Grábóc Község Önkormányzati Képviselő-testülete 14/2019 (XII.13.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 01. 01

Grábóc Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



  1. A rendelet célja


1. § (1) A rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek, sajátosságok és hagyományok alapján meghatározza az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét. További célja, hogy meghatározza a közművelődés szakmai és finanszírozási alapelveit.



  1. A rendelet hatálya


2. § (1) E rendelet hatálya kiterjed a Grábóc Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által fenntartott közművelődési feladatot ellátó intézményekre, valamint nem intézményi formában működő közösségi színterekre.


(2) E rendelet hatálya kiterjed továbbá mindazokra a nem Önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményekre, társadalmi és civil szervezetekre, egyházakra, társulásokra és magánszemélyekre is, amelyekkel az Önkormányzat közművelődési megállapodást köt, vagy akiket más hasonló módon támogat.



  1. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei


3. § (1) A kultúrához való jog alapvető emberi joga minden állampolgárnak. E jogok, nemre, korra, vallásra, politikai meggyőződére, nemzeti vagy társadalmi származásra való tekintet nélkül mindenkit megilletnek. Grábóc Község polgárainak és közösségeinek joga, hogy igénybe vegyék az önkormányzati fenntartású közművelődési intézmények szolgáltatásait, valamint a közművelődési megállapodásokban szereplő ellátásokat.

(2) Az Önkormányzat az e rendeletben vállalt közművelődési feladatait elsősorban a közösségi színtere tevékenységével látja el, politikai, vallási és világnézeti irányzatoktól semleges módon.

(3) Az Önkormányzat közművelődési megállapodás megkötésével segítheti a rendeletben meghatározott azon közművelődési feladatok ellátását, melyeket nem önkormányzati fenntartású intézmények, egyházak, civil szervezetek, illetve magánszemélyek végeznek.

(4) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat elősegíti és igényli a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet végző gazdasági vállalkozások közreműködését.

(5) Az Önkormányzat biztosítja, hogy a község polgárai a közművelődési lehetőségekről megfelelő tájékoztatást kapjanak.

(6) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenységet nem választja el a kultúra más területeitől, sőt ezekkel való egységét képviseli. Támogatja a tudományos és művészeti tevékenységet, a helytörténeti munkákat és a közgyűjteményeket.

(7) A nemzeti és etnikai kisebbségek kultúrája a magyar kultúra szerves része. Ezért az Önkormányzat a nemzetiségek kultúrájának megismertetésére, gyarapítására külön figyelmet fordít.


  1. Az önkormányzat közművelődési feladatai


4. § (1) Az Önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét a kult. tv. 76.§ (1)-(3) bekezdésében foglalt közművelődési feladatok ellátásán keresztül.

(3) Az Önkormányzat az alapszolgáltatások ellátásához biztosítja a szervezeti, személyi, infrastrukturális és tárgyi feltételeket.

(3a) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásához 1 fő, legalább heti 12 órás munkaidőben, közművelődési szakképzetséggel rendelkező, személyt foglalkoztat.

(4) A közművelődési alapszolgáltatások közül a lakosság és az önszerveződő közösségek által igénybe vehető szolgáltatások körét és feltételeit e rendelet 1. melléklete határozza meg.

(5) Az Önkormányzat feladata, hogy a művelődési hagyományokra, az intézmények, a civil szervezetek és a polgárok tevékenységeire alapozva, a közművelődés sajátos eszközrendszerével segítse:

  • a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek és hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,
  • az egyetemes, a nemzeti és más kisebbségi kultúra megismertetését, tárgyi és szellemi értékeinek gyarapítását, az ünnepek kultúrájának gondozását,
  • az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységét – különös tekintettel a kiemelkedő értékeket felmutató művészeti és szellemi alkotóközösségek, műhelyek tevékenységére,

d)    az iskolarendszeren kívüli képzések, munkaerő piaci képzések, a felnőttoktatás egyes formáinak intézményesülését a közművelődés feladatrendszerében,

e)    az alap-, és a középfokú oktatási intézmények tanórán kívüli közművelődési munkáját, művészeti csoportjainak, szakköreinek, hagyományápoló tevékenységét,

f)    a helyi társadalom kapcsolatrendszerét, közösségi életét, érdekérvényesítését,

g)    a helyi kulturális nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztését,

h)    a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítését, a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítását

i)     az egyéb művelődési lehetőségeket vagy művelődési formákat.


5.§ Grábóc Község Önkormányzata a 7162 Grábóc Templom tér 119. szám alatti feladatellátási helyen, települési könyvtári szolgáltatást biztosít, a kult. tv. 64.§ (2) bek. b) pontja szerint.


  1. Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti keretei
    és a feladatok


6. § (1) A közművelődési feladatok konkrét megoldására, az ehhez szükséges szakmai háttér biztosítása érdekében az önkormányzat a (2) és (3) bekezdésben meghatározott közösségi színteret működtet.

(2) A Könyvtár a kulturális ágazat azon színtere, amelynek tartalmi munkája elsősorban a község társadalmában végbemenő változások, a polgárok és közösségeik változó igényeinek rugalmas követésére, a kialakult igények közvetítésére hivatott. A közösségi színtér tevékenységével járul hozzá a kulturális és közművelődési alapszolgáltatások megvalósításához.

(3) A közösségi színtér székhelye és elnevezése: Könyvtár, 7162 Grábóc, Templom tér 119.

(4) A közművelődési feladat-ellátás további helyszínei:

a./ Művelődési Ház (Grábóc, Rákóczi u. 84.)


  1. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése


7. § (1) A Kult. tv. és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatok ellátásával kapcsolatos egyes fenntartói, felügyeleti jogköröket Grábóc Község Önkormányzat Képviselő-testülete gyakorolja.

(2) Az e rendelet 5. § -a szerinti közösségi színtér szakmai ellenőrzése a Kult. tv-ben meghatározottak szerint történik.


  1. A közművelődési tevékenység finanszírozása


8. § (1) A közösségi színtér működtetését – a következő felsorolásban rögzített – költségeinek fedezetét az állami és önkormányzati forrásokból az Önkormányzat éves költségvetésében biztosítja:

a)    a közösségi színtér üzemeltetésének, az épületek működőképessége megőrzésének, műszaki és technikai feltételei korszerűsítésének költségeit, a mindenkori költségvetésben biztosítható kereteken belül,

  • a közösségi színtér tevékenységeinek ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges közalkalmazotti illetmények fedezetét, a mindenkori költségvetési keretekenbelül,
  • az egyes kulturális rendezvények szervezéséhez szükséges szakmai munka költségeinek, a költségvetési rendeletben meghatározottrészét.

(2) A közművelődési és könyvtári feladatok ellátásának forrásai a központi és a minisztériumi költségvetési támogatások, valamint az érdekeltségnövelő minisztériumi pályázati pénzeszközök. További forrás a szolgáltatásokért szedett díj, valamint természetes és jogi személyek, szervezetek pénzügyi támogatása.


  1. A közművelődés helyi lakossági képviselete és nyilvánossága


9. § (1) Az önkormányzat szorgalmazza a községi Közművelődési Kerekasztal felállását, mely az önkormányzat segítő partnere a kulturális érdekek képviseletében. Javaslatot, észrevételt tehet az önkormányzat közművelődési tárgyú döntéseire, véleményezheti azok tervezetét.

(2) A Közművelődési Kerekasztalt a helyi közművelődési célú egyesületek alapítják. Tagja lehet minden jogi személyiséggel rendelkező, helyben működő közművelődési civil szervezet, valamint a helyi közművelődést támogató gazdasági vállalkozás képviselője.

(3) A Közművelődési Kerekasztal működési feltételeit tagjai biztosítják, hatáskörének gyakorlását a Kult. tv-ben meghatározott módon az önkormányzat elősegíti.

(4) A Művelődési Ház e rendelet 1. mellékletben meghatározott szolgáltatásai körét és díjait, aktuális programjait a közösségi térben és a közterületi hirdetőtáblákon közzéteszi.


  1. Záró rendelkezések


10. § (1) Ez a rendelet 2020. január 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Grábóc Község Önkormányzat Képviselő-testülete a közművelődésről szóló 6/2008. (XI. 11.) számú rendelete.


Grábóc, 2019. december 13.



Vincze Kálmán

polgármester


Dr. Márton Antal

jegyző




Kihirdetési záradék:


Jelen rendelet kihirdetve Grábóc, 2019. december 13.



          Dr. Márton Antal

                   jegyző