Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2018.(IX.27.) önkormányzati rendelete

kerti hulladék égetéséről, valamint a tűzgyújtásra vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2023. 12. 01

Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2018.(IX.27.) önkormányzati rendelete

kerti hulladék égetéséről, valamint a tűzgyújtásra vonatkozó szabályokról

2023.12.01.

Nagykörű Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében szabályozott és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. A rendelet célja

1. § A kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány fű, falomb, kaszálék, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél, és egyéb növényi maradványok (továbbiakban együtt: kerti hulladék) a tűzvédelmi, tűzmegelőzési szakmai célok érvényre juttatása érdekében a tűzgyújtási tilalmakat a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze.

2. A kerti hulladék égetésének szabályai

2. § (1) A kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban komposztálással történik.

(2) A kerti hulladék az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően égetéssel kizárólag kivételesen indokolt esetben e rendeletben foglaltak szerinti semmisíthető meg.

(3) A helyben történő kerti hulladék égetése megfelelő légköri viszonyok, szélcsend esetén a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával, folyamatos felügyelet mellett, száraz állapotában, az emberi egészség és a környezetet károsítsa nélkül, végezhető el.

(4) Nagy mennyiségű füstöt termelő nedves kerti hulladék égetése tilos.

(5) Az égetés során csak a helyben keletkezett kerti hulladék semmisíthető meg, más helyről égetés céljára hulladék nem szállítható el. Az égetés folyamatának gyorsítása céljából kőolajszármazék, gázolaj (a továbbiakban együtt: éghető folyadék) nem használható.

(6) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális-,ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot.(pl. műanyag, gumi, vegyszer, festék, permetszer vagy ezek maradékait és csomagoló anyagait).

(7) A kerti hulladék elhelyezésére kerti hulladék tárolására kijelölt konténer, elszállítására szervezett és meghirdetésre kerülő lomtalanítási akció is igénybe vehető.

3. § (1) Az égetést telken belül kell végrehajtani, közterületet e célra igénybe venni tilos.

(2) Égetni csak megfelelően kialakított helyen, épülettől és egyéb éghető anyagoktól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy személyi biztonságot ne veszélyeztesse, vagyoni és környezeti kárt ne okozzon. A tűz helyszínén olyan eszközöket, illetőleg felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható és a tűz eloltható.

(3) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani, a parázslást vízzel, földtakarással vagy egyéb alkalmas módon kell megszüntetni.

4. § (1) A kerti hulladék nyílttéri égetése ünnepnapok, vasárnap és helyi rendezvény napjának kivételével március 1-től november 30-ig, 14.00 órától 18.00 óráig megengedett.

(2) Tilos az égetés párás, ködös, esős és erősen szeles időjárás esetén.

(3) Az (1) bekezdésben megjelölt időpontban sem végezhető égetés a település területére is érvényes, központilag, hatóság által elrendelt tűzgyújtási tilalom ideje alatt, e tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

5. §2

3. A szabadtéri tűzgyújtás szabályai

6. § Szabadtéren tüzet gyújtani a rendelet 3. § (2)-(3) bekezdés szerint, az arra kijelölt tűzrakó helyen, tüzelőberendezést használni csak szélmentes időben, a környezet zavarása nélkül lehet úgy, hogy az a környezetre tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

4. Záró rendelkezés

7. § (1) Ez a rendelet 2018. november 1. napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a köztisztaságról, a közterületek és ingatlanok rendjéről, valamint a szervezett köztisztasági közszolgáltatásról szóló 18/2000. /XII. 20./ számú rendelet IV. Fejezet, „Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetése” alcím, 18. §-a.

1

A bevezető a Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. §-t a Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.