Dunaszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról

Hatályos: 2024. 03. 01

Dunaszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról

2024.03.01.

Dunaszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53 § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A települési Önkormányzat

1. § (1) Dunaszentgyörgy település önkormányzatának elnevezése, székhelye: Dunaszentgyörgy község Önkormányzata, 7135, Dunaszentgyörgy, Rákóczi utca 90.

(2) A képviselő-testület hivatala: Dunaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal, Dunaszentgyörgy, Rákóczi Ferenc utca 90. szám.

(3) Az önkormányzat jelképei a címer és a zászló.

a) Az önkormányzat címere: A barokk címerpajzs vízszintes felezőjében vízszintes ezüst pólya. A felső mezőben függőleges vágásban két részre osztott a címerpajzs. A bal felső mezőben /heraldikai jobb oldal/ vörös-fehér Árpádsráfozás, jobb felső negyedben /heraldikai bal oldal/ két lábon álló arany oroszlán, vörös mezőben. Jobb karjában jogart tart, és jobb hátsó lába a címer közepén elhelyezkedő boglárpajzson nyugszik. A címer alsó részében kék mezőben zöld hármas halom, mely felett bal oldalon /heraldikai jobb oldal/ sárga szőlőfürt, zöld levéllel, jobb oldalon /heraldikai bal oldal/ hármas sárga búzakalász. A barokk címerpajzs közepén szív alakú csücskös boglárpajzs, arany kontúrozással, a boglárpajzsban fehér alapon aranyszínű sárkányölő Szent György. A barokk címerpajzs két oldalán úgynevezett címerfoszladék, barokk ornamens. A bal oldali foszladék színe kék-arany, a jobb oldalié vörös-ezüst. A címerpajzs felett oromdísz: arany színű korona.

b) Az önkormányzat zászlaja: Dunaszentgyörgy község zászlajának alapszíne világoskék. A zászló jobb alsó és bal felső sarkában a zászlószélesség egyharmad részétől 45 fokos szögben fehér csík van. A zászló közepén Dunaszentgyörgy község címere látható. A zászló alsó szélét fehér színű rojt díszíti.

(4) A képviselőtestület a címer és a zászló használatát külön Önkormányzati rendeletben szabályozza.

A képviselőtestület

2. § A megválasztott képviselőtestület tagjainak száma: 6 fő.

A képviselőtestület ülései

3. § (1) A képviselő-testület szükség szerint, de évente legalább 6 ülést tart.

(2) Az ülés nyilvános, kivéve, ha jogszabály rendelkezése alapján zárt ülést kell tartani, vagy a képviselő-testület zárt ülés tartásáról dönt.

(3) A képviselő-testület ülésére meg kell hívni:

a) a képviselőket,

b) a jegyzőt,

c) a bizottság által előzetesen tárgyalt napirendeknél a nem települési képviselő bizottsági tagokat,

d) a napirendi pontok előadóit,

e) a nemzetiségi önkormányzatok elnökeit,

(4) A képviselőtestület ülésein tanácskozási joggal vesznek részt:

a) jegyző,

b) az egyes napirendi pontok tárgyalásában érintett személyek, szervezetek képviselői, meghívásuk esetén.

c) a bizottságok külső tagjai azon napirendi pontok tárgyalásánál, amelyet a bizottság terjesztett elő, véleményezett vagy ellenőrzött.

(5)1 A polgármesteri és alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatása esetén a képviselő-testület ülésének összehívásáról és az ülés levezetéséről a legidősebb képviselő gondoskodik.

4. § (1) Az ülések összehívása írásos meghívóval történik. Kivételt képeznek ez alól a rendkívüli ülések, melyek összehívása telefonon vagy futár útján is történhet.

(2) Az ülések meghívóit a képviselők és érdekeltek részére az ülés előtt legalább 3 nappal kézbesíteni kell.

(3) A meghívónak tartalmaznia kell az ülés tervezett napirendjét, előadók nevét, meghívottak nevét, mellékelve az egyes napirendi pontokhoz tartozó írásban rögzített előterjesztéseket. A meghívó és az előterjesztések elektronikusan is megküldhetők.

(4) Az ülések időpontjáról és a megtárgyalandó napirendi pontokról - kivéve a rendkívüli üléseket - a lakosságot az önkormányzat honlapján értesíteni kell.

A képviselő-testületi ülések napirendje

5. § (1) A képviselő-testületi ülések főbb napirendi pontjait az üléseket megelőzően össze kell állítani.

(2) A képviselő-testületi ülések főbb napirendi pontjaira javaslatot tehetnek: a képviselők, a polgármester, a bizottsági tagok, a jegyző, a társadalmi és gazdasági szervezetek, valamint a lakosság megbízottjai.

6. § (1) A képviselő-testületi ülések fő napirendi pontjai tárgyalásának alapját az írásos előterjesztések képezik. Ezekben a tárgyalandó téma olyan mélységű elemzését kell adni, amelyből az előterjesztői indítványok okai, és a jogszabályi vonatkozások kitűnnek.

(2) A határozathozatal megkönnyítése érdekében az előterjesztés tartalmazhatja az elfogadásra javasolt határozat/ok/ szövegét is.

(3) Külön felkészülést nem igénylő témák - sürgős döntést kívánó ügyek – a képviselőtestületi ülésen szóban is előterjeszthetők.

(4) Valamely ügy megtárgyalását indítványozhatja a polgármester, bármely képviselő, bizottságok és a jegyző.

(5) Az indítvány elfogadásáról a képviselőtestület vita nélkül dönt.

A képviselő-testületi ülés levezetése

7. § (1) Az ülés kezdetén a polgármester megállapítja az ülés határozatképességét, felsorolja az előzetes bejelentés alapján, illetve e nélkül távol lévő képviselőket, majd megnyitja az ülést.

(2) A képviselőtestület akkor határozatképes, ha az ülésen a települési képviselőknek több mint a fele (polgármesterrel együtt négy képviselő) jelen van.

(3) A polgármester javaslatot tesz az ülés napirendjére, ismerteti az esetleges sürgősségi indítványokat. A napirend elfogadásáról a képviselőtestület egyszerű szótöbbséggel dönt.

(4) A polgármester az ülésen ismerteti a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló beszámolót. A határozatok végrehajtásáról szóló beszámolót határozat formájában fogadja el a képviselő-testület.

(5) A polgármester a napirendi pontok sorrendjében levezeti az előterjesztések megtárgyalását.

(6) Először a napirendi pont előterjesztőjének ad lehetőséget a szóbeli kiegészítésre, ezt követően kerülhet sor a hozzászólásokra, és a téma megvitatására.

(7) Az ülésen a hozzászólóknak a tárgytól eltérniük nem szabad. Erre szükség esetén a polgármesternek a hozzászólót figyelmeztetni kell.

(8) A vita során a polgármester a hozzászólókat jelentkezésük sorrendjében szólítja.

(9) A jegyzőt soron kívüli hozzászólási jog illeti meg, ha az törvényességgel kapcsolatos észrevétel közlésére irányul.

(10) A vita lezárását a polgármester vagy bármelyik képviselő indítványozhatja, melyről a képviselőtestület vita nélkül határoz.

(11) A határozathozatal előtt a polgármester szót ad az előterjesztőnek, majd összefoglalja a vitát.

(12) A polgármester pozitív döntésre vonatkozó indítványt tesz a megfogalmazott határozati javaslat elfogadására.

(13) A polgármester feladatai az ülés rendjének fenntartásával kapcsolatban:

a) Képviselők esetében:

aa) figyelmezteti a hozzászólót, ha a tanácskozáshoz nem illő, másokat sértő módon fogalmaz,

ab) javaslatára a képviselő-testület vita nélküli, egyszerű többséggel hozott határozata alapján 5.000-Ft rendbírsággal sújthatja azt a tagját, aki ugyanazon ülésen másokat sértő, illetve a testülethez méltatlan, nem illő kifejezést használ, magatartást tanúsít, - a napirendtől ismételt figyelmeztetés ellenére eltér. A rendbírságot a rendbírsággal sújtott képviselő ezen határozat meghozatalától számított 10 napon belül köteles befizetni az önkormányzat költségvetés elszámolási számlájára. Amennyiben határidőben nem teszi meg, úgy az a tiszteletdíjából egy összegben levonandó.

ac) a polgármester bármikor tárgyalási szünetet rendelhet el, amelynek az időtartamát is megállapítja.

b) Nem képviselők esetében a nyilvános ülés rendjének megzavarásáért a polgármester az állampolgárt rendreutasítja, a rendzavarás ismétlődése esetén a terem elhagyására kötelezi.

Határozathozatal

8. § (1) A határozathozatal során a polgármester először megszavaztatja a módosító indítványokat, majd a teljes - az elfogadott módosításokat is tartalmazó - határozati javaslatot, ami tartalmazza a végrehajtásért felelős, és a végrehajtás határidejének megjelölését.

(2) A képviselő-testület döntéshozatalából kizárható az, akit vagy akinek a hozzátartozóját az ügy személyesen érinti. A települési képviselő köteles bejelenteni a személyes érintettséget. A képviselő-testület azon tagjától, aki bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget, egy havi tiszteletdíjának 5%-a megvonásra kerül.

9. § (1) Név szerinti szavazást kell elrendelni bármely képviselő javaslatára, melyről a képviselő- testület vita nélkül határoz.

(2) A név szerinti szavazást úgy kell lefolytatni, hogy a polgármester felolvassa a képviselők nevét a jelenléti ív sorrendjében, a jelenlévő képviselők pedig a nevük felolvasásakor „igen”-nel vagy „nem”-mel szavaznak, vagy tartózkodnak. A szavazatok összeszámlálásáról a jegyző gondoskodik.

10. § (1) A titkos szavazás lebonyolítását az erre a célra létrehozott ad hoc bizottság végzi.

(2) A szavazás borítékba helyezett szavazólapon, szavazóhelyiség és urna igénybevételével történik.

Interpelláció

11. § (1) Interpellációt írásban és szóban a polgármesterhez, vagy közvetlenül az interpelláció címzettjéhez lehet előterjeszteni.

(2) Ha az interpellációt a polgármesterhez nyújtották be, és nem ő a válaszadó, azt köteles annak címzettjéhez eljuttatni.

(3) Az interpellációra a címzettnek kell válaszolnia szóban vagy írásban.

(4) Ha az interpelláció a testületi ülésen hangzik el, és arra azonnal nem adható meg a válasz, azt az ülést követő 15 napon belül írásban kell megadni. Az írásban adott választ a soron következő testületi ülésen ismertetni kell.

(5) A válasz elfogadásáról az interpelláló képviselő nyilatkozik, majd a képviselőtestület határozattal dönt.

(6) Ha a képviselőtestület a választ nem fogadja el, vizsgálatot rendelhet el, meghatározva annak határidejét és a vizsgálatot végző szervet, vagy személyeket.

Önkormányzati rendeletalkotás

12. § (1) Önkormányzati rendelet alkotását kezdeményezheti:

a) - a polgármester

b) - a települési képviselő

c) - a jegyző

d) - helyi társadalmi szervezet

e) - bármely állampolgár

f) az önkormányzathoz feladataival, tevékenységével kapcsolódó gazdálkodó szervezet

(2) A rendelet-tervezetet a polgármesterhez kell benyújtani.

(3) A kezdeményezést a polgármester - a jegyző és az esetleg érintett bizottság véleményének előzetes kikérése után - a képviselő-testület elé terjeszti.

(4) A képviselő-testület dönt arról, hogy a javasolt témában az önkormányzati rendeletet meg kívánja-e alkotni, és dönt annak főbb alapelveiről.

(5) A megalkotott rendeletet a község honlapján, és – amennyiben működik – a helyi sajtóban is meg kell jelentetni. A helyben szokásos kihirdetés módja a Dunaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal dunaszentgyörgyi székhelyén lévő hirdetőtáblán történő kifüggesztés.

A képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve

13. § (1) A választópolgárok- a zárt ülés kivételével - a Dunaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatalnál betekinthetnek a képviselő-testület előterjesztésébe és ülésének jegyzőkönyvébe, arról saját költségükre másolatot kérhetnek.

(2) A Dunaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal a jegyzőkönyv eredeti példánya mellett köteles megőrizni:

a) - a testületi ülés meghívóját,

b) - az írásos előterjesztéseket, hozzászólásokat, interpellációkat, bizottsági és könyvvizsgálói véleményeket,

c) - jelenléti ívet.

A polgármester, alpolgármester

14. § (1) A polgármester megbízatását főállásban látja el.

(2) Az alpolgármester feladatait társadalmi megbízatásban látja el.

A települési képviselő

15. § (1) A települési képviselő a település egészéért vállalt felelősséggel képviseli választóinak az érdekeit. Részt vesz a képviselőtestület döntéseinek előkészítésében, végrehajtásuk szervezésében és ellenőrzésében. A települési képviselő jogai és kötelességei azonosak.

(2) A települési képviselő kérésére, a munkaidőben képviselő-testületi munkával töltött idejéről a polgármester a képviselő munkáltatója részére igazolást ad.

(3) A képviselők és bizottsági tagok részére minden esetben meg kell téríteni az e megbízatásukkal kapcsolatban felmerült - bizonylattal igazolt - költségeket.

(4) költségtérítés utalványozásáról a polgármester gondoskodik.

(5) A képviselőknek és bizottsági tagoknak a képviselő-testület külön rendeletben meghatározott összegű tiszteletdíjat biztosít. A tiszteletdíj folyósításáról a Dunaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal gondoskodik.

A képviselőtestület bizottságai

16. § (1) A képviselőtestület feladatai ellátásának elősegítésére állandó és szükség szerint ideiglenes (ad hoc) bizottságokat működtethet.

(2) A képviselők bármelyik bizottságba beválaszthatók. A képviselő több bizottságnak is tagja lehet.

17. § A képviselő-testület állandó bizottságai:

a) 5 fős pénzügyi bizottság

b) 4 fős szociális bizottság

c) 4 fős együttműködési bizottság

18. § (1) A pénzügyi bizottság egy elnökből és négy tagból áll.

(2) Feladatai főként:

a) véleményezi az éves költségvetési rendelet, és a végrehajtásáról szóló éves beszámoló tervezeteit,

b) figyelemmel kíséri a költségvetési bevételek alakulását, különös tekintettel a saját bevételekre, a vagyonváltozás /vagyonnövekedés, -csökkenés/ alakulását, értékeli az azt előidéző okokat,

c) vizsgálja a hitelfelvétel indokait és gazdasági megalapozottságát, ellenőrizheti a pénzkezelési szabályzat megtartását, a bizonylati rend és a bizonylati fegyelem érvényesítését,

d) közreműködhet az intézmények gazdálkodásának ellenőrzésénél,

e) nyilvántartja és ellenőrzi a képviselők vagyonnyilatkozatait.

19. § (1) A szociális bizottság egy elnökből és négy tagból áll.

(2) A képviselő-testület a polgármesterre, és a szociális bizottságra ruházza át a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. tv-ben, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. tv-ben önkormányzati hatáskörbe utalt, és külön helyi önkormányzati rendeletekben szabályozott szociális ellátások biztosításával kapcsolatos feladatokat, és a feladatok ellátásához döntési hatáskört biztosít.

20. § (1) Az Együttműködési Bizottság egy elnökből és három tagból áll.

(2) Feladatai főként:

a) kulturális tevékenység elősegítése;

b) sport tevékenység támogatása;

c) egészséges életmód segítését célzó szolgáltatások elősegítése;

d) „Civil kerekasztal” létrehozása és működtetése;

e) testvér, illetve szomszédvári településekkel való kapcsolatteremtés, illetve kapcsolattartás és együttműködés;

f) településszintű tájékoztatás megvalósítása, illetve tájékozódási lehetőség biztosítása;

g) településszintű éves rendezvénynaptár kialakítása, fenntartása;

h) bizottsági pénzalap kezelése,

i) a bizottság működési területeihez kapcsolódó pályázatfigyelés, pályázatírás.

21. § (1) A bizottsági ülésekről jegyzőkönyvet kell készíteni, amit a Dunaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal összegyűjtve megőriz.

(2) A bizottságok működésének ügyviteli feladatait a Dunaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal látja el.

A Dunaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal

22. § (1) A képviselő-testület egységes hivatalt hozott létre – Dunaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal elnevezéssel - az önkormányzat működésével, valamint az államigazgatási ügyek döntésre való előkészítésével és végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására.

(2) A Dunaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatalt a jegyző vezeti.

(3) A jegyzői és az aljegyzői tisztség egyidejű betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatásuk esetén - legfeljebb hat hónap időtartamra - a jegyzői feladatokat a képesítési előírásoknak megfelelő köztisztviselő látja el.

(4) A Dunaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselője számára a Közszolgálati Tisztviselők Napja, július 1-je, munkaszüneti nap.

Karbantartó, településtisztasági és szolgáltató részleg

23. § (1) A karbantartó, településtisztasági és szolgáltató részleg – továbbiakban brigád – munkájának irányításáról a polgármester gondoskodik.

(2) A brigád munkájának megszervezése, a munkanapi elosztása (annak bizonylatolása) és elvégzésének ellenőrzése a munkavezető feladata.

(3) A brigád feladata különösen a közterület rendezési, parkgondozási, út, árok és épület karbantartási munkák elvégzése.

(4) A brigád feladatkörébe tartozik a Dunaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal működéséhez szükséges anyagok beszerzése, a raktározási, anyagkiadási, az ezzel kapcsolatos nyilvántartási és bizonylatolási munka elvégzése is.

(5) A brigád dolgozóinak munkaideje:

a) nyári időszakban: hétfőtől-péntekig 6 -14 óráig,

b) téli időszakban hétfőtől-csütörtökig 7 – 15.30 óráig, pénteken 7 - 13 óráig

24. § Az egészségügyi szolgáltatást végzők az egészségügyi jogszabályok alapján – a hatáskörrel rendelkező illetékes hatósággal kötött finanszírozási szerződésnek megfelelően – látják el a munkaköri leírásukban rögzített feladatokat.

Lakossági fórumok

25. § (1) A képviselő-testület évente legalább egyszer, előre meghirdetett közmeghallgatást, a lakosság széleskörű tájékoztatása, a lakosság véleményének, javaslatainak megismerése érdekében pedig falugyűlést tart.

(2) A falugyűlést és a közmeghallgatást annak időpontja előtt legalább öt nappal, a községi hirdetőtáblákon, a faluházban, az önkormányzat honlapján előre meg kell hirdetni.

(3) A falugyűlés és közmeghallgatás együtt is megtartható.

Záró rendelkezések

26. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

27. § A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 2/2016. (II.8.) önkormányzati rendelet.

1

A 3. § (5) bekezdése a Dunaszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.