Bonyhádvarasd Község Önkormányzati Képviselő-testületének

5/2014. (III.15.) rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 04. 30

Bonyhádvarasd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C §. (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról a következőket rendeli el:

1.§


A rendelet hatálya


  1. A rendelet a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatásra terjed ki.


  1. A rendelet területi hatálya Bonyhádvarasd Község közigazgatási területére terjed ki.


  1. A rendelet személyi hatálya a közszolgáltatást ellátó közszolgáltatóra, a közszolgáltatást igénybe vevő ingatlan-tulajdonosra, vagyonkezelőjére vagy az ingatlant egyéb jogcímen használóra (továbbiakban: ingatlan-tulajdonos) terjed ki.


2.§


A közszolgáltatás rendje, módja


  1. A közszolgáltatást a közszolgáltató kizárólagosan jogosult és köteles ellátni, e rendelet valamint a közszolgáltatás ellátására vonatkozó szerződésben foglaltak szerint. A közszolgáltató nevét és elérhetőségét az 1. sz. melléklet tartalmazza.


  1. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására és ártalommentes elhelyezésére az ingatlan tulajdonosa a közszolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni.


  1. A háztartási szennyvíz összegyűjtése és elszállítása az ingatlan tulajdonosának előzetes bejelentésére, valamint megrendelésére történik.


  1. Az ingatlan tulajdonosa köteles a szállítás és kezelés költségeit megfizetni, valamint a költség megfizetéséről szóló bizonylatot szükség esetén felmutatni.


  1. A közszolgáltató a megrendeléstől számított 72 órán belül köteles a szennyvizet elszállítani és a bonyhádi szennyvíztisztító telepen elhelyezni. A szennyvíztisztító telep megjelölését az 2. sz. melléklet tartalmazza.


  1. A közszolgáltatás igénybevételével a tulajdonos és a közszolgáltató között – a polgári törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény közüzemi szerződésre vonatkozó szabályai szerint – szerződés jön létre.


  1. A közszolgáltató e tevékenység végzése során birtokába jutott - a közszolgáltatással összefüggő - személyes adatokat köteles az adatvédelmi szabályoknak megfelelően kezelni.


  1. A szennyvizet úgy kell szállítani, hogy annak során a környezet ne szennyeződjön. A szállításból eredő szennyeződés esetén a közszolgáltató a szennyeződés eltakarításáról, a szennyeződés-mentesítésről, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról köteles gondoskodni.



3. §


A közszolgáltatás díja


  1. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséért, elszállításáért és ártalommentes elhelyezéséért az ingatlan tulajdonos e rendelet 3. sz. mellékletében meghatározott díjat köteles fizetni.


  1. A 3. sz. mellékletben meghatározott díjat a közszolgáltató az 1995. évi LVII. törvény 44/D §. (7) bekezdésében meghatározott költségelemzéssel köteles alátámasztani.


  1. A fizetendő közszolgáltatási díj a 3. sz. melléklet szerinti 1 egységre eső díj és fordulók számának szorzata.


4. §


Záró rendelkezések


  1. Jelen rendelet 2014. március 15. napján lép hatályba.
  2. E rendelet a belső piaci szolgáltatások szabályairól szóló, Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.