Kismányok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 14/2013 (XII.16..) önkormányzati rendelete

a köztemetők fenntartásáról és a temetkezésről

Hatályos: 2022. 12. 06

Kismányok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 14/2013 (XII.16..) önkormányzati rendelete

a köztemetők fenntartásáról és a temetkezésről

2022.12.06.

Kismányok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés a) és (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában kapott hatáskörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. §-ának (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Tolna megyei Irodája díjakkal kapcsolatos véleményének kikérése után, a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Kismányok község közigazgatási területén lévő és működő községi temetőre (a továbbiakban: köztemető), ennek fenntartására és a temetkezésekkel kapcsolatos összes tevékenységre, a köztemetőt üzemeltető, valamint a köztemetőt igénybevevőkre terjed ki.

(2) A köztemető címe: Kismányok, Petőfi u. 2.

2. A köztemető üzemeltetése

2. § A köztemető fenntartásáról és üzemeltetéséről, az ott folyó temetkezési és e rendelet szerinti egyéb tevékenység végzéséről Kismányok Község Önkormányzata (a továbbiakban: fenntartó és üzemeltető) gondoskodik.

3. § Az egyes temetési helyek (sírok, sírbolthelyek, díszsírhelyek, urnafal, stb.) folyamatos karbantartásáról - a rendelkezési jog átadásáig – az üzemeltető gondoskodik.

4. § (1) Az üzemeltetőnek a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 18. § (1) bekezdésében előírt nyilvántartásokat kell vezetni.

(2) A temető használatának részletes rendjét a temetőszabályzat határozza meg.

3. A köztemető és a ravatalozó használatának rendje

5. §1 (1) A köztemető nyitva tartása:

a) április 1-jétől november 5-ig: 06,00 - 21,00 óráig,

b) november 6-tól március 31-ig: 07,00 - 17,30 óráig

A nyitvatartási idő leteltekor a köztemetőt - külön felszólítás nélkül - el kell hagyni.

(2) Az üzemeltetőnek a köztemető térképén (vázrajzán) naprakészen fel kell tüntetnie, hogy a parcellák, sírhelytáblák, sorok milyen temetési helyek céljára vannak fenntartva.

6. §2 (1) Nem szabad - vakvezető kutya kivételével - a köztemető területére állatot bevinni,

(2) 10 éven aluli gyermekek kísérő nélkül a köztemetőben nem tartózkodhatnak.

(3) Nem szabad a köztemetőben minden olyan magatartás, vagy tevékenység, amely sérti, sértheti a látogatók kegyeleti érzéseit.

(4) A köztemető területén - az erre a célra kijelölt hely kivételével – nem szabad temetkezési szolgáltatásra utaló reklám vagy hirdetőtábla elhelyezése.

(5) A temetési sírhelyre ültetett növények magassága nem haladhatja meg a 1,5 m-t, illetve nem szabad bármilyen növényt a sírok közé ültetni.

(6) A temetőbe járművel behajtani, azzal közlekedni csak az üzemeltető engedélyével szabad. Mozgássérültek parkolási engedélyük felmutatása esetén behajthatnak a temetőbe.

7. §3 (1) A temető rendjét zavaró tárgyakat az üzemeltető jogosult eltávolítani. Az elszáradt virágokat, koszorúkat az erre a célra kijelölt helyen kell elhelyezni.

(2) A temetőben a temető területén lévő létesítményeket, síremlékeket, temetési helyeket, a növényzetet stb. megrongálni, illetve beszennyezni, vagy a temetési helyek díszítésére szolgáló bármely tárgyat engedély nélkül elvenni, eltávolítani nem szabad.

8. § (1) A temetési helyek gondozása során keletkező hulladék a temetetési helyek között nem tárolható.

(2) A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyen lehet tárolni. Elszállításukról az üzemeltető szükség szerint intézkedik.

9. § (1) A köztemetőben a temetési helyek gondozásáról, a gyomtalanításról a temetési hely felett rendelkező személy gondoskodik.

(2) Az üzemeltető a gondozatlan, kegyeletet sértő, elhanyagolt sírok rendbetételét, gyomtalanítását, különösen nagyra nőtt fák, bokrok, elgazosodott növények esetén minden előzetes értesítés nélkül elvégezheti, a temető rendjét zavaró tárgyakat eltávolíthatja a rendelkezési jog tulajdonosának költségére.

(3) A rossz helyre ültetett növényekben, valamint a sírokon kinőtt gyomnövények kaszálása során bekövetkezett károkért az üzemeltető nem tartozik felelősséggel.

10. § (1) A ravatalozót az üzemeltetőnek a temetés időpontja előtt legalább 1,5 órával korábban kell átadnia a temetési szolgáltató részére.

(2) A temetési szolgáltató a ravatalozóhoz tartozó alapkellékeken túl saját ravatalozó kellékeit használhatja.

(3) A ravatalozó használata során az állagmegóvásról a temetési szolgáltató köteles gondoskodni.

(4) A ravatalozóban található halotthűtő berendezést a rendeletben meghatározott díj megfizetése mellett minden temetkezési szolgáltató igénybe veheti.

4. A temetkezési szolgáltatások

11. § (1) A temetési szolgáltatások körét a Ttv. 25. § (1) bekezdése határozza meg.

(2) Az üzemeltető kizárólagos hatáskörébe tartozik a közköltségen történő eltemetés.

(3) A temető üzemeltetője temetkezési szolgáltatást végzőtől a szolgáltatás végzését nem tagadhatja meg, hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat. A temetkezési szolgáltatások és más vállalkozók munkájának összehangolásáról az üzemeltető gondoskodik.

(4) A temető üzemeltetője is köteles a temetkezési szolgáltatókat terhelő és e rendelet 1. mellékletének felsorolt díjakat megfizetni.

5. A szociális temetés rendje

12. §4

13. §5

6. A temetés

14. § (1) A köztemetőbe temetni, illetve urnát elhelyezni csak a fenntartó által kijelölt helyen lehet.

(2) A köztemetőben temetni - egyházi vagy világi szertartás szerint - hagyományos módon koporsóban, hamvasztás esetén az urnába helyezett hamvak eltemetése, illetve elhelyezése, valamint – amennyiben a fenntartó az ehhez szükséges feltételeket megteremtette - a hamvak szétszórása útján lehet.

(3) Az elhunyt eltemetésére, elhamvasztására, az urna földbe temetésére - a sírbolthelybe temetés és az urna kivételével - olyan, a kegyeleti igényeknek megfelelő koporsó, illetőleg kellék használható, amely lebomlik, és nem veszélyezteti a környezetet.

7. Temetési hely

15. §6 (1) A köztemetőben temetkezésre szolgáló temetési helyek:

a) egyes sírhely,

b) kettes sírhely,

c) díszsírhely,

d) sírbolthely (kripta),

e) urnafal urnasírhely.

(2) A temetési helyek közül - kizárólag csak az (1) bekezdés d) – f) pontjaiban említett temetési helyek – válthatók meg előre, a temetési helyek sorrendjét betartva. Temetési hely a szociális temetésre szolgáló parcellán belül nem váltható meg.

(3) A korábban előre megváltott, de fel nem használt temetési helyeket a jogosult kérelmére, vagy közérdekből az üzemeltető - a kifizetett használati díj egyidejű visszafizetése mellett - visszaveheti, illetve igénybe veheti.

16. § (1) Sírbolthely csak építésügyi hatósági engedéllyel építhető.

(2) A sírbolthely létesítőjének azt kell tekinteni, aki azt építtette, a használati díjat befizette és e tényt a sírbolt-könyvbe bejegyeztette.

17. § (1) A hamvakat tartalmazó urnát urnasírba lehet temetni, vagy urnafülkében illetve - urnatartóban - a sír felületére is el lehet helyezni.

(2) Egy urnasírba legfeljebb 4 (négy) urna temethető.

(3) Egy urnafülkébe egy elhunyt hamvai helyezhetők el.

18. § (1) A díszsírhely - indokolt esetben kettős sírhely – dísz-urnafülke, vagy dísz-urnasírhely a község közéletében kiemelkedő és maradandó tevékenységet végzett személyek eltemetésére szolgáló temetési hely, melynek adományozása Kismányok Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.

(2) A díszsírhely, a dísz-urnafülke és a dísz-urnasírhely után használati díjat nem kell fizetni, használati idejük korlátlan.

8. Temetési helyek méretei

19. §7 (1) A temetési helyek belméretei (kivéve szociális sírhelyeket):

1. sírhely:

a) egyes sírhely: hossza 2,50 m , szélessége 1,50 m ,mélysége 1,60 - 2,0 m

b) kettes sírhely: hossza 2,50 m , szélessége 2,50 m , mélysége 1,60 - 2,0 m

c) gyermeksírhelyek: hossza 1,30 m , szélessége 1,00 m , mélysége 1,60 m

2. sírbolthely:

a) 2 koporsóra hossza 3,00 m , szélessége 2,00 m , mélysége 2,10 m

b) 4 koporsóra hossza 3,00 m , szélessége 3,00 m , mélysége 2,10 m

c) 6 koporsóra hossza 3,00 m , szélessége 3,00 m , mélysége 2,60 m

3. díszsírhely: a fenntartó döntése szerint

4. urnasírhely: hossza 1,00 m , szélessége 0,50 m , mélysége 1,00 m .

(2) A temetési helyek egymástól való távolsága:

a) az egyes és kettes sírok oldaltávolsága 0,60 m ,

b) a sírbolthelyek oldaltávolsága 0,60 m ,

c) a sírsorok közötti távolság 0,80 m , a sírhelytáblák távolsága legalább 4,00 m.

9. Rátemetés

20. §8 (1) Egy felnőtt sírhelybe - az üzemeltető engedélyével - az időarányos használati díj megfizetése mellett

a) még egy gyermek koporsó

b) a sír mélyítése mellett még egy felnőtt koporsó temethető.

(2) Kettős sírhely két nagy koporsó egymás melletti elhelyezésére szolgál. A kettős sírhely egy-egy részébe az (1) bekezdésben meghatározottak szerint történhet rátemetés.

(3) A rátemetésre vonatkozó engedélyt az üzemeltető a sírnyitásra vonatkozó szabályok betartása mellett adhatja meg.

(4) Sírhelyeket kifalazni, kibetonozni, kideszkázni, más el nem bomló anyaggal kibélelni nem szabad.

10. Temetési helyek használati ideje

21. §9 (1) A temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) - a megváltástól számított;

a) sírba temetés esetén 25 év

b) sírbolthely esetén 60 év

c) urnafal esetén 10 év - urnasírhely esetén 20 év

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott használati idők eltelte után a sírhelyeket újra válthatók a Korm. r. 18. § (2) bekezdésében meghatározottak szerint. A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója.

(3) Amennyiben rátemetés miatt a sír használati ideje meghosszabbodik, a használati díj időarányos részét meg kell fizetni.

(4) A használati idő korlátozása esetén, továbbá akkor, ha a rendelkezésre jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemettetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell fizetni.

22. § (1) A sírbolthely nem örökölhető és nem forgalmazható, azonban a lejárt bérleti időt az egyeneságú leszármazott vagy igazolt örökös újra meghosszabbíthatja.

(2) A sírbolthelyeket a temetési hely megváltásától számított 2 (kettő) éven belül kell kiépíteni. Amennyiben a kiépítés nem történik meg, az üzemeltető - a használati díj visszafizetése mellett - a temetési helyet ismét értékesítheti.

11. Használati díjak

23. § (1) A temetési helyek használati díját, valamint a ravatalozó használati díjakat e rendelet 1. melléklete tartalmazza, melyet a köztemetőben jól látható helyen ki kell függeszteni.

(2) A díjakat minden esetben a temetést (rátemetést) megelőzően kell befizetni az üzemeltetőnek.

24. § A sírhellyel rendelkezni jogosultak, a lejáratot követő 6 (hat) hónapon belül a sírhely használati idejét meghosszabbíthatják. Ha a felhívásnak nem tesznek eleget, vagy a használat idejét nem hosszabbítják meg, üzemeltető jogosult a holttestek maradványait, az urnákat közös sírhelyben elhelyezni. Az így megüresedett sírhelyek újból értékesíthetők.

12. Temetői munkák

25. § (1) A köztemetőben – az 5. §-ának (1) bekezdésében rögzített nyitvatartási időben - végzendő minden munkát – a temetési helyek gondozása, növénnyel való beültetése és díszítése kivételével - az üzemeltetőnek a munkavégzés megkezdését megelőzően be kell jelenteni. Fák, díszfák, cserjék ültetéséhez, illetve a sírhelyhez, síremlékhez nem kötődő tárgyak elhelyezéséhez az üzemeltető hozzájárulását minden esetben ki kell kérni.

(2) A síremlékek felállításához, sírbolthelyek építéséhez szükséges anyagokat a temetőgondnok által meghatározott módon és úgy kell tárolni, hogy az utak, járdák forgalmát ne zavarja. Az építőanyagnak a temetőbe való beszállításához az üzemeltető hozzájárulása szükséges.

(3) A tulajdonos vagy a vállalkozó köteles a munka kezdését és befejezését az üzemeltetőnek bejelenteni, aki átveszi a területet, ellenőrzi az építési törmelék, anyag elszállítását, az építkezéshez használt közterület helyreállítását. Amennyiben ezen kötelezettségét az érintett nem teljesíti, az üzemeltető a tulajdonos költségére végzi el.

(4) Lejárt megváltási idejű temetési helyen munkálatok végzése nem engedélyezhető.

26. § (1) A síremlék, a sírbolthely, a szegélykő nem terjedhet túl e rendelet 12. § (6) bekezdésében és 19. § -ának (1) - (2) bekezdésében meghatározott területen.

(2) A síremlékeket szilárd alapra, billenésmentesen kell elhelyezni.

(3) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet, a sírboltot úgy kell készíteni, hogy oldalfalait vízbehatolás és földnyomás ellen megfelelő védelmet nyújtson.

27. § Az erősen megrongált, az élet és a vagyonbiztonságot veszélyeztető sírbolthelyek, síremlékek karbantartására a létesítőt (örököst) az üzemeltető köteles felhívni. Ennek eredménytelensége esetén elrendelheti a síremlék veszélyességének megszüntetését, helyreállítását, vagy eltávolítását. Ebben az esetben a bontással, illetve más temetési helyen való felállításával kapcsolatos költségeit, a létesítővel (örökössel) szemben érvényesítheti.

13. A temető lezárása, megszüntetése

28. § A köztemető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely lezárására és megszüntetésére a Korm. r.-ben foglaltak az irányadók.

14. A temető fenntartásának ellenőrzése

29. § A köztemető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatok ellátását a Jegyző ellenőrzi a Ttv.-ben foglaltak alapján.

15. Záró rendelkezések

30. § (1) A rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a temetőről és a temetkezésről szóló 10/2000.(X.31.) rendelet hatályát veszíti.

(3) E rendeletben nem szabályozott további kérdésekben a Ttv.-ben valamint a Korm. r.-ben foglaltak az irányadóak

(4) E rendelet megfelel a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvében foglaltaknak.

2. melléklet11

1

Az 5. § a Kismányok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 5.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 6. § a Kismányok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 5.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 7. § a Kismányok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 5.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 12. §-t a Kismányok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 5.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte.

5

A 13. §-t a Kismányok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 5.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte.

6

A 15. § a Kismányok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 5.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 19. § a Kismányok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 5.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

8

A 20. § a Kismányok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 5.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

9

A 21. § a Kismányok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 5.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

10

Az 1. melléklet a Kismányok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Kismányok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 5.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

11

A 2. mellékletet a Kismányok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.