Sióagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (III. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 09

Sióagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (III. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.09.
a 2023. évi költségvetéséről
Általános indokolás
A költségvetés elkészítésére vonatkozó szabályokat az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.), valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) állapítja meg. Az Áht. 24. § (3) bekezdése alapján a jegyző által elkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig (február 15-ig) nyújtja be a képviselő-testületnek.
Az önkormányzat működési kereteit, pénzügyi lehetőségeit alapvetően meghatározzák a fenti jogszabályok, illetve a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény.
A bevételi és kiadási előirányzatok az ismert, illetve a várható gazdasági események figyelembevételével kerültek megtervezésre.
Részletes indokolás
Az 1–23. §-hoz
Az 1. §-hoz:
A rendelet hatálya kiterjed a Képviselő-testületre, annak bizottságaira, az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (Sióagárd Község Konyhája, Sióagárdi Kisfecskék Óvoda és Mini Bölcsőde), illetve az önkormányzat nem intézményként működő feladataira.
A 2-17. §-hoz:
A rendelet-tervezet a mellékletekben foglaltak szerint tartalmazza a bevételi és kiadási előirányzatokat önkormányzati és intézményi szinten. A feladatfinanszírozás keretében a kötelező önkormányzati feladatok ellátásához kapott támogatás a MÁK által közölt adatok alapján lett a költségvetésbe építve. A további bevételek és kiadási előirányzatok a 2022. évi teljesítések, illetve a már ismert változások (pl. bérváltozás) kerültek megtervezésre.
Felhalmozási kiadásokat a rendelettervezet csak az önkormányzat vonatkozásában tartalmaz, intézményekre nem. A felhalmozási kiadások elsősorban az áthúzódó pályázatok adatait tartalmazzák a rendelettervezet 7. melléklete szerint.
Általános tartalékot képzett 500 000 Ft összegben a zavartalan pénzügyi működés, esetleges pályázati önerő érdekében.
A 18-23. §-hoz:
A paragrafusok felhatalmazó, részletező és hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaznak.