Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2011. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a Nagykörűi Bölcsőde felvételi rendjéről

Hatályos: 2012. 11. 30

Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2011. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a Nagykörűi Bölcsőde felvételi rendjéről

2012.11.30.

Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. törvény 1. § (3) bekezdése, alapján az önkormányzat által biztosított bölcsődei ellátásról az alábbi rendeletet alkotja.

1. § (1) A Nagykörűi Bölcsődébe (továbbiakban: Bölcsőde) a Nagykörű, Kőtelek, Tiszasüly, Csataszög, Hunyadfalva és Besenyszög településeken bejelentett lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő harmadik életévüket be nem töltött gyermekek nyerhetnek felvételt.

(2) A bölcsődei felvételt az (1) bekezdésében foglalt feltételek mellett, figyelemmel a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény rendelkezéseire, az a gyermek nyerhet:

a) aki halmozottan hátrányos helyzetű,

b) aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül,

c) akit a gyámhatóság védelembe vett, és a védelembe vételi eljárásnál elrendelte a bölcsődei elhelyezését,

d) akit munkaviszonyban álló, egyedül élő szülő nevel,

e) akinek mindkét, a gyermeket gondozó szülője munkaviszonyban áll.

(3) A Bölcsőde betöltetlen ellátási helyeire az (1) bekezdésében foglalt feltételek mellett a (2) bekezdésben felsoroltaknak meg nem felelő gyermek is felvehető.

(4) Amennyiben a Bölcsőde létszámkerete betelt, az igényeket az érkezésük sorrendjében kell a Bölcsőde vezetőjének nyilvántartásba vennie. A nyilvántartásba vételről írásban kell a gyermek törvényes képviselőjét értesíteni. A kérelmek a (2) bekezdés szerinti feltételek sorrendjében nyerhetnek kielégítést.

2. § (1) A bölcsődei felvétel iránti kérelmet a törvényes képviselőnek az intézmény vezetőjénél írásban kell benyújtania.

(2) A Bölcsőde vezetője a javaslatával ellátott kérelmet döntésre a Polgármester elé terjeszti.

(3) A kérelemhez mellékelni kell mindazokat az iratokat, amelyek az elbírálási szempontok szerinti tényeket bizonyítják, amennyiben ezek valamelyikében változás következik be, a törvényes képviselő köteles azt 10 munkanapon belül bejelenteni a Bölcsőde vezetőjének.

3. § (1) A kérelmek döntés előkészítése a jegyző feladata. A Polgármester a beérkezett kérelmekről 10 napon belül határozatban dönt.

(2) A felvett gyermekek száma nem haladhatja meg a 26 főt.

(3) A Bölcsőde betöltetlen ellátási helyeire időszakos gyermekfelügyelet címén további gyermekek vehetők fel a 26 fős keretlétszám eléréséig.

(4) A bölcsőde vezetője a határozat jogerőre emelkedését követően ellátási szerződést köt a gyermek törvényes képviselőjével.

3/A. §1 (1) A Nagykörűi Bölcsőde időszakos gyermekfelügyeletet biztosít a bölcsődei csoportok üres férőhelyein.

(2) Az időszakos gyermekfelügyelet térítési díja 200 Ft/óra.

(3) Ha a szolgáltatás meghaladja a napi 4 órát, legfeljebb 800 Ft/nap a térítési díj összege.

(4) A gyermekfelügyeleti szolgáltatási díj kiegészül a mindenkori bölcsődei napi étkezési térítési díj összegével, amennyiben a gyermek számára étkezést is igényel a szülő.

(5) A szolgáltatás díját az igénybevétel napján a felügyelet végeztével kell megfizetni.

4. § Jelen rendelet a kihirdetését követően lép hatályba. Kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.