Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2010. (XII. 22.) önkormányzati rendelete

a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről

Hatályos: 2010. 12. 22

Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2010. (XII. 22.) önkormányzati rendelete

a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről

2010.12.22.

Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testülete – élve a Magyar Köztársaság Alkotmánya 44/A. § (2) bekezdésében kapott eredeti felhatalmazással – figyelemmel a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (Ötv.) 8. § (5) bekezdésében valamint 16. §-ában foglaltakra – a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről az alábbi rendeletet alkotja.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Nagykörű község közigazgatási területén székhellyel rendelkező önszerveződő közösségekre, egyházakra valamint olyan országos szervezetekre, amelyek Nagykörűben alapszervezetet működtetnek vagy tevékenységüket időszakosan illetve állandóan a helyi lakosságot szolgáló közérdekből fejtik ki.

A rendelet célja, alapelvei

2. § Nagykörű Község Képviselő-testülete elismeri és támogatja azt a tevékenységet, amelyet a településen élő vagy dolgozó állampolgárok illetőleg önszerveződő közösségeik végeznek az önkormányzati feladatok megvalósítása, a polgárok közéletbe való bevonása, a település fejlesztése és szépítése, a környezetvédelem, az arra rászorulók támogatása, a kultúra és a hagyományok ápolása, a lakosság művelődése, oktatása, szórakozása, sportolása érdekében.

3. § A 2. §-ban foglalt elvek megvalósítása érdekében a képviselő-testület az éves költségvetéséről szóló rendeletében – a község anyagi lehetőségeinek függvényében – keretet állapít meg az önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának céljára, s a keret felhasználásáról való döntés megfelelő előkészítése, az önszerveződő közösségek közötti esélyegyenlőség biztosítása érdekében bevezeti a pályázati rendszert, melynek feltételeit, az eljárás rendjét e rendeletben szabályozza.

Értelmező rendelkezések

4. § E rendelet alkalmazásában

a) önszerveződő közösség az az egyesület, alapítvány, amely az önkormányzat illetékességi területén székhellyel rendelkezik és legalább egy éve közérdekű feladatot lát el;

b) nem minősül önszerveződő közösségnek a politikai párt helyi szervezete, önkormányzati fenntartású intézmény;

c) közérdekű feladatot lát el az olyan önszerveződő közösség, amely az önkormányzat Ötv.-ben vagy más törvényben meghatározott kötelező vagy önként vállalt feladatainak ellátásban vesz részt, vagy azt segíti, illetőleg tevékenységével a polgárok helyi közéletbe való bevonását szolgálja.

II. Fejezet

A támogatás formái

5. § Az önkormányzat az önszerveződő közösségek részére a támogatást a költségvetéséből biztosított pénzügyi alapokból biztosítja.

A megpályázható pénzalapok

6. § (1) Az önkormányzat évente a költségvetési rendeletében határozza meg az önszerveződő közösségek támogatására szolgáló keretösszeget.

(2) Az önkormányzat évente az alábbi alapokra ír ki pályázatot:

a) Sport Alap: a támogatási keret 60 %-a.

b) Közbiztonsági Alap: a támogatási keret 5 %-a.

c) Kulturális Alap: a támogatási keret 25 %-a.

d) Karitatív Alap: a támogatási keret 5 %-a.

e) Környezetvédelmi, önerő és váratlan kiemelkedő esemény támogatására szolgáló Alap: a támogatási keret 5 %-a.

Az egyes alapok támogatási területei

7. § (1) Sport célú Alap: Az önkormányzat támogatni kívánja azokat a közösségeket, amelyek tömegsport és versenysport színvonalának fejlesztése, az egészséges életmód népszerűsítése érdekében legalább 50 fő részvételével tervezik (a nézőkkel, látogatókkal együtt) sportesemények, rendezvények lebonyolítását.

(2) Közbiztonsági Alap: Támogatható minden olyan szervezet, amely a lakosság biztonságérzetének, a személyi és vagyonbiztonság mértékének növelését szolgálja.

(3) Kulturális Alap: A községi ünnepségek programjainak, színvonalas lebonyolítását, községi rendezvények, egymást követő naptári napokon lebonyolított rendezvénysorozatok megszervezését és kivitelezését, valamint az önszerveződő közösségek kiemelkedő szakmai programokon történő részvételét, működési költségeik finanszírozását, alkotások, kiadványok megvalósításához ezen alap keretében nyújtott támogatással ösztöni az önkormányzat.

(4) Karitatív Alap: Az önkormányzat támogatja azokat az önszerveződő közösségeket, egyházakat, amelyek felvállalják a lakosság különleges törődést igénylő rétegeivel (nyugdíjasok, fogyatékkal élők, hátrányos szociális helyzetben élők) való törődést.

(5) Önerő és váratlan kiemelkedő esemény támogatására szolgáló Alap: Az önkormányzat támogatni kívánja mindazon önszerveződő közösségeket, amelyek magasabb szintű pályázathoz igényelnek az önerő biztosításához szükséges támogatást, amelynek eredménye később a község hasznává válik, valamint a váratlan kiemelkedő események, amelyek az adott támogatási igényekbe nem kerültek beépítésre és jóváhagyásra ennek a keretnek a terhére kerülnek elbírálásra.

III. Fejezet

A támogatások odaítélésének eljárási rendje

A pályázatok benyújtása

8. § (1) Az önszerveződő közösségek pénzügyi támogatása (a továbbiakban: pénzügyi támogatás) iránti pályázatokat írásban az 1. számú mellékletben szereplő Pályázati Adatlapon a Körjegyzőséghez kell benyújtani a tárgyévi költségvetésről szóló rendelet kihirdetését – pályázati időszak kezdő napja követő 15 napon belül.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott benyújtási határidő nem vonatkozik a 7. § (5) bekezdésében meghatározott alapra.

(3) A pályázathoz csatolni kell:

a) az önszerveződő közösség működésének igazolását (bíróság általi bejegyzésről szóló végzés, alapszabály vagy a működés egyéb dokumentuma),

b) az önszerveződő közösség előző évi tevékenységéről szóló tájékoztatót, különös tekintettel a végzett feladatokra, elért eredményekre valamint az előző támogatás felhasználásáról szóló bizonylatok fénymásolatát,

c) az önszerveződő közösség (vagy döntéshozó szerve) közgyűléséről, üléséről készült azon jegyzőkönyvet vagy határozati kivonatot, mely a pályázat benyújtására vonatkozó döntést és a megvalósítani kívánt célt tartalmazza, amennyiben a közösség belső szabályzatai ilyen testületi döntést előírnak,

d) az önszerveződő közösség által pályázott összeg felhasználásának tervezetét, a várható költségek szerint részletezve,

e) magasabb szintű pályázat esetén a pályázat rövid ismertetését, illetve annak eredményessége esetén valószínűsíteni kell a község hasznát belőle.

(4) Amennyiben az önszerveződő közösség korábban már részesült támogatásban a (3) a/ pontban rögzített dokumentum benyújtása mellőzhető abban az esetben, ha az előző támogatás óta eltelt időszakban e dokumentum tartalmát illető változás nem történt.

(5) Az önszerveződő közösségek rendkívüli pénzügyi támogatása iránti pályázatokat a féléves költségvetési beszámoló elfogadását követően 15 napon belül kell az (1) bekezdés szerint benyújtani.

A beérkezett pályázatok véleményezése

9. § (1) A beérkezett pályázatokat – a pályázati időszak kezdő napját követő 30. napig – az illetékes szakbizottság az (5) bekezdés szerinti szempontok alapján megvizsgálja és indokolással ellátott javaslatot tesz a támogatás odaítélésére.

(2) A Sport Alapra, a Közbiztonsági Alapra, a Környezetvédelmi, az Önerő Alapra benyújtott pályázatokat a Kulturális, Sport és Idegenforgalmi, a Karitatív Alapra benyújtott pályázatokat pedig a Szociális Bizottság véleményezi.

(3) A szakbizottságok vizsgálata különösen arra terjed ki, hogy

a) az önszerveződő közösség tevékenysége mennyiben közérdekű, illetőleg a támogatásban részesítendő célkitűzés a köz javát mennyiben szolgálja és szakmai szempontból mennyiben megvalósítható;

b) az önszerveződő közösség az előző évben kapott pénzügyi támogatással megfelelően elszámolt-e;

c) a támogatásban részesítendő cél megvalósításához – a támogatás esetleges összegét is figyelembe véve – rendelkezik-e a megfelelő pénzügyi és egyéb feltételekkel;

d) a támogatásban részesítendő cél megvalósítása igényli-e az önkormányzat egyéb támogatását;

e) a támogatásban részesítendő cél megvalósítása pénzügyi támogatás helyett támogatható-e más, alkalmasabb módon.

(4) A bizottságok eljárásuk előtt, a Körjegyzőség az előkészítés során köteles vizsgálni, hogy a pályázó pályázatához csatolta-e a 8. § (3) bekezdés szerinti mellékleteket. Amennyiben a pályázat benyújtása hiányosan történt, a pályázót írásban kell felhívni arra, hogy a felhívás kézbesítésétől számított 5 napon belül a hiányt pótolja. Azt a pályázatot, melynek kiegészítését a pályázó felhívás ellenére sem végzi el, elbírálás céljából nem lehet a képviselő-testület elé terjeszteni.

A pályázatok elbírálása

10. § (1) A bizottságok által véleményezett pályázatok képviselő-testület elé terjesztéséről a jegyző gondoskodik. Az előterjesztést úgy kell elkészíteni, hogy abból a képviselők számára világos legyen a bizottságok véleménye, javaslata. A képviselő-testület az előterjesztésről soron következő ülésén dönt.

(2) A pénzügyi támogatások megállapítása során a képviselő-testület előnyben részesíti azt a közérdekű feladatot ellátó önszerveződő közösséget, amely

a) kötelező önkormányzati feladatok ellátását segíti,

b) a lakosság különleges törődést igénylő rétegeit célozza meg (idősek, veszélyeztetett vagy szociálisan hátrányos helyzetű kiskorúak).

(3) A pályázatok elbírálása során a képviselő-testület dönthet úgy is, hogy pénzügyi támogatás helyett a pályázó által megjelölt cél megvalósításának támogatására más, arra alkalmas módot választ.

(4) A képviselő-testület kedvező elbírálása esetén a pénzügyi támogatás megállapításáról szóló határozatban meg kell jelölni azt is, hogy a támogatás felhasználása milyen célra történhet.

11. § (1) A támogatásban részesülő önszerveződő közösség a kapott támogatást csak a képviselő-testület által meghatározott célra használhatja fel.

(2) A támogatás eltérő célra történő felhasználása csak akkor lehetséges, ha ehhez a képviselő-testület előzőleg – az illetékes szakbizottság véleményének kikérése után – hozzájárult.

12. § Nem részesíthető pénzügyi támogatásban az az önszerveződő közösség,

a) amely az előző évben kapott pénzügyi támogatással nem megfelelően számolt el;

b) az előző évben kapott támogatást – a képviselő-testület előzetes hozzájárulása nélkül – a jóváhagyott céltól eltérően használta fel.

IV. Fejezet

A támogatás kifizetése és felhasználásának elszámolása

13. § A képviselő-testület által megállapított pénzügyi támogatás kifizetéséről a döntést követően a körjegyzőség az önszerveződő közösség folyószámlájára történő átutalással vagy pénztári kifizetéssel gondoskodik.

14. § (1) Az önszerveződő közösség a kapott támogatás felhasználásáról köteles elszámolni. E kötelezettségének

a) a tárgyévet követő évre szóló pénzügyi támogatás iránti pályázat benyújtásakor vagy,

b) amennyiben a tárgyévet követő évben pénzügyi támogatás iránti pályázatot nem nyújt be, a költségvetési rendelet kihirdetését követő 30 napon belül írásban köteles eleget tenni.

(2) Az elszámolási kötelezettség a támogatás összegének felhasználásáról szóló bizonylatok másolatának benyújtásával teljesíthető.

(3) A képviselő-testület által megállapított pénzügyi támogatás folyósítására, felhasználására és elszámolására vonatkozóan a körjegyzőség a támogatott önszerveződő közösséggel – a 2. sz. melléklet szerinti – szerződést köt.

(4) A szerződésnek tartalmaznia kell a támogatás felhasználásának végső időpontját, valamint azt, hogy a támogatás felhasználása milyen célra történhet.

(5) A támogatás felhasználására nyitva álló határidő lejártát követően a fel nem használt támogatás összegét a pályázó köteles visszafizetni.

15. § A tárgyévi elszámolások elfogadásáról a szakbizottságok véleményének figyelembe vételével – a képviselő-testület a 14. § (1) bekezdésében megjelölt határidőt követő hónap soron következő testületi ülésén dönt.

Egyéb rendelkezések

16. § (1) Az önszerveződő közösségek részére megállapított pénzügyi támogatás összegét valamint annak célját az önkormányzat hivatalos lapjában közzé kell tenni.

(2) Ugyancsak közzé kell tenni azt, hogy a kapott támogatással az önszerveződő közösség e rendelet előírásainak megfelelően számolt-e el, s a felhasználás milyen célra történt.

(3) A közzétételről a körjegyző gondoskodik. A közzététel határideje a 15. § szerinti döntést követően megjelenő lapszám.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

A rendelet hatálybalépésére vonatkozó rendelkezések

17. § (1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.