Egyházashetye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011. (IX.15.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések lebonyolításáról, szolgáltatási díjairól

Hatályos: 2011. 09. 16- 2017. 05. 30

Egyházashetye Község Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló l982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdésében foglaltak alapján a házasságkötések lebonyolításáról, szolgáltatási díjairól az alábbi rendeletet alkotja:


1. §


A rendelet hatálya Egyházashetye Község közigazgatási területén történő házasságkötési eljárás kapcsán az e rendeletben meghatározott szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.


2. §


(1) A házasságkötések lebonyolítása az önkormányzat által kijelölt hivatalos helyiségben, és hivatali munkaidőben ingyenes.


(2) Az önkormányzat által a házasságkötések lebonyolítására kijelölt hivatalos helyiség: Művelődési Ház, Egyházashetye, Berzsenyi u. 41.


(3) Az önkormányzat által a házasságkötések lebonyolítására kijelölt hivatalos helyiségen kívüli, illetve a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésért a házasulók az e rendelet l. számú mellékletében szereplő díjat kötelesek fizetni, kivéve, ha a hivatalos helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt kerül sor.


(4) A (3) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül különösen, ha a házasulók valamelyikének mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, életkora miatt az önkormányzat által kijelölt helyiségben való megjelenése különös erőfeszítést igényelne.


3. §


(1) Az önkormányzat által kijelölt hivatalos helyiségen kívül a házasságkötésre a jegyző engedélyével kerülhet sor.


(2) A hivatalos helyiségen kívüli házasságkötéshez a házasulóknak a jegyzőhöz címzett kérelmet kell benyújtaniuk. A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a házasulók nevét, lakcímét és elérhetőségét,

b) a házasságkötés tervezett helyszínét.


(3) A hivatalos helyiségen kívül való házasságkötés abban az esetben engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető meggyőződött a helyiség alkalmasságáról.


(4) Amennyiben a hivatalos helyiségen kívüli házasságkötés helyszíne a szabadban van, úgy esőhelyszín biztosítása szükséges.


(5) Az anyakönyv biztonságos szállítása és kezelése az anyakönyvvezető feladata.


4. §


A házasságkötés időpontját a házasulók kérésének figyelembevételével az anyakönyvvezető tűzi ki, amely nem eshet munkaszüneti napra.


5. §


Jelen rendelet 1. számú mellékletében szereplő díjakat a házasságkötés napját megelőző 5. napig kell megfizetni az önkormányzat számlájára történő átutalással, vagy postai úton, vagy munkaidőben az önkormányzat házipénztárába történő befizetéssel.


6. §


A házasságkötésen közreműködő anyakönyvvezetőt jelen rendelet 2. számú mellékletében szereplő mértékű díjazás illeti meg.


7. §


(1)


(2) A rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjakat évente felül kell vizsgálni.


(3) Jelen rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba.


Egyházashetye, 2011. szeptember 15.



                              Molnár Anikó                                                                             Zolnai Attila

                               Körjegyző                                                                                polgármester



A Rendelet kihirdetve!

Egyházashetye, 2011. 09. 15.



                                                                                                           Molnár Anikó

                                                                                                               körjegyző


Mellékletek