Aparhant Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2022. 05. 26
az Önkormányzat 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV törvény (a továbbiakban:Áht.) 91. § (1) bekezdése szerint a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen. Az Áht. 91. § (2) bekezdése meghatározza a zárszámadási rendelet kötelező tartalmi elemeit.
A rendelet célja Aparhant Község Önkormányzata és költségvetési szerveinek a 2021. évi költségvetésének végrehajtásával kapcsolatos helyi szabályok és előírások rögzítése.
Az előírásokkal összhangban rögzítésre kerül a 2021. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatának főösszege, tényleges teljesítése. Rögzíti továbbá a költségvetési gazdálkodás maradványát.
Rögzíti a helyi önkormányzat bevételi és kiadási főösszegét intézményenként és összesítve, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban.
Az Európai Uniós és más hazai forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit, kiadásait.
A rendelet rögzíti az Önkormányzat 2021. december 31-i állapot szerinti vagyonának mérlegadatok szerinti összegét, 2021. évi maradványát.
Rendelkezik a hatálybaléptetésről.