Pörböly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (X. 5.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa juttatásáról

Hatályos: 2022. 10. 06- 2023. 03. 31

Pörböly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (X. 5.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa juttatásáról

2022.10.06.

Pörböly Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. §-ban kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja és hatálya

1. § A rendelet célja, hogy Pörböly Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) Pörböly közigazgatási területén a Belügyminisztérium által a BMÖGF/349-16/2022. iktatószámú támogatói okiratban biztosított szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatás (továbbiakban: támogatás) igénylésének részletes feltételeit és a szociális rászorultság szabályait e rendelet szerint határozza meg.

2. § (1) A Képviselő- testület térítésmentesen, természetbeni juttatásként tűzifát biztosít azon szociálisan rászoruló személyeknek, akik Pörböly községben bejelentett lakcímmel rendelkeznek és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelelnek.

(2) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás.

(3) Pörbölyön lakóhellyel és tartózkodási hellyel is rendelkező személy csak egy kérelemben - ahol életvitelszerűen él - vehető figyelembe a háztartás tagjaként.

(4) A kérelmező azon ingatlan vonatkozásában jogosult a támogatásra, melyben életvitelszerűen tartózkodik.

2. A támogatás feltételei

3. § (1) Természetbeni szociális célú tűzifa támogatásra jogosult az a személy, aki

a) lakása fával fűthető és rendelkezik fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel,

b) a háztartásban élő személyek egyikének sincs birtokában 1 m3-nél több tűzifa

c) a támogatás megállapításakor a rendelkezésre álló keret figyelembevételével előnyben kell részesíteni azt a kérelmezőt, aki

ca) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény szerinti aktív korúak ellátására, vagy időskorúak járadékára jogosult, vagy

cb) a szociális szolgáltatásokról és szociális ellátásokról szóló 3/2021. (V.31.) önkormányzati rendelet szerinti települési támogatásban (különösen lakhatási támogatásban) részesül,

cc) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

(2) A képviselő-testület az (1) bekezdésen túl annak a személynek állapít meg szociális tűzifa ellátást, akinek a háztartásában az együtt élő személyek egy főre eső jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át.

(3) A képviselő-testület a szociális tűzifa ellátást az (1) és (2) bekezdésen túl is megállapíthatja a rendkívüli élethelyzetbe (életet, testi épséget veszélyeztető állapot) került kérelmezőnek.

3. A támogatás igénylésének menete

4. § (1) A szociális tűzifa iránti kérelmeket a rendelet hatályba lépését követően, 2022. október 6. napjától az önkormányzat rendelkezésére álló szociális célú tűzifa készlet kimerüléséig, de legkésőbb 2022. november 2. napjáig lehet benyújtani az önkormányzat hivatalához. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(2) A kérelmeket az Őcsényi Közös Önkormányzati Hivatal Pörbölyi Kirendeltségén, jelen rendelet 1. mellékletének kitöltésével lehet benyújtani, melyhez csatolni kell:

a) rendszeres pénzellátással rendelkező személyek esetében a pénzellátás folyósításának igazolószelvényét, vagy megállapító határozatát,

b) jövedelemmel rendelkező személyek esetében

ba) a kérelem benyújtását megelőző hónapról, a munkáltató által kiállított kereseti igazolást,

bb) egyéni vállalkozók, gazdasági társaság tagjai esetében a tárgyévet megelőző év személyi jövedelemadójának mértékéről szóló adóhatósági igazolást, valamint a tárgyévre vonatkozó jövedelemről szóló nyilatkozatot,

c) jövedelemmel nem rendelkezők esetében saját kezű aláírásával ellátott nyilatkozatát arról, hogy jövedelemmel legalább 60 napja nem rendelkezik.

(3) A támogatás mértéke háztartásonként legfeljebb 2 m3.

(4) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik, mely azok elbírálásáról legkésőbb 2022. november 15. napjáig dönt.

(5) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával köteles igazolni.

4. Vegyes és záró rendelkezések

5. § (1) A természetbeni juttatás kizárólagos forrása a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó pályázat alapján megítélt támogatás és ahhoz biztosított önkormányzati önerő.

(2) Az önkormányzat a szociális tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

6. § (1) A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során helyszíni szemle végezhető.

(2) Amennyiben az Önkormányzat tudomására jut, hogy a támogatásban részesülő rosszhiszeműen használta fel a tűzifát, úgy ezen kérelmező a következő 5 évben szociális célú tűzifára jogosulatlanná válik.

7. § Ez a rendelet 2022. október 6-án lép hatályba, és 2023. április 1-jén hatályát veszti.

Sipos Lajos polgármester

Balogh Györgyi jegyző