Izmény Község Önkormányzati Képviselő-testületének 3/2015 (II.17..) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról

Hatályos: 2023. 12. 01

Izmény Község Önkormányzati Képviselő-testületének 3/2015 (II.17..) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról

2023.12.01.

Izmény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés a.) pontjában és (2) bekezdésében kapott feladatkörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 18. § a) pontjában, 26. §-ban, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében és 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőt rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § A rendelet meghatározza Izmény Község Önkormányzata által biztosított szociális ellátások formáit, az ellátásokra való jogosultság feltételeit, az igénybevétel módját és az ellenőrzés szabályait.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya azon személyekre terjed ki:

a) a települési és rendkívüli települési támogatások tekintetében, akik lakó vagy tartózkodási helyük Izményben van és a településen életvitelszerűen tartózkodnak;

b) a személyes gondoskodást nyújtó ellátások tekintetében, akik a Bonyhádi Szociális Alapszolgáltatási Központként Működő Gondozási Központ Fenntartója társulási megállapodása alapján Izményben bejelentett lakóhellyel rendelkeznek.

3. Eljárási rendelkezések

3. § (1) A települési támogatásra való jogosultság megállapítása kérelemre vagy hivatalból indul. A települési támogatások iránti kérelmet a Rendelet mellékletei szerinti nyomtatványokon, a Bonyhádi Közös Önkormányzati Hivatalhoz (továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani.

(2) A személyes gondoskodásra irányuló kérelmet Bonyhádi Alapszolgáltatási Központként Működő Gondozási Központ (továbbiakban: Intézmény) vezetőjénél kell benyújtani. A személyes gondoskodás szóban és írásban is kérelmezhető. A kérelmet lehetőség szerint írásban, az Intézmény által biztosított nyomtatvány alapján kell benyújtani az Intézmény székhelyén, illetve telephelyein. Kérelmek szóban az Intézmény székhelyén adhatók elő. Ebben az esetben az intézmény által készített formanyomtatványt a szolgálatban levő szociális segítő tölti ki, két tanú aláírásával hitelesíti. Az ellátás igénybevételét megelőzően a 9/1999. (XI.24.) SzCsM rendelet (továbbiakban: SZCSM rendelet) szerinti jövedelemnyilatkozatot, a szükséges jövedelemigazolásokkal együtt, valamint az SZCSM rendelet 1. melléklete szerinti, az egészségi állapotra vonatkozó igazolást kell benyújtani.

(3) A települési támogatások esetében - a kérelemre indult eljárásban – az igénylő a saját és családja jövedelmi viszonyait a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelme alapján köteles igazolni, valamint a vagyoni helyzetéről a Rendelet 4. melléklet alapján nyilatkozni köteles. A kérelmezőnek a kérelem benyújtásakor be kell mutatnia a személyi iratait (személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya).

(4) A kérelemhez elő kell adni mindazokat a tényeket és körülményeket, amelyek a szociális ellátásra jogosultság alapjául, indokként szolgálnak. Az előadott tényekről és körülményekről a Hivatal ügyintézője, az intézmény közalkalmazottja vagy megbízottja környezettanulmány során tájékozódhat, megállapításait írásban rögzíti.

(5) A Hivatal külön megkeresés útján köteles beszerezni a kérelmező kereseti igazolását, ha alapos okkal arra lehet következtetni, hogy a becsatolt igazolás, ill. nyilatkozat valótlan adatot tartalmaz.

(6) Ha a települési támogatás folyósításának időtartama alatt a támogatott anyagi, szociális és lakáskörülményeiben változás következik be, azt a változás bekövetkezésétől számított 15 napon belül köteles a Hivatalhoz bejelenteni.

(7) A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett szociális ellátást – a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc.tv.) 17. § (1)-(6) bekezdése alapján - meg kell téríteni.

II. Fejezet

Települési támogatás

4. § Izmény Község Önkormányzati Képviselő-testülete az arra rászorulóknak a Szoc.tv.45. §- a alapján települési támogatást nyújt.

4. Gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatás

5. § (1) Azok igényelhetnek gyógyszerkiadáshoz nyújtott rendkívüli települési támogatást, akiknek a gyógyszerkiadásaik létfenntartásukat veszélyeztetik. Támogatást igényelhetnek azok a közgyógyellátásra jogosultak is, akiknek a közgyógyellátáson felüli – a háziorvos vagy szakorvos által felírt és a gyógyszertár által leigazolt – havi gyógyszerkiadásaik meghaladják az 5.000 Ft-ot.

(2) A támogatás iránti kérelmet a Rendelet 1. melléklet szerinti nyomtatványon lehet benyújtani a hivatal izményi kirendeltségén, vagy a hivatalban.

(3)1 A támogatás egyszeri összege legfeljebb 40.000 Ft-ig terjedhet és évente többször is megállapítható.

(4) A támogatást kizárólag azon személyek részére állapítható meg:

a)2 ahol egyedül élő esetében az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 600 %-át nem haladja meg, és erről a kérelmező nyilatkozik

b)3 többszemélyes háztartás esetén, ott ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 500 % - át és erről a kérelmező nyilatkozik.

(5) A kérelmekről a polgármester dönt.

5. Temetéshez nyújtott települési támogatás

6. § (1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott.

(2) A támogatás iránti kérelmet a Rendelet 2. melléklete alapján lehet benyújtani, amihez csatolni kell az eredeti halotti anyakönyvi kivonatot és a temetés költségeiről szóló – a kérelmező nevére a temetkezési szolgáltató által kiállított – számla eredeti példányát.

(3) A támogatás összege 50.000-, Ft. A kérelmekről a polgármester dönt.

(4) Nem állapítható meg temetéshez nyújtott rendkívüli települési támogatás annak a személynek, aki a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény alapján temetési hozzájárulásban részesül.

6. Időskorúak települési támogatása

7. §4 A Képviselő-testület a 60. életévüket betöltött és annál idősebb személyek részére hivatalból, természetbeni támogatásként - évente legfeljebb két alkalommal- élelmiszercsomagot biztosít, az önkormányzat költségvetési rendeletében meghatározott összeg alapján.

7. Rendkívüli települési támogatás

8. § (1) A Szoc. tv. 45. (4) bekezdésében meghatározottak szerint rendkívüli települési támogatást nyújt, melyet hivatalból és kérelemre is megállapíthat a polgármester, összege 200.000 Ft-ig terjedhet.

(2) A kérelmet a rendelet 3. számú mellékletén a Hivatalhoz kell benyújtani.

8. Köztemetés

9. § (1) Izmény Község Önkormányzata a Szoc.tv. 48. §-a alapján gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről.

(2)5 Az eltemettetésre köteles személy a köztemetés költségeinek megtérítési kötelezettsége alól mentesülhet, ha a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap, egyedül élő esetén a szociális vetítési alap összegének 150 %-át.

(3)6 A helyben szokásos legolcsóbb temetés összege 200.000 Ft.

8/A. Iskolakezdési támogatás

9/A. § (1) Az önkormányzat iskolakezdési támogatásban részesíti az izményi lakhellyel rendelkező 25. életévét be nem töltött általános iskolai, középiskolai, nappali tagozaton felsőfokú intézményben tanuló diákot, aki a rendelet 8. melléklete szerinti kérelmet, és iskolalátogatási igazolását benyújtotta és az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálbér 200%-át és erről nyilatkozik. A kérelmet szeptember 30-ig kell benyújtani.

(2)7 A támogatás mértékéről Izmény Község Önkormányzat Képviselő-testülete az éves költségvetés figyelembe vételével dönt.

8/B. Tankönyvtámogatás

9/B. §8

8/C. Iskoláztatási támogatás

9/C. § (1) Az önkormányzat iskoláztatási támogatásban részesíti az izményi lakhellyel rendelkező és életvitelszerűen Izményben élő 25. életévet be nem töltött általános iskolai, középiskolai, nappali tagozaton felsőfokú intézményben tanuló diákot, aki a rendelet 10. melléklete szerinti kérelmet és iskolalátogatási igazolását benyújtotta és az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálbér 200%-át és erről nyilatkozik.

(2)9 Az iskoláztatási támogatási kérelmet a Bonyhádi Közös Önkormányzati Hivatal Izményi Irodájába lehet benyújtani minden év november 30-ig. A támogatás mértékéről Izmény Község Önkormányzat Képviselő-testülete az éves költségvetés figyelembe vételével határoz. A támogatásról a polgármester dönt.

8/D. Óvodáztatási támogatás

9/D. § (1) Az önkormányzat óvodáztatási támogatásban részesíti azt a szülőt, vagy gondviselőt, akinek gyermeke izményi lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és a Bonyhádi Varázskapu Bölcsőde és Óvoda Izményi Tagintézményének óvodása és a rendelet 10. melléklete szerinti kérelmet benyújtja és az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálbér 200%-át és erről nyilatkozik.

(2)10 Az óvodáztatási támogatás iránti kérelmet a Bonyhádi Közös Önkormányzati Hivatal Izményi Irodájába lehet benyújtani minden év szeptember 30-ig és november 30-ig. A támogatás mértékéről Izmény Község Önkormányzat Képviselő-testülete az éves költségvetés figyelembe vételével határoz. A támogatásról a polgármester dönt.

8/E. Letelepedési támogatás

9/E. §11

8/F. Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjhoz nyújtott települési támogatás

9/F. § (1) A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében települési támogatásban részesülhetnek azok a Izmény Község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező felsőoktatási hallgatók, akik felsőoktatási intézményben nappali tagozaton, alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőfokú, illetve felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat. A támogatás mértékének meghatározása az önkormányzat költségvetési rendeletében meghatározott keretösszeg terhére, a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet 21. §-ban meghatározott szociális helyzet figyelembevételével történik.

(2) A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében igényelt települési támogatásra vonatkozó kérelmet a pályázatkezelő által összeállított pályázati adatlapon kell benyújtani a Közös Önkormányzati Hivatal Izményi Kirendeltségére. A kérelemhez csatolni szükséges a pályázati felhívásban meghatározott dokumentumokat.

(3) A támogatásban részesülőnek a hallgatói jogviszony megszűnését, illetve a lakóhely megváltozását 5 munkanapon belül az önkormányzatnak írásban be kell jelentenie.

(4) A hallgatói jogviszony megszűnése, illetve a lakóhely adott település közigazgatási területén történő megszüntetése esetén a következő tanulmányi félévtől ható hatállyal a támogatást meg kell szüntetni.

8/G. Újszülöttek családjának támogatása

9/G. § (1)12

(2)13

(3)14

(4)15

(5)16

8/H. Kisgyermekek családjának támogatása

9/H. § (1)17

(2)18

(3)19

(4)20

(5)21

8/I. Táboroztatási támogatás

9/I. § (1)22 Az önkormányzat táboroztatási támogatásban részesíti az izményi lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Izményben élő általános iskolai, középiskolai, intézményben tanuló diákot, aki a rendelet 14. melléklete szerinti kérelmet és iskolalátogatási igazolását, táborszervező igazolását a táborban történő részvételről benyújtotta és az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálbér 200%-át és erről nyilatkozik.

(2) A táboroztatási támogatási kérelmet a Bonyhádi Közös Önkormányzati Hivatal Izményi Irodájába kell benyújtani minden év június 15. és augusztus 31. között. A támogatás összege 2.000 Ft/nap. A támogatás egy alkalommal adható évente. A támogatásról a polgármester dönt.

III. Fejezet

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

9. Személyes gondoskodást nyújtó intézmények

10. § (1) Izmény Község Önkormányzata a (2) bekezdésben felsorolt alapellátásokat a Völgységi Önkormányzatok Társulása által fenntartott Bonyhádi Gondozási Központon keresztül biztosítja.

(2) Izmény Község Önkormányzata az alábbi ellátásokat biztosítja Bonyhád Város Önkormányzata 4/2015. (II.20.) rendeletében és az Szoc.tv-ben meghatározottak szerint:

a) családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás,

b) család- és gyermekjóléti központi szolgáltatások,

c) támogató szolgálat,

d) házi segítségnyújtás,

e) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás.

10. Alapellátások23

11. §

11. Intézményi jogviszony 24

12. §

12. Intézményi térítési díjak25

13. §

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

13. Átruházott hatáskörök

14. § (1) A Rendeletben meghatározott szociális ellátások közül a Képviselő-testület a hatáskörét a gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatás, a temetéshez nyújtott települési támogatás, az időskorúak települési támogatása, a rendkívüli települési támogatás, a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz nyújtott települési támogatást, köztemetés, iskolakezdési, tankönyv támogatási, iskoláztatási, óvodáztatási, letelepedési, újszülöttek családjának, és a táboroztatási támogatások esetében a Polgármesterre ruházza át.

(2) A Polgármester írásban köteles havonta beszámolni a Képviselő-testületnek az átruházott hatáskörben hozott döntéseiről.

14. Hatályba léptető és átmeneti rendelkezések

15. § (1) A Rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba.

(2) A Rendelet hatálybalépésével egyidejűleg, hatályát veszti Izmény Község Önkormányzati Képviselő-testületének a szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló 16/2013.(XII.30.) sz. önkormányzati rendelete.

9. melléklet27

11. melléklet28

1

Az 5. § (3) bekezdése az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § (4) bekezdés a) pontja az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. Az 5. § (4) bekezdés a) pontja az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 12.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5. § (4) bekezdés b) pontja az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. Az 5. § (4) bekezdés b) pontja az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 12.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 7. § az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 7. § az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 9. § (2) bekezdése az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 12.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 9. § (3) bekezdése az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 12.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 9/A. § (2) bekezdése az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 26.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

8

A 9/B. §-t az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 26.) önkormányzati rendelete 8. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

9

A 9/C. § (2) bekezdése az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 26.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

10

A 9/D. § (2) bekezdése az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 26.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

11

A 9/E. §-t az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 26.) önkormányzati rendelete 8. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

12

A 9/G. § (1) bekezdését az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

13

A 9/G. § (2) bekezdését az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

14

A 9/G. § (3) bekezdését az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

15

A 9/G. § (4) bekezdését az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

16

A 9/G. § (5) bekezdését az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

17

A 9/H. § (1) bekezdését az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

18

A 9/H. § (2) bekezdését az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

19

A 9/H. § (3) bekezdését az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

20

A 9/H. § (4) bekezdését az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

21

A 9/H. § (5) bekezdését az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

22

A 9/I. § (1) bekezdése az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 26.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

23

Hatályon kívül helyezte a 2/2016. (II.10.) önk. rendelet.

24

Hatályon kívül helyezte a 2/2016. (II.10.) önk. rendelet.

25

Hatályon kívül helyezte a 2/2016. (II.10.) önk. rendelet.

26

Az 1. melléklet az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 26.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

27

A 9. mellékletet az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 26.) önkormányzati rendelete 8. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

28

A 11. mellékletet az Izmény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 26.) önkormányzati rendelete 8. § d) pontja hatályon kívül helyezte.