Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a szociális földprogramról

Hatályos: 2013. 06. 14

Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a szociális földprogramról

2013.06.14.

Nagykörű Község önkormányzatának képviselőtestülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 47. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

1. § Nagykörű Község Önkormányzata a szociálisan rászorult nagykörűi lakosok támogatására az e rendeletben meghatározott feltételekkel ingyenes termőföld- használatot és földműveléshez, gyümölcstermesztéshez szükséges eszközök használatát, valamint a szükséges szaporító anyagokat, növényvédelmi kemikáliákat, állattartáshoz kihelyezett állatokat, esetenként takarmányt, tápot biztosít (szociális földprogram).

2. § (1) Szociális földprogramban részt vehet az a nagykörűi lakóhellyel rendelkező személy, aki

a) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben

b) rendszeres szociális segélyben és foglalkoztatást helyettesítő támogatásban 1részesül.

(2) A szociális földprogramban részt vehet az a nagykörűi lakóhellyel rendelkező személy is, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át.

(3) A szociális földprogramban való részvételi jogosultságot a Képviselőtestület Szociális Bizottsága állapítja meg. A jogosultság megállapítása az ügyfél kérelme alapján történhet. A kérelem a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon és adattartalommal nyújtható be.

(4) A kérelem abban az esetben utasítható el, ha

a) a kérelmező nem felel meg az (1) – (2) bekezdésben szereplő feltételeknek

b) a szociális földprogram végrehajtásához kijelölt földterület vagy a rendelkezésre álló, kihelyezhető állatok mennyisége már nem ad lehetőséget a kérelem teljesítésére

a szociális földprogram végrehajtásához kijelölt földterület vagy a rendelkezésre álló, kihelyezhető állatok mennyisége már nem ad lehetőséget a kérelem teljesítésére.2

3. § (1) A szociális földprogram végrehajtására az önkormányzat kijelöli a területrészeket, valamint a saját tulajdonát képező mezőgazdasági művelésre alkalmas területekből területrészeket biztosít, illetve szükség esetén erre a célra területet bérel.3

Helyrajzi szám

Terület m2

Zk.4057

1026

Zk.4064

3640

4117

758

4170

3640

4171

1431

3179

6076

3436

721

A 2013.4 évben a Szociális földprogram céljára bérelt terület:

Helyrajzi szám

Terület m2

Csataszög 087/6

40.000

(2) A szociális földprogramban résztvevők (továbbiakban: kedvezményezettek) számára az Önkormányzat biztosíthatja a földműveléshez, gyümölcstermesztéshez szükséges kéziszerszámokat, vetőmagot, növényvédő szereket, valamint a termőföldvetésre való előkészítését, a termőföld öntözésének lehetőségét, állattartás esetén ketreceket illetve takarmányt biztosíthat a pályázati kiírásban foglaltak szerint.

4. § (1) A kedvezményezett

a) számára biztosított termőföld, gyümölcsös használatára,

b) műveléshez szükséges kéziszerszámok térítésmentes használatára, a termeléshez szükséges vetőmag, növényvédő szer térítésmentes felhasználására jogosult,

c) kihelyezett állattartás esetén jogosult a tartásból származó hasznok szedésére.

(2)5 A termés, az előállított termék, a szaporulat – kivéve a pályázati kiírásban meghatározott, visszaszolgáltatási kötelezettséggel bíró szaporulati részt – a kedvezményezett tulajdonába kerül.

5. § (1) A kedvezményezett köteles a használatába adott földet művelni, a gyümölcsöst gondozni (gyommentesítés, kártevők elleni védekezés) és a termést időben betakarítani. Kihelyezett állattartás esetén kedvezményezett köteles az állatokat gondozni, azokat szakszerűen ellátni, szükség esetén gyógyíttatásukról gondoskodni, az elhullott állatokat pótolni.

(2) A kedvezményezett köteles minden olyan magatartástól tartózkodni, mellyel más kedvezményezettnek, továbbá bárkinek kárt okozna.

6. § A szociális földprogramban való részvételi jogosultságot megállapító jogerős határozat alapján – a határozat megküldését követő 15 napon belül – a kedvezményezett és az Önkormányzat szerződést köt, amely tartalmazza a szerződő felek adatain túl

a) a kedvezményezett számára biztosított földterület és ingóságok valamint tenyészállatok térítésmentes használatát,

b) a felhasználásra adandó anyagok (vetőmag, kemikália, takarmány,) fajtáit és mennyiségét,

c) az átadás időpontját,

d) a művelési illetve gondozási kötelezettség kimondását, a használatba adott ingóságok visszaadási kötelezettségét,

e) az Intézmény tanácsadási kötelezettségét és ellenőrzési jogosultságát,

f) a betakarítás várható időpontját,

g) a szerződésben szereplő kötelezettség megszegésének jogkövetkezményeit,

h)6 a szaporulatból visszaszolgáltatandó egyedek számát.

7. § (1) Ha a kedvezményezett elmulasztja a föld művelésének, a gyümölcsös ill. a haszonállatok gondozásának kötelezettségét, az Önkormányzat – határidő megjelölésével - írásban felszólítja a kötelezettség teljesítésére.

(2) A felszólítás eredménytelensége esetén a szerződést az Önkormányzat köteles felmondani. A Szociális Bizottság ebben az esetben a kedvezményezettet a szociális földprogramból kizárja: megvonja a föld és a már átadott ingóságok használati jogát, a kihelyezett állatokat visszaveszi, és más személyt jelöl ki az adott területre, ill. a haszonállatok tartására kedvezményezettként.

(3) Ha az érintett terület vagy kihelyezett haszonállat más kedvezményezett használatába, ill. gondozásába adható, a felhasználásra átadott anyagok ellenértékét a földprogramból kizárt személynek nem kell megtéríteni.

(4) Ha a kizárt személy a föld művelését oly mértékben elhanyagolta, hogy a földön a további termelés az adott évben már nem folytatható, köteles megtéríteni a felhasznált anyagok ellenértékét és a föld adott gazdasági évben való gyommentes állapotban tartását.

(5) Ha a kizárt személy a gondjaira bízott állatokkal elszámolni nem tud, azok értékét köteles megtéríteni.

8. § (1) A kedvezményezett a használatba adott ingóságokkal a betakarítás után köteles az Önkormányzatnak elszámolni és visszaadni.

(2) A hiányzó ingóságok teljes beszerzési árát köteles megtéríteni a kedvezményezett.

(3) Az (1) – (2) bekezdést alkalmazni kell a szociális földprogramból való kizárás esetén is.

9. § (1) Nagykörű Község Önkormányzata a saját tulajdonát képező mezőgazdasági területeken, szükség esetén bérelt vagy használatba kapott mezőgazdasági területen közhasznú munkások igénybevételével mezőgazdasági termelést folytat. Az előállított mezőgazdasági termékeket a közétkeztetés költségeinek csökkentésére, a rászorulók megsegítésére illetve a következő évi termelés anyagi alapjainak megteremtésére használja fel.

(2) A mezőgazdasági termelésben munkát végző közhasznú munkások számára az önkormányzat vetőmagot biztosít önfenntartó tevékenységük és őstermelővé válásuk elősegítése érdekében.

(3) Az önkormányzat együttműködési megállapodást köt (2. sz. melléklet) a szociális földprogramban foglalkoztatott közhasznú munkásokkal, amelyben a termelés során kapott képzésért és a juttatott vetőmagokért cserébe a közhasznú munkás vállalja, hogy a kapott vetőmagot saját kertjében vagy bérelt földterületen elveti és a család személyes szükségleteit meghaladó mennyiséget őstermelőként értékesíti.

10. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. Ezzel egy időben hatályát veszti a szociális földprogramról szóló 4/2009. (III. 12.) és a szociális földprogramról szóló 4/2009. (III. 12.) rendelet módosításáról szóló 7/2009. (IV. 02.) rendelet.

(2) E rendeletet az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott módon kell kihirdetni és közzétenni.

1

A 13/2013. (VI.14.) önkormányzati rendelet 1.§ (1) bekezdésévek megállapított szöveg.

2

A 13/2013. (VI.14.) önkormányzati rendelet 1.§ (2) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 13/2013. (VI.14.) önkormányzati rendelet 1.§ (3) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 13/2013. (VI.14.) önkormányzati rendelet 1.§ (4) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 13/2013. (VI.14.) önkormányzati rendelet 1.§ (5) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 13/2013. (VI.14.) önkormányzati rendelet 1.§ (6) bekezdése iktatta be.