Mucsfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2023. 01. 01

Mucsfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2023.01.01.

Mucsfa Község Önkormányzatának Képviselő a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény 37. § (4) bekezdésében biztosított jogkörében eljáró Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § Az adófizetési kötelezettség Mucsfa Község közigazgatási területén kiterjed:

a) az ingatlantulajdonra és az ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogra,

b) a nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogára,

c) az e rendeletben meghatározott vállalkozási tevékenység gyakorlására.

2. § (1) A rendelet alkalmazásában adóalany:

a) a magánszemély,

b) a jogi személy egyéb szervezet

c) a magánszemélyek jogi személyiséggel nem rendelkező személyi egyesülése.

(2) Adómentes valamennyi helyi adó alól az egyesület, az alapítvány, a közszolgáltató szervezet, a köztestület, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, a magánnyugdíjpénztár és – kizárólag a helyi iparűzési adó vonatkozásában – a közhasznú szervezetnek minősülő nonprofit gazdasági társaság.

II. Fejezet

Magánszemélyek kommunális adója

Az adókötelezettség, az adó alanya

3. § Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő építmény (lakás és nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész) és az önkormányzati illetékességi területén lévő telek-, valamint a nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti joga.

4. § (1) Amennyiben az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult személy az adó alanya. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adó alanyok (a tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosultja, továbbiakban együtt: tulajdonos).

(2) A valamennyi (rész-) tulajdonos által írásban megkötött – és az adóhatósághoz benyújtott – megállapodásban az (1) bekezdésben foglaltaktól el lehet térni.

(3) A társasház, garázs esetén a tulajdonosok önálló adó alanyok, a közös használatú helyiségek után az adó alanya az említett közösség.

Az adókötelezettség keletkezése

5. § (1) Építmény esetén az adókötelezettség a használatba vételi, illetve a fennmaradási engedély jogerőre emelkedését követő év első napján keletkezik. Az engedély nélkül épült, vagy anélkül használatba vett építmény esetén az adókötelezettség a tényleges használatba vételt követő év első napján keletkezik.

(2) Telek, valamint tanyaként nyilvántartott földterület esetén az adókötelezettség keletkezésére a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) 20. § (1) bekezdésének rendelkezése az irányadó.

(3) Lakásbérleti jog esetén az adókötelezettség a lakásbérleti jogviszony létrejöttét követő év első napján keletkezik, és a jogviszony megszűnése évének utolsó napján szűnik meg.

(4) Telek, valamint tanyaként nyilvántartott földterület esetén az adókötelezettség megszűnésére a Htv. 20. § (2) bekezdés rendelkezési az irányadóak.

Az adó mértéke

6. § Az adó évi mértéke adótárgyanként 10.000, - Ft/év.

Adómentesség

7. § Mentes az adó alól:

a) az építési tilalom alatt álló beépítetlen építési telek,

b) az adóztatott családi házzal együtt egy helyrajzi szám alatt álló nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész, kiegészítő építmények,

c) önálló helyrajzi szám alatt álló nem lakás céljára szolgáló épület, egyéb építmény,

d) az állattartást szolgáló épület, ehhez kapcsolódó tárolók, növénytermesztéshez kapcsolódó tároló épületek.

III. Fejezet

Iparűzési adó

Az adókötelezettség, az adó alanya

8. § (1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó jelleggel végzett vállalkozási tevékenység (a továbbiakban: iparűzési tevékenység).

(2) Az adó alanya a vállalkozó, továbbá Magyarország Polgári Törvénykönyvről szóló törvény szerinti bizalmi vagyonkezelési szerződés alapján kezelt vagyon.

(3) Adóköteles iparűzési tevékenység: a vállalkozó e minőségében állandó jelleggel végzett nyereség, valamint jövedelemszerzésre irányuló tevékenysége.

Az adókötelezettség keletkezése és megszűnése

9. § (1) Az adókötelezettség az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával keletkezik és a tevékenység megszűnésének napjával szűnik meg.

(2) Az adókötelezettség az iparűzési tevékenység megszűnésének napjával szűnik meg.

Az adó alapja

10. § (1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapja a nettó árbevétele, csökkentve az eladott áruk beszerzési értéke és a közvetített szolgáltatások értéke, együttes a Htv. 39. § (4)-(8) bekezdésében meghatározottak szerint számított, összegével, az alvállalkozói teljesítések értékével, az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költségével, valamint az anyagköltséggel.

(2) Ha a vállalkozó több önkormányzat illetékességi területén végez állandó jellegű iparűzési tevékenységet, akkor az adó alapján – a tevékenység sajátosságaira leginkább jellemzően – a vállalkozónak kell a Htv. mellékletében meghatározottak szerint megosztania.

Az adó mértéke

11. § (1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke az adóalap 2%-a.

(2) A székhely, valamint a telephely szerinti önkormányzathoz az adóévre fizetendő adóból, legfeljebb azonban annak összegéig terjedően - a /4/ bekezdésben meghatározott módon - levonható az adóalany által az ideiglenes jellegű tevékenység után az adóévben megfizetett adó, továbbá a ráfordításként, költségként az adóévben elszámolt, az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, megtett úttal arányos díj 7,5 %-a.

Az adóelőleg megállapítása és az adó megfizetése

12. § Az adóelőleg megállapítására és az adó megfizetésére a Htv. 41. §. és a 42 §-aiban foglaltak az irányadóak.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

13. § (1) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A rendelettel nem szabályozott minden kérdésben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény és az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény hatályos rendelkezéseit, valamint a helyi adókat érintő hatályos törvények rendelkezéseit kell alkalmazni.

14. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.