Apátistvánfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete

Apátistvánfalva Község Önkormányzatának 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 01. 28- 2023. 05. 26

Apátistvánfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete

Apátistvánfalva Község Önkormányzatának 2023. évi költségvetéséről

2023.01.28.

Apátistvánfalva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete polgármestere az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Apátistvánfalva Község Önkormányzatának Képviselő-testületére (a továbbiakban: Képviselő-testület) és annak szerveire, valamint a támogatásban részesített szervekre, szervezetekre.

2. A költségvetés bevételei, kiadásai a költségvetési hiány és finanszírozásának rendje

2. § (1) A Képviselő-testület Apátistvánfalva Község Önkormányzata 2023. évi költségvetésének

a) kiadási főösszegét 153.755.000 Ft-ban, azaz egyszázötvenhárommillió hétszázötvenötezer forintban

b) bevételi főösszegét 153.755.000 Ft-ban, azaz egyszázötvenhárommillió hétszázötvenötezer forintban állapítja meg.

(2) A 2023.évi költségvetés összevont mérlegadatait az 1. melléklet, a 2023. évi összevont mérleget működési és felhalmozási célú bevételek és kiadások bontásban a 2. melléklet tartalmazza

(3) Az Önkormányzat költségvetésének működési kiadásait a 3. melléklet tartalmazza.

(4) A Képviselő-testület költségvetésének bevételi főösszegét, és a bevételi jogcímek összegét a rendelet 5. melléklete szerint határozza meg. Az állami támogatásokat a 6. melléklet részletezi.

(5) A költségvetésben a beruházások és felújítások kiadásait a 4. melléklet feladatonként és kiemelt előirányzatonként mutatja be.

(6) Az Önkormányzat saját bevételeinek és adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeinek összegeit a 13. melléklet tartalmazza

(7) Az Önkormányzat hitelterheit a 9. melléklet, a több éves kihatással járó feladatokat a 11. melléklet, az Önkormányzat Európai Uniós projektjeit a 8. melléklet mutatja.

(8) A Képviselő-testület a létszámkeretét a 7. mellékletben részletezetteknek megfelelően határozza meg.

(9) Apátistvánfalva Község Önkormányzata által nyújtott 2023. évi közvetett támogatások összegeit a 12. melléklet mutatja be.

(10) A költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítéséről az előirányzat felhasználási ütemtervet a 10. melléklet tartalmazza.

(11) A Képviselő-testület megállapítja, hogy az önkormányzatnak a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló tv. 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettsége nincs. Fennálló hiteltartozással, kibocsátott kötvényállománnyal nem rendelkezik.

(12) A Képviselő-testület az önkormányzat részvényeinek, részesedéseinek. tartós és rövid távú megtakarításainak (lekötött betéteinek) állományát a 14. melléklet mutatja be.

3. § (1) A Képviselő-testület a rendelet 2. § (1) bekezdésben meghatározott bevételi főösszeg forrásait és azok összegét - a rendelet 2. mellékletében és 5. mellékletében részletezettek alapján - az alábbiak szerint határozza meg:

a) Működési bevételek összesen 45.755.000 Ft

b) Felhalmozási bevételek összesen 0 Ft

c) Támogatási kölcsönök visszat. igénybevét. 0 Ft

d) Költségvetési bevételek összesen: 45.755.000 Ft

e) Költségvetési hiány belső finanszírozása pénzforgalom nélküli bevételekből az előző évek maradványának igénybevételével lehetséges – mértéke: 108.000.000 Ft

f) Finanszírozási bevételek összesen: 108.000.000 Ft

(2) Apátistvánfalva Község Önkormányzata az állami költségvetésből összesen 33.799.721 Ft állami támogatásban részesül, összetételét a rendelet 6. melléklete tartalmazza.

4. § (1) A Képviselő-testület a rendelet 2. § (1) bekezdésben meghatározott kiadási főösszegét - a rendelet 2. mellékletében és 3. mellékletében és 4. mellékletében részletezettek alapján - az alábbiak szerint határozza meg:

a) Működési kiadások összesen 62.441.011 Ft

b) Felhalmozási kiadások összesen 77.962.000 Ft

c) Támogatási kölcsönök 0 Ft

d) Pénzforgalom nélküli kiadások 12.000.000 Ft

e) Költségvetési kiadások összesen: 152.403.011 Ft

f) Finanszírozási kiadások: 1.351.989 Ft

(2) A 4. § (1) d) pontjában szereplő kiadási előirányzaton belül a kiemelt előirányzatok a következők. A Képviselő-testület az évközi, előre nem tervezett kiadásokra általános tartalékot képez 12.000.000 Ft összegben.

(3) Az Önkormányzat 2023. évre a Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal részére 3 000 000 Ft-ban határozza meg a hozzájárulás mértékét, melynek pénzügyi rendezése már a 2022. évben megtörtént.

3. Költségvetési létszámkeret

5. § (1) A Képviselő-testület létszámkeretet 2023. január 1-jén 2 fő teljes, 1 fő rész és 6 fő megbízási jogviszonyban rögzíti. A Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselőinek illetményalapja – a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011.évi CXCIX. tv.-ben foglaltaktól eltérően – 2023.évben 69.000 Ft.

(2) A költségvetési szervek a 7. mellékletében jóváhagyott álláshelyek számát nem léphetik túl. A helyi önkormányzat által irányított költségvetési szerveknél létszámnövekedést – álláshelyek számának emelését csak a képviselő-testület engedélyezhet.

(3) Az átmenetileg betöltetlen álláshelyekre jutó személyi juttatások előirányzatával úgy kell gazdálkodni, hogy az álláshely az év bármely időpontjában betölthető legyen.

4. A költségvetés készítésére, végrehajtására és módosítására vonatkozó szabályok

6. § Az Önkormányzat a Képviselő-testület által jóváhagyott költségvetés alapján, a vonatkozó jogszabályok előírásaira és belső szabályzataikra tekintettel gazdálkodnak a gazdaságosság, a hatékonyság és eredményesség szempontjait figyelembe véve.

7. § A költségvetésben jóváhagyott bevételi és kiadási előirányzatok módosítására, valamit a kiadási és bevételi előirányzatok átcsoportosítására a jogszabályokban meghatározott esetekben és módon van lehetőség. Az önkormányzat által irányított gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szervek esetében az előirányzatok módosítására csak a pénzügyi-gazdasági feladatok ellátására kijelölt költségvetési szerv vezetőjével történő előzetes egyeztetés alapján, annak egyetértésével kerülhet sor.

8. § (1) Az év közben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról, ha az érdemi döntést igényel, a Képviselő-testület dönt a költségvetési rendelet módosításával.

(2) Az (1) bekezdésben nem szereplő központi pótelőirányzatok miatti költségvetési rendelet módosítását az első negyedév kivételével a negyedévet követő első Képviselő-testületi ülésre, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal kell beterjeszteni.

(3) Az önkormányzat költségvetését rendeletmódosítással a Képviselő-testület változtathatja meg. A költségvetési rendeletet a Képviselő-testület szükség szerint, de legalább negyedévente módosítja. Az utolsó módosítás legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig történhet.

(4) Ha év közben az Országgyűlés – az önkormányzatot érintő módon – a központi támogatásokat csökkenti, vagy zárolja, vagy törli, az intézkedést követően a költségvetési rendelet módosítását haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni.

9. § A polgármester a hatályos jogszabályi előírások szerinti gyakorisággal és időpontokban beszámol az önkormányzat gazdálkodásának helyzetéről.

5. Pénzgazdálkodás, pénzellátás szabályai

10. § (1) A Képviselő-testület Apátistvánfalva Községi Önkormányzat számlavezető pénzintézetéül az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Nyrt. Nyugat-dunántúli Régió Szentgotthárdi Fiókját jelöli ki.

(2) Ha a megítélt európai uniós forrásból nyújtott támogatás összege meghaladja az 50 millió forintot azt az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV törvény 111 § (3) bekezdése alapján kincstári számlán kell vezetni.

11. § (1) Az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek lekötéséről – a gazdálkodás folyamatos biztosítása mellett -, a pénzügyi vezető és költségvetési csoport javaslata alapján a Polgármester dönt.

(2) A szabad pénzeszközök hasznosításáról a Képviselő-testületet a gazdálkodással kapcsolatos beszámolókkal egyidejűleg tájékoztatni kell.

6. Vegyes rendelkezések

12. § (1) Az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, és következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a Képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörében a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

13. § A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a 2024. évi költségvetési rendelet elfogadásáig az önkormányzat bevételeit beszedi és a legszükségesebb kiadásokat teljesíti. A felhatalmazás az új költségvetési rendelet hatályba lépésének napján megszűnik.

14. § E rendelet rendelkezéseit 2023. január 1. napjától kell alkalmazni.

15. § Ez a rendelet 2023. január 28-án lép hatályba.