Egyházashetye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013.(IX.12.) önkormányzati rendelete

a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelvezetéshez kapcsolódó talajterhelési díjjal kapcsolatos adatszolgáltatási és eljárási szabályokról

Hatályos: 2015. 11. 21

Egyházashetye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §

A rendelet hatálya arra a környezethasználóra terjed ki, aki Egyházashetye község közigazgatási területén az engedélyhez kötött környezethasználata során a környezet terhelésével járó anyagot bocsát a környezetbe (a továbbiakban: kibocsátó).


2. §


(1) A VASIVÍZ Zrt.  (továbbiakban: Szolgáltató) minden év január 31-ig adatot szolgáltat Egyházashetye Község Önkormányzata jegyzőjének (a továbbiakban: adóhatóság) azokról a szennyvízkibocsátókról, akik a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem kötöttek rá, és helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyezés alapján szennyvízelhelyezést alkalmaznak.


(2) Az adatszolgáltatás tartalmazza:


a) a kibocsátó nevét,

b) a kibocsátó lakcímét, telephelyét,

c) a tárgyévet megelőző évben a kibocsátó használatában lévő ingatlan vízmérő óráján mért víz mennyiségét,

d) az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott víz mennyiségét,

e) a locsolási célú felhasználásra figyelembe vehető víz mennyiségét.


3. §


(1) A kibocsátó a díjfizetési kötelezettségéről évente, a tárgyévet követő év március 31-ig külön jogszabályban meghatározott formanyomtatványon tesz bevallást.


(2) Az adóhatóság az (1) bekezdésben meghatározott formanyomtatványt a bevallási kötelezettség teljesítésének határideje előtt legalább 30 nappal megküldi a kibocsátó részére.


(3) Ha a kibocsátó több ingatlannal vagy telephellyel rendelkezik, bevallásában az adatokat ingatlanonként illetőleg telephelyenként kell feltüntetnie.


(4) A talajterhelési díjfizetési kötelezettség a vízvezeték-hálózatra történő rácsatlakozás (a fogyasztásmérő üzembe helyezésének) napján keletkezik.


(5) A talajterhelési díjfizetési kötelezettség a vízvezeték-hálózatról történő vízfogyasztás megszüntetése (a fogyasztásmérő leszerelése) napján, valamint a közcsatorna-hálózatra történő rákötés napján szűnik meg.


4. §


A talajterhelési díj alapját mérési lehetőség hiányában 100 liter/fő/nap átalánymennyiség alapján kell meghatározni.


5. §


A talajterhelési díjat az önkormányzat „Talajterhelési díj” beszedési számlájára kell megfizetni a tárgyévet követő év március 31-ig.


6. §


E rendelet 2014. január 1-én lép hatályba.

           



 Zolnai Attila                                                                       dr. Balás Endre

 polgármester                                                                            jegyző


Kihirdetve: Egyházashetye, 2013. szeptember 12.


dr. Balás Endre

       jegyző

Mellékletek