Dunaszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 23
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Általános indokolás
A helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint az egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés b) pontja alapján a képviselő-testület megalkotja a helyi önkormányzat költségvetéséről szóló rendeletet. Ezen jogszabályi felhatalmazásnak tesz eleget a rendelet.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályát határozza meg.
A 2. §-hoz
Az önkormányzat összesített - önkormányzati és intézményi - szintű bevételi és kiadási előirányzatait tartalmazza a mellékletekben foglaltak szerint. A feladatfinanszírozás keretében a kötelező önkormányzati feladatok ellátásához kapott támogatás a Magyar Államkincstár által közölt adatok alapján került beépítésre a költségvetésbe. A további bevételi és kiadási előirányzatok a várható gazdasági események tükrében kerültek megtervezésre. Az önkormányzat saját szintű létszám-előirányzatát állapítja meg.
A 3. §-hoz
Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit, saját bevételeinek részletezését, a beruházások kiadásainak beruházásonkénti, a felújítások kiadásait felújításonkénti részletezését, a költségvetési szervek bevételeit, kiadásait, a létszám előirányzataikat, valamint a közfoglalkoztatottak létszámát állapítja meg a mellékletekben foglaltak szerint.
A 4. §-hoz
A költségvetés végrehajtásának szabályait határozza meg. A 2022. évi költségvetési törvény alapján meghatározza a 2022. évi köztisztviselői és polgármesteri cafeteria mértékét.
Az 5. §-hoz
Az előirányzatok módosításával kapcsolatos szabályokat állapítja meg.
A 6. §-hoz
A gazdálkodás szabályait állapítja meg.
A 7. §-hoz
Az önkormányzat belső ellenőrzési feladatait a Paksi Többcélú Kistérségi Társulás keretén belül működő belső ellenőrzés látja el.
A 8. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.