A kitüntető díj összegét 10.000,- Ft-os kerekítéssel kell meghatározni.

(4) A kitüntető díjakat minden év augusztus 20-a alkalmával, vagy más, a képviselő-testület által meghatározott ünnepélyes alkalommal kell átadni.

(5) A kitüntető díjat és az azzal járó pénzjutalmat a polgármester adja át.

(6) A helyi elismerésben részesültek neve – érdemeik egyidejű feltüntetésével – a Községi Önkormányzat lapjában kerül közzétételre.

(7) A pénzjutalmakat és az adományozással járó egyéb költségek fedezetét az önkormányzat költségvetésében kell biztosítani.

8. § (1) A kitüntető díjat vissza kell vonni, ha arra a kitüntetett érdemtelenné válik.

(2) Méltatlanná válik az elismerésre az, akit jogerős bírói ítélettel a közügyektől vagy – ha az elismerés a foglalkozással összefüggő tevékenységnek szólt – a foglalkozásától eltiltottak.

(3) A kitüntető díj visszavonása az adományozó hatáskörébe tartozik.

9. § E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. A 6. § (2) és (4) bekezdésében foglalt határidőt és a 7. § (2) bekezdését 2003. január 1-től kell alkalmazni.

1

A 10/2010.(IX.16.) önkormányzati rendelet 1§-ával megállapított szöveg.