Sióagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete

a 2022. évi költségvetés végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 05. 26

Sióagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete

a 2022. évi költségvetés végrehajtásáról

2023.05.26.

Sióagárdi Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint az egyes centrális alárendeltségű szervek feladat-és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés d) pontjának felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a Képviselő-testületre, az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre), illetve az önkormányzat nem intézményként működő feladataira terjed ki.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) Sióagárd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) az önkormányzat 2022. évi teljesített költségvetési és finanszírozási – kivéve intézményfinanszírozás –

a) kiadási főösszegét 445 587 936 forintban

b) bevételi főösszegét 473 548 806 forintban állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított 2022. évi teljesített – továbbá az eredeti és módosított előirányzat szerinti - költségvetési bevételeket és kiadásokat, valamint a finanszírozási bevételeket és kiadásokat az államháztartás számviteléről szóló 4/2013.(I.11.) Korm. rendelet 15. melléklete szerinti rovatcsoportok és rovatok szerinti bontását önkormányzati szintre összesítve a rendelet 1. melléklete, intézményenként és rovatcsoportonként a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

3. A költségvetés részletezése

3. § A 2022. évi teljesített – továbbá az eredeti és a módosított előirányzat szerinti - költségvetési bevételek és kiadások, valamint finanszírozási bevételek és kiadások egyenlegét működési és felhalmozási cél szerinti bontásban önkormányzati szinten a rendelet 2 melléklete tartalmazza.

4. § Sióagárd Község Önkormányzata 2022. évi teljesített – továbbá az eredeti és a módosított előirányzat szerinti - költségvetési bevételek és kiadások, valamint finanszírozási bevételek és kiadások rovatcsoportok és rovatok szerint bontását a rendelet 4. melléklete tartalmazza.

5. § Sióagárdi Kisfecskék Óvoda és Mini Bölcsőde 2022. évi teljesített – továbbá az eredeti és a módosított előirányzat szerinti - költségvetési bevételek és kiadások, valamint finanszírozási bevételek és kiadások rovatcsoportok és rovatok szerint bontását a rendelet 5. melléklete tartalmazza.

6. § Sióagárd Község Konyhája 2022. évi teljesített – továbbá az eredeti és a módosított előirányzat szerinti - költségvetési bevételek és kiadások, valamint finanszírozási bevételek és kiadások rovatcsoportok és rovatok szerint bontását a rendelet 6. melléklete tartalmazza.

7. § Sióagárd Község Önkormányzata 2022. évi teljesített – továbbá az eredeti és a módosított előirányzat szerinti - beruházásait és felújításait feladatonként és célonként a rendelet 7. melléklete tartalmazza.

8. § Sióagárdi Kisfecskék Óvoda és Mini Bölcsőde 2022. évi teljesített – továbbá az eredeti és a módosított előirányzat szerinti - beruházásait és felújításait feladatonként és célonként a rendelet 8. melléklete tartalmazza.

9. § Sióagárd Község Konyhája 2022. évi teljesített – továbbá az eredeti és a módosított előirányzat szerinti - beruházásait és felújításait feladatonként és célonként a rendelet 9. melléklete tartalmazza.

10. § A képviselő-testület az önkormányzat engedélyezett létszámkeretét összevontan a rendelet 10. melléklete, intézményenkénti bontásban a rendelet 11. melléklete szerint hagyja jóvá.

11. § A 2022. évi teljesített – továbbá az eredeti és a módosított előirányzat szerinti - bevételeket és kiadásokat kötelező, önként vállalt és állami (államigazgatási) feladatok bontásban önkormányzati szinten összevontan a rendelet 12. melléklete, intézményenkénti bontásban a rendelet 13. melléklete tartalmazza.

12. § Az önkormányzatnak adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a rendelet 14. melléklete tartalmazza.

13. § Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a rendelet 14. melléklet tartalmazza.

4. Maradvány

14. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi gazdálkodása során keletkezett, hatályos jogszabályok szerint felülvizsgált tárgyévi maradványát intézményenként és összevontan a rendelet 17. melléklete szerint hagyja jóvá 27 960 870 Ft összegben.

(2) A képviselő-testület úgy dönt, hogy az intézmények (Sióagárdi Kisfecskék Óvoda és Mini Bölcsőde, valamint Sióagárd Község Konyhája) kötelezettséggel nem terhelt (szabad) működési célú maradványának összegével az intézmény 2023. évi finanszírozását csökkenti.

5. Vagyon

15. § (1) Az önkormányzat eszközeit és forrásait bemutató zárszámadási mérleget Sióagárd Község Önkormányzata, Sióagárd Kisfecskék Óvoda és Mini Bölcsőde, Sióagárd Község Konyhája bontásban és összevontan a rendelet 18. melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzat vagyonkimutatását Sióagárd Község Önkormányzata, Sióagárd Kisfecskék Óvoda és Mini Bölcsőde, Sióagárd Község Konyhája bontásban és összevontan a rendelet 19. melléklete tartalmazza.

6. Költségvetési mérlegek és kimutatások

16. § Az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a 16. melléklet tartalmazza.

17. § Az önkormányzat 2022. december 31-ig felvett hitel- és kölcsönállománnyal nem rendelkezik.

18. § Az önkormányzat gazdálkodó szervezetekben lévő részesedéseit a 20. melléklet tartalmazza.

19. § A költségvetési évet követő három év tervezett bevételi előirányzatainak és kiadási előirányzatainak keretszámai a zárszámadásban szerepeltetett módosított előirányzatok szerint alakulnak.

7. Záró és egyéb rendelkezések

20. § Ez a rendelet 2023. május 26-án lép hatályba.