Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2000. (X. 27.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 01. 01

Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2000. (X. 27.) önkormányzati rendelete

Izmény Község Önkormányzatának 7/2000. /X.27./ Kt. számú rendelete A temetőről és a temetkezésről

2023.01.01.

Izmény Község Önkormányzatának Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következő rendeletetl alkotja:1

I. Fejezet2

1.Általános rendelkezések, A rendelet hatálya, Értelmező rendelkezések

1. § (1)3 A rendelet hatálya kiterjed a Izmény Község Önkormányzatának tulajdonában álló 63. helyrajzi szám és 032/1. helyrajzi szám alatt található köztemetőre, az ottani temetésekkel kapcsolatos temetkezési tevékenységekre, valamint a köztemető összes látogatójára.

(2) E rendelet határozza meg a temető

a./ fenntartása

b./ üzemeltetése és

c./ a temetés szabályait.

2. § a./ temető: a település igazgatási területén belüli, beépítésre szánt, építési használata szerinti zöldfelületi jellegű különleges terület, amely kegyeleti célokat szolgál, közegészségügyi rendeltetésű, és amelyet az elhunytak eltemetésére, a hamvak elhelyezésére létesítettek és használnak, vagy használtak;

b./ köztemető: az önkormányzat tulajdonában lévő temető, illetőleg a temetőnek az a része, amelyben az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti;

c./ temetkezési emlékhely: a temetőn kívül, különösen templomban, altemplomban, templomkertben, történeti kertben, urnacsarnokházban vagy más építményben és területen lévő, az elhunytak eltemetésére, urnák elhelyezésére és hamvak szétszórására szolgál;

d./ temetési hely: a temetőben vagy a temetkezési emlékhelyen létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt, valamint a hamvasztóüzemi építmény területén, ingatlanán létesített urnafülke, urnasírhely. A temetési helyek egyes formái, a temetés módja, továbbá a földben vagy építményben történő elhelyezkedésük alapján különböznek egymástól;

e./ hősi temetési hely: háborúban vagy békeidőben alkotmányos kötelezettség teljesítése közben elesettek eltemetésére, hamvaik elhelyezésére szolgáló temető /temetőrész/, temetési hely, ha nemzetközi szerződés másként nem rendelkezik;

f./ kegyeleti emlékhely: elhunytak emlékének megjelölésére és megőrzésére létesített építmény, emlékmű, emlékjel épületen elhelyezett emléktábla;

g./ kegyeleti közszolgáltatás: a köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékének megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége;

h./ a temető fenntartása: a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldfelületek karbantartása, szükség szerinti felújítása és gondozása.

II. Fejezet4

2.A temető fenntartása

3. § /1/ A temető fenntartója Izmény Község Önkormányzata, amely e feladat ellátásáról és a temető üzemeltetéséről saját maga gondoskodik.

/2/ A temető használatának rendjét a Temető-szabályzat határozza meg.

/3/ A temető fenntartója - a temető kegyeleti méltóságának megőrzése érdekében - gondoskodik a temető tárgyi és infrastrukturális létesítményeinek, zöldfelületeinek, valamin sírhelytábláinak megépítéséről, illetve kialakításáról.

III. Fejezet5

3.Temetkezési szolgáltatások, a temető felügyelete

4. § /1/ A temetőben a temetkezési szolgáltatások biztosításáról a temető üzemeltetője gondoskodik. Az üzemeltető az egyes temetkezési szolgáltatások ellátásával más gazdálkodó szervezetet vagy egyéni vállalkozót is megbízhat.

/2/ Az üzemeltető feladatait akkor is köteles ellátni, ha az eltemettető más vállalkozó vagy gazdasági szervezet szolgáltatásait is igénybe veszi.

5. § /1/ A temető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatok ellátását Izmény község jegyzője ellenőrzi.

/2/ Ezen ellenőrzési jogkörében a jegyző:

a./ felhívást bocsát ki a jogszabályban és a Temető-szabályzatban foglalt rendelkezések betartására;

b./6

/3/ A jegyző ellenőrzése során a köztemetőben vezetett nyilvántartásokba betekinthet, továbbá vizsgálhatja a temetőben szolgáltatást végzők jogosultságát.

/4/7

IV. Fejezet8

4.A temetés módja, az eltemetésre kötelezettek

6. § /1/ A temetés módja lehet világi és egyházi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.

/2/ A tisztességes és méltó temetés, valamint a halottak nyughelye előtti tiszteletadás joga mindenkit megillet, az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-nemzetiségi hovatartozására, a halál okára, vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül.

/3/ Az eltemetés módjára és helyére nézve az elhunyt életében tett rendelkezése az irányadó, amennyiben ez nem ró az eltemettető személyére aránytalanul nagy terhet.

/4/ Az elhunyt életében tett rendelkezése hiányában az eltemetés módját és helyét az határozza meg, aki a temetésről gondoskodik, vagy arra köteles lenne, de a temetésről más szerv vagy személy úgy gondoskodik, mintha az elhunyt saját halottja volna.

/5/ Ha a temetésről több személy gondoskodik, és közöttük az eltemetés módja tekintetésben nincs megegyezés, a temetés csak elhamvasztás nélkül történhet.

/6/ Ha temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik, vagy a kötelességét nem teljesíti, a temetésről az elhalálozás helye szerint illetékes települési önkormányzat - jogszabályban meghatározott időn belül gondoskodik.

7. § /1/ A temetőt sírhelytáblákra /parcella/, a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket az üzemeltető jelöli ki.

/2/ A sírhelytáblák és sorok kialakításáról, használatbavételéről, számozásáról a Temető-szabályzat rendelkezik.

/3/ A sírboltok, a gyermek, a kettős és az urnasírhelyek számára az egységes gondozás céljából táblát vagy sorokat lehet kijelölni.

8. § /1/ Az eltemetés hamvasztással, vagy elhamvasztás nélkül történhet.

/2/ Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet: urnafülke /kolumbárium/, urnasírhely, urnasírbolt. Az urna a koporsós temetési helyre rátemethető.

/3/ Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet: gyermeksírhely, egyes sírhely, kettős sírhely és sírbolt.

9. § /1/ A temetés időpontjáról az eltemettető és az üzemeltető közösen állapodnak meg.

/2/ Az elhunytat az eltemettetésre kötelezett kérelmére, az általa megjelölt temetési helyre kell temetni, ha afölött rendelkezési joga van.

/3/ Az elhunytat - ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely felett rendelkezési joga - az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

/4/ A sírboltba temetés rendjét a sírbolt-könyv határozza meg.

/5/ A ravatalozót legalább egy órával a temetés előtt ki kell nyitni.

/6/ Az elhaltak szállítását, ravatalozását, eltemetését a legnagyobb körültekintéssel, kímélettel, a kegyeleti szokások megtartásával kell végezni.

5.A temetési helyek használati ideje, a használati díjak9

10. § /1/10 Az egyes temetési helyeket - a díszsírhelyek kivételével - az eltemettetést végzőknek, illetve hozzátartozóiknak meg kell váltaniuk /egyszeri megváltás/. Az egyszeri megváltással a temetési hely felett rendelkezési jogosultságot szereznek. Megváltási díjat az 1980. január 1. utáni elhalálozott személyek esetében kell fizetni.

/2/ A rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltás napja.

/3/ Az egyszeri megváltás időtartama:

a./ egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év;

b./ kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év;

c./ sírbolt esetén 100 év;

d./ urnafülke és urnasírhely esetén 10 év;

e./ urnasírbolt esetén 60 év.

/4/ A használati idő azonos időtartammal akkor váltható meg újra, ha a temető vagy a sírhelytábla nem kerül lezárásra vagy átrendezésre.

/5/ Ha a rátemetés miatt a sír használati ideje meghosszabbodik, a használati díj időarányos részét meg kell fizetni. Ez a díj az 5 évre eső díjnál kevesebb nem lehet.

/6/ A használati idő korlátozása esetén, továbbá akkor, ha a rendelkezésre jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell fizetni.

/7/ Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása:

a./ ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár;

b./ ha a temetési hely megszűnik;

c./ a holttest új temetési helyre történő áthelyezésével /áttemetés/;

d./ a holttest elhamvasztásával, kivéve az esetben, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.

/8/ A megváltott, de fel nem használt temetkezési hely megváltáskori díját - a megváltástól számított egy éven belül - a kezelési költség levonásával az ügyfél kérelmére vissza kell téríteni.

/9/ A temetési helyek használati joga nem ruházható át, és nem örökölhető.

/10/11 A megváltási és szolgáltatási díjakat jelen rendelet 1. számú melléklete határozza meg.

6.A temetési helyek mérete12

11. § /1/ A temetési helyek mérete a következő:

a./ a felnőtt egyes sírhelynek 250 cm hosszúnak, 150 cm szélesnek, 160 vagy 200 cm mélynek;

b./ a kettős sírhelynek 250 cm hosszúnak, 250 cm szélesnek, 160 vagy 200 cm mélynek;

c./ a gyermeksírhelynek 130 cm hosszúnak, 100 cm szélesnek, 160 cm mélynek;

d./ az urnasírhelynek 130 cm hosszúnak, 60 cm szélesnek, 100 cm mélynek;

e./ a sírboltnak

- 2 koporsóra 300 cm hosszúnak, 200 cm szélesnek, 210 cm mélynek;

- 4 koporsóra 400 cm hosszúnak, 300 cm szélesnek, 210 cm mélynek kell lennie.

/2/ A sírdombok magassága maximum 30 cm. lehet. Sírdomb kialakítása nem kötelező.

/3/ A hamvak földbemosására alkalmas - a kegyeleti igényeknek megfelelő - temetőrészt az üzemeltető jelöli ki és gondoskodik annak rendben tartásáról.

7.A rátemetés13

12. § /1/ Egy felnőtt sírhelybe - az üzemeltető engedélyével - és az időarányos használati díj (10. §. /5/ bek.) megfizetése mellett

a./ még egy gyermek koporsó

b./ a sír mélyítése mellett még egy felnőtt koporsó temethető.

/2/ A kettős sírhely 2 nagy koporsó egymás melletti elhelyezésére szolgál. A kettős sírhely egy-egy részébe az /1/ bekezdésben meghatározottak szerint történhet rátemetés.

/3/ A rátemetésre vonatkozó engedélyt az üzemeltető a sírnyitásra vonatkozó szabályok betartása mellett adhatja meg.

/4/ Sírhelyeket kifalazni, kibetonozni, kideszkázni, más el nem bomló anyaggal kibélelni tilos.

8.Sírboltba temetés14

13. § /1/ Sírboltot az üzemeltető által kijelölt helyen a vonatkozó építési jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően építési engedéllyel lehet építeni. Az építés előtt a sírbolt építési engedélyét az üzemeltetőnek be kell mutatni, aki azt köteles ellenőrizni és nyilvántartásba venni.

/2/ A sírbolt alját és oldalfalait a vízbehatolás és földnyomás ellen megfelelően ki kell képezni.

/4/ A sírbolt felett rendelkezőnek az tekintendő, aki a megállapított sírbolthely díját megfizette és rendelkezői minőségét a sírbolt-könyvbe bejegyeztette.

/5/ Ha a sírbolt létesítője nem rendelkezett arról, hogy kik temetkezhetnek a sírboltba, annak házastársát egyenesági rokonait, továbbá az utóbbiak házastársait lehet abban eltemetni.

/6/ Sírboltba a halottat csak fémbetétes koporsóban szabad elhelyezni.

/7/ A sírbolt használati ideje alatt a sírboltot eltávolítani, vagy arról a halott nevét letörölni tilos.

/9/ Sírboltot átépíteni csak az üzemeltető véleményének kikérése után lehet.

9.Díszsírhelyek15

14. § /1/ A képviselő-testület a temetőben díszsírhelyet adományozhat azon meghalt személyeknek, akik Izmény község fejlődése érdekében kimagasló gazdasági, tudományos, művészeti vagy társadalmi tevékenységet fejtettek ki.

/2/ A díszsírhely adományozásáról az elhalt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban kell értesíteni.

/3/ A díszsírhelyre - a sírnyitás és a rátemetés szabályainak megtartásával - az elhunyt özvegye is rátemethető.

/4/ A rátemetésnél a sírnyitás és az esetleges sírmélyítés költségeit kell az eltemettetőnek megfizetnie.

/5/ A díszsírhelyek gondozásáról és ápolásáról az elhaltak hozzátartozói, ilyenek hiányában a polgármester megbízásából az üzemeltető köteles gondoskodni. Az ezzel kapcsolatos költségeket az önkormányzat viseli.

10.A síremlék16

15. § /1/ Síremléket, /sírjelet/ felállítani az üzemeltető véleményének kikérésével lehet. A síremlék /sírjel/ vázlatát vagy leírását - annak felállítása előzz - az üzemeltetőnek be kell mutatni és azt nyilvántartásba kell venni. A síremlék /sírjel/ a baleseti veszély elkerülése érdekében, a talapzattal együtt legfeljebb 150 cm magas lehet.

/2/ A kegyeletet sértő síremlék /sírjel/ lebontását a polgármester rendelheti el.

/3/ A síremlék /sírjel/ szabályszerű felállítását, átépítését, lebontását az üzemeltető ellenőrzi.

/4/ A síremlék köré, a sírhely határain belül szilárd burkolatú kísérő járda építhető.

/5/ A sírhely használati ideje alatt a síremléket /sírjelet/ eltávolítani, vagy arról a halott nevét törölni tilos.

/6/ Meglévő síremléket kicserélni csak a kegyeleti igények tiszteletben tartásával és a kezelő hozzájárulásával lehet.

11.A temető rendje17

16. § /1/ A temetkezési tevékenységet - a tevékenységet végző - esztétikus környezetben és eszközökkel, ruházattal, a kegyeleti követelmények megtartásával köteles végezni.

/2/ A temetőben végzendő munka időpontját - a sírgondozás és a sírok beültetése kivételével - be kell jelenteni az üzemeltetőnek.

/3/ Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot annak keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani. Az építésnél ömlesztet anyagot /betont, stb./ csak vaslemezen lehet előkészíteni.

/4/ A temető tisztántartása az üzemeltető feladata.

/5/ A temetőben csak a megjelölt nyitvatartási időben lehet tartózkodni.

/6/ A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

/7/ A temetőbe járművel behajtani, és azzal közlekedni csak az üzemeltető engedélyével szabad. A mozgássérültek parkolási engedélyük felmutatásával hajthatnak be a temetőbe.

/8/ A kegyeleti tárgyakat, növényeket és egyéb díszítőanyagokat bepiszkítani, rongálni, eltávolítani, szemetelni tilos.

/9/ A sírhelyek gondozása során keletkező szemetet az üzemeltető által kijelölt helyre kell vinni.

/10/ Vakvezető kutya kivételével állatot a temetőbe bevinni nem szabad.

/11/ A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával szabad. Avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt elégetni tilos.

/12/ 12 éven aluli gyermek felügyelet nélkül nem tartózkodhat a temetőben.

/13/ Rátemetés esetén a megrendelő a lebontott síremléket április 1. és november 30. között 60 napon belül, december 1. és március 31. között 90 napon belül köteles helyreállítani.

/14/ Tilos az urnafali fülkék előrészén kegyeletet vagy közízlést sértő feliratok, tárgyak és egyéb díszítések elhelyezése.

/15/ A temető területéről sírkövet síremléket, fejfákat kiszállítani csak az üzemeltető írásos engedélyével lehet.

/16/ A sírhantokon szükséges földpótlás céljára az üzemeltető köteles termőföldet tárolni a temetőben.

/17/ A temető területén csak a sírhelyek, sírboltok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak helyezhetők el. Más tárgyat elhelyezni, bokrot vagy fát ültetni csak az üzemeltető előzetes engedélyével szabad.

/18/ Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani vagy sírfeltöltésre használni!

/19/ A temetőben a sírhelyek, sírbolthelyek, urnatemető-helyek bekerítése tilos, arra engedély nem adható!

/20/ A temetőben elhelyezhető síremlékek méreteit az üzemeltető a temető hirdetőtábláján köteles kifüggeszteni.

12.Szabálysértési rendelkezések18

17. §19

13.Záró rendelkezések20

18. §21 /1/ E rendelet 2000. november 1-én lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) A rendelet kihirdetésének napját a rendelet eredeti példányán fel kell tüntetni.

(4) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.

1

A bevezető az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az I. Fejezet címe az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. § (1) bekezdése az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2008. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

Az II. Fejezet címe az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

Az III. Fejezet címe az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 5. § /2/ bekezdés b./ pontját az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 16. §-a hatályon kívül helyezte.

7

Az 5. § /4/ bekezdését az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2008. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte.

8

Az IV. Fejezet címe az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

9

Az „5.A temetési helyek használati ideje, a használati díjak” alcím címe az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

10

A 10. § /1/ bekezdése az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

11

A 10. § /10/ bekezdése az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2008. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

12

A „6.A temetési helyek mérete” alcím címe az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

13

A „7.A rátemetés” alcím címe az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

14

A „8.Sírboltba temetés” alcím címe az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

15

A „9.Díszsírhelyek” alcím címe az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

16

A „10.A síremlék” alcím címe az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

17

A „11.A temető rendje” alcím címe az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

18

A „12.Szabálysértési rendelkezések” alcím címe az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 13. §-ával megállapított szöveg.

19

A 17. §-t az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.

20

A „13.Záró rendelkezések” alcím címe az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 14. §-ával megállapított szöveg.

21

A 18. § az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2009. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

22

Az 1. melléklet az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2008. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014. (VIII. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 15. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 15. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

23

A 2. mellékletet az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2008. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be. A 2. melléklet az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelete 1. mellékletével megállapított szöveg.