Egyházashetye község képviselő testületének 5/2014.(VI.19.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú közterületek filmforgatás célú használatáról

Hatályos: 2017. 02. 25

Egyházashetye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Mktv. 34. § (5) bekezdésében, és az egyes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. törvény 98. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. §


(1) A rendelet hatálya valamennyi önkormányzati tulajdonú közterületre kiterjed. E rendelet alkalmazása szempontjából közterület az ingatlan-nyilvántartás helyrajzi számmutatójában közterületként nyilvántartott földrészlet.


(2) A közterületek használatát és a közterületek rendjét külön rendelet szabályozza. Az Mktv. szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában e rendelet szabályait kell alkalmazni.


(3) Filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, az Mktv.-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.


II. FEJEZET


A FILMFORGATÁS CÉLÚ KÖZTERÜLET-HASZNÁLAT FELTÉTELEI

2. §


(1) A közterületet rendeltetésének megfelelő célra, és a jogszabályok keretei között szabad használni.


(2) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos, vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani.


(3) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg a 30 nap időtartamot, mely indokolt esetben legfeljebb két alkalommal meghosszabbítható.


(4) A közterület-használat naponta 7.00-21.00 óra közötti időtartamra vonatkozhat, indokolt esetben ettől eltérő időtartam is engedélyezhető.


(5) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá.


(6) A filmforgatási célú közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb, parkolás) nem haladhatja meg a teljes közterület 80%-át. Ezen belül a technikai kiszolgálás, stáb, valamint parkolás céljára történő közterület-használat nem haladhatja meg a teljes közterület-használat 40 %-át.


(7) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani, és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követő 15 napon belül újra biztosítani kell.


III. FEJEZET


ELJÁRÁSI RENDELKEZÉSEK

3. §


(1) A filmforgatás célú közterület-használat a közterületek rendeltetésétől eltérő célú használat, ezért ahhoz a tulajdonos hozzájárulása (a továbbiakban együtt: filmforgatás célú közterület-használati hozzájárulás) szükséges.


(2) Filmforgatás célú közterület-használati hozzájárulás csak ideiglenes jelleggel, meghatározott időtartamra és területmértékre adható.


(3) Az Mktv. szerinti hatósági szerződés jóváhagyásának egyedi feltételeként kell meghatározni mindazon előírásokat, amelyeket a kérelmezett közterület-használattal kapcsolatban az Önkormányzat külön feltételként, a közútkezelő az általa jóváhagyott forgalomtechnikai tervben, vagy bármely más, a kérelmezett közterület-használat folytán érintett szerv, szervezet nyilatkozatában meghatároz.


(4) A hatósági szerződés kizárólag abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

a) az eredeti állapot helyreállítása,

b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartása,

c) a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodás,

d) a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatása a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

e) az esetleges forgalomkorlátozásokról tájékoztató megjelentetése a helyi médiában,

f) a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítése, beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.


(5) Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annak a kérelmezőnek, akinek a közterület-használati szerződése a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület-használat, vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg, vagy jóváhagyott hatósági szerződésétől eltérően szabálytalanul használta a közterületet, vagy a megállapított díjat nem fizette meg, vagy annak, aki a kérelem benyújtását megelőző 2 éven belül közterület-használati hozzájárulás nélkül használta a közterületet. A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok megközelítésének folyamatos biztosítását nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.


(6) Ha a hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.


IV. FEJEZET


A KÖZTERÜLET-HASZNÁLAT DÍJA


4. §


(1)


(2)


(3) 


(4)


V. FEJEZET

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

5. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



                                  Zolnai Attila                                                                   dr. Balás Endre

                                 polgármester                                                                         jegyző

 


Kihirdetve: Egyházashetye, 2014. június 19.



                                                                                                                        dr. Balás Endre

                                                                                                                              jegyző