Egyházashetye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013.(XII.16.) önkormányzati rendelete

A helyi adókról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2020. 12. 31

Egyházashetye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. §-ának (1) bekezdésében valamint 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdésének 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a helyi adókról az alábbi rendeletet alkotja:


I. Fejezet


KOMMUNÁLIS JELLEGŰ ADÓK


1. Idegenforgalmi adó


1. §


(1) Az idegenforgalmi adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.


(2) Az idegenforgalmi adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 50 Ft.


2. §


(1) Az adóbeszedésre kötelezett az adókötelezettség keletkezését, annak bekövetkeztétől (a tevékenység megkezdésétől) számított 15 napon belül köteles az adóhatóságnál írásban bejelenteni (bejelentkezés).


(2) Az adóbeszedésre kötelezettnek e minőségét az (1) bekezdés szerinti határidőben akkor is be kell jelentenie, ha más adókötelezettség nem terheli.


3. §


(1) Az adóbeszedésre kötelezettnek az általa beszedett helyi adóról a tárgyhónapot követő hó 15-éig kell bevallást tennie és az adót az adóhatósághoz befizetnie.


(2) A fizetendő idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is tartozik befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta.


4. §


(1) Az adó beszedésre kötelezett az általa beszedett adóról az adó alapjának, a mentesség jogcímének, az adó összegének megállapítására alkalmas nyilvántartást vezet. Nyilvántartás – az eltöltött vendégéjszaka helyén – a vendégkönyv, vagy azzal egyenértékű analitikus nyilvántartás (továbbiakban együtt: Nyilvántartás).


(2) A Nyilvántartásnak tartalmaznia kell az igénybevevő nevét, lakcímét, útlevelének, vagy személyi igazolványának számát, születésének helyét és idejét,megérkezésének és távozásának idejét, az eltöltött vendégéjszakák számát, az adómentességre jogosító tartózkodás pontos megjelölését, valamint a beszedett idegenforgalmi adó összegét.


(3) Az adómentesség igénybevételéhez az adóhatóság nyomtatványt rendszeresít (a továbbiakban: Nyilatkozat), melyet az adó beszedésére kötelezettnek kell az adóalany rendelkezésére bocsátania.


(4) Az adóalany a Nyilatkozat kiállításával igazolja a mentességre való jogosultságot, kivéve ha a jogosult életkora a 18. életévet nem éri el, és ennek ténye a Nyilvántartásból egyértelműen megállapítható.


(5) Munkavégzés miatti mentesség esetén a munkáltató által kiadott igazolás felmentést ad a Nyilatkozat kiállítása alól. Az igazolásnak tartalmaznia kell a vendég (alkalmazott) nevét, az érkezés és a távozás napját, az adómentesség jogcímét, a munkáltató adatait.


5. §


Az adó beszedésére kötelezett bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségének az adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon tesz eleget.


II. Fejezet


HELYI IPARŰZÉSI ADÓ


6. §


(1) A helyi iparűzési adó mértéke állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adóalap 1,4%-a.


(2) Az adóátalány összege az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén naptári naponként 5.000 Ft.


(3) Az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenységet végző adóalany a tevékenységét annak megkezdésekor köteles az önkormányzati adóhatóságnál (Egyházashetye Község Önkormányzatának jegyzője) bejelenteni.


III. Fejezet


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


7.  §


(1) Ez a rendelet 2014. január 1-én lép hatályba.


(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti


a) Egyházashetye Község Önkormányzata Képviselő-testületének az idegenforgalmi adóról szóló 9/1995. (XII.1.) önkormányzati rendelete,


b) Egyházashetye Község Önkormányzata Képviselő-testületének a luxusadóról szóló 15/2007. (XII.14.) önkormányzati rendelete,


c) Egyházashetye Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi iparűzési adóról szóló 1/2011. (I.24.) önkormányzati rendelete.


                Zolnai Attila                                                                      dr. Balás Endre

               polgármester                                                                            jegyző


Kihirdetve: Egyházashetye, 2013.december 16.

        dr. Balás Endre

                                                                                                             jegyző