Csörötnek Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2003. (V.16.) önkormányzati rendelete

a szilárd hulladék gyűjtéséről és elszállításáról

Hatályos: 2013. 07. 05- 2014. 01. 17

Csörötnek Község Önkormányzat Képviselő-testületének

3/2003. (V. 16.) önkormányzati rendelete

a szilárd hulladék gyűjtéséről és elszállításáról


Csörötnek Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvényben a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvényben, az egyes közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 1995. évi LXII. törvényben kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a hulladékkezelési közszolgáltató kiválasztásáról és közszolgáltatási szerződésről szóló 241/2000. (XII. 23.) kormányrendeletre, valamint a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről szóló 16/2002. (IV. 10.) egészségügy miniszteri rendeletre a települési szilárd hulladék gyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítására szervezett kötelező helyi közszolgáltatás megvalósulása érdekében az alábbi rendeletet alkotja:



A rendelet célja

1. §

A rendelet célja, hogy a településtisztaság, a köztisztaság, a környezetvédelem és a közegészségügy követelményeinek megfelelően szabályozza:

a) a települési szilárd hulladék összegyűjtésére, elszállítására, ártalmatlanítására szervezett kötelező helyi közszolgáltatás igénybevételének és biztonságos, ellenőrizhető teljesítésének rendjét, valamint

b) a kötelező közszolgáltatással összefüggő jogokat és kötelezettségeket.


Általános rendelkezések

2. §

(1) A Képviselő-testület a települési szilárd hulladék rendszeres összegyűjtéséről, elszállításáról és ártalmatlanításáról kötelező helyi szolgáltatás útján gondoskodik.

(2) A kötelező helyi közszolgáltatás Csörötnek község egész közigazgatási területére kiterjed.

(3) Csörötnek község közigazgatási területén lévő valamennyi ingatlan tulajdonosa, tulajdonosi közössége, használója, kezelője (a továbbiakban tulajdonos) az ingatlanon keletkező, illetve felgyülemlő települési szilárd hulladék összegyűjtéséről, elszállításáról és ártalmatlanításáról az e rendelet szerint szervezett kötelező közszolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni.

(4) A rendelet előírásai nem vonatkoznak a veszélyes hulladékokra és a folyékony hulladékra.

(5) A kötelező közszolgáltatást a tulajdonosnak nem kell azokon a beépítetlen ingatlanokon igénybe venni, amelyeken települési szilárd hulladék nem keletkezik, és nem gyűlik fel.

3. §

(1) Az e rendeletben meghatározott települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás teljesítésére a MÜLLEX – Körmend Hulladékgyűjtő és Hasznosító Kft. (a továbbiakban Közszolgáltató) jogosult.

(2) Kötelező helyi közszolgáltatás körébe tartozó tevékenységet kizárólag a Közszolgáltató végezhet.


Értelmező rendelkezések

4. §

(1) Települési szilárd hulladék az ingatlanon keletkező és szabványos tartályban átmenetileg tárolható, rendszeres gyűjtőjárattal, zárt rendszerű célgéppel szállítható, az ártalmatlanító helyen elhelyezhető háztartási hulladék és az egyéb – a veszélyes hulladékok kivételével - szilárd hulladék.

(2) Háztartási hulladéknak minősül a lakásban, valamint a lakás, üdülés, pihenés céljára használt egyéb helyiségben és területen rendszeresen keletkező hulladék, a kisebb mennyiségű falvakolat, kerti és gazdasági hulladék, továbbá az ingatlanon folytatott vállalkozási tevékenységből keletkező, a háztartási hulladékkal azonos összetételű hulladék, a háztartásokban elkülönítetten gyűjtött hulladék kivételével.

(3) Egyéb szilárd hulladéknak minősül az ingatlanon folytatott ipari, kereskedelmi, szolgáltató és egyéb gazdasági tevékenység során, valamint az önkormányzati és más közintézményekben rendszeresen keletkező szilárd hulladék, illetőleg a közterületen keletkező vagy felhalmozódó szilárd hulladék, az újra használatra kerülő hulladék kivételével.

(4) Lomtalanítás alá tartozó hulladék: a háztartásokban alkalmilag keletkező nagyobb méretű darabos hulladék, amely szabványos gyűjtőtartályban nem gyűjthető és rendszeres gyűjtőjárattal nem szállítható.

(5) Kötelező közszolgáltatás: a települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítására irányuló közszolgáltatás.

(6) Közszolgáltató: Csörötnek község közigazgatási területén e rendelet 3.§-a értelmében a közszolgáltatás teljesítésére kizárólagos jogosultsággal rendelkező vállalkozás.

(7) [1] Közszolgáltatási díj: az ingatlantulajdonos által a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéért a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvényben (a továbbiakban: Ht.) valamint a nemzeti fejlesztési miniszter rendeletében meghatározott feltételek szerint fizetendő díj.


A Képviselő-testület szilárd hulladékkal kapcsolatos feladatai

5. §

(1) A Képviselő-testület feladata különösen:

a) a kötelező helyi közszolgáltatás körébe tartozó települési szilárd hulladék rendszeres összegyűjtésének és ártalmatlanításának megszervezése, valamint a kötelező közszolgáltatás rendjének rendeletben történő meghatározása és a rendeletben foglaltak betartásának ellenőrzése,

b) a közszolgáltató kiválasztásának céljából a pályázati eljárás lefolytatása, a közszolgáltató kijelölése, a közszolgáltatóval a közszolgáltatási szerződés megkötése,

c) [2]

d) a kötelező közszolgáltatás teljesítésével összefüggő önkormányzati hatósági jogok gyakorlása, illetve az ezzel kapcsolatos feltételek megteremtése,

e) a települési szilárd hulladék hasznosításának, újrahasználatának és az ártalmatlanítandó hulladék mennyiségének csökkentése érdekében a szelektív hulladékgyűjtés elterjesztésének támogatása,

f) a szükséges adatok és információk rendelkezésre bocsátásával a közszolgáltató tevékenységének segítése,

g) a kötelező közszolgáltatással  és a közszolgáltatóval kapcsolatos tapasztalatok évenkénti értékelése.

(2) [3] A települési szilárd hulladék elszállítása hetente legalább egyszer történik.

(3) A bomló szerves anyagot tartalmazó hulladékot hetente egyszer, illetve a szükséges gyakorisággal kell elszállítani.


A tulajdonos kötelességei

6. §

(1) A tulajdonos alapvető kötelessége, hogy a hulladék keletkezését a lehető legalacsonyabb szinten tartsa.

(2) A tulajdonos az ingatlanon települési szilárd hulladékot nem halmozhat fel, és az ingatlanon keletkezett hulladékot közterületre nem helyezheti el.

(3) A települési szilárd hulladékot a tulajdonos az elszállításra való átvételig gyűjteni, illetve tárolni köteles.

(4) A tulajdonos a kötelező közszolgáltatás körébe tartozó települési szilárd hulladékot elszállításra kizárólag a közszolgáltatónak adhatja át, és kizárólag a közszolgáltató által nyújtott szolgáltatást veheti igénybe.

(5) A tulajdonosnak a települési szilárd hulladékot a közszolgáltatónak elszállítás céljából történő átadásig úgy kell gyűjtenie és tárolnia, illetve kezelnie, hogy az mások életét, testi épségét, jó közérzetét ne veszélyeztesse, a település környezetét ne szennyezze, a település növény- és állatvilágát ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.

(6) A kötelező közszolgáltatásba újonnan bekapcsolódó tulajdonos a közszolgáltatónak köteles bejelenteni, hogy a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté vált. Tulajdonosváltozás esetén a bejelentési kötelezettség az új tulajdonost terheli.

(7) A tulajdonos a közszolgáltatásért közszolgáltatási díjat köteles fizetni.

(8) A tulajdonos köteles a területén lévő gazdátlan, elhagyott hulladék elszállításáról gondoskodni, szabálysértésre vagy bűncselekményre utaló körülmény esetén a szükséges intézkedéseket megtenni.


A települési szilárd hulladék elhelyezése

7. §

(1) A közszolgáltató Csörötnek község közigazgatási területén összegyűjtött és elszállítás céljából átvett települési szilárd hulladékot kizárólag a kijelölt ártalmatlanító helyen (9784 Harasztifalu, Nyárfasor) helyezheti el.

(2) A háztartásokból származó elkülönítetten gyűjtött hulladékot (papír, színes és fehér üveg, műanyag palack) a tulajdonos a közszolgáltató által működtetett lakossági hulladékgyűjtő udvarban közvetlenül is elhelyezheti.

(3) A Csörötnek község közigazgatási területén állandó lakhellyel rendelkező személyek  a község közigazgatási területén lévő ingatlanukon keletkezett építési törmeléket és háztartási hulladékot az (1) bekezdésben kijelölt ártalmatlanít helyre maguk is beszállíthatják, amelyet a MÜLLEX – Körmend Hulladékgyűjtő és Hasznosító Kft. díjtalanul befogad.


A közszolgáltatási szerződés

8. §

(1) A pályázat alapján kiválasztott közszolgáltatóval a képviselő-testület közszolgáltatási szerződést köt a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatás teljesítésével összefüggő részletes feltételek meghatározása érdekében.

(2) Érvényes közszolgáltatási szerződés nélkül a közszolgáltató a kötelező közszolgáltatás körébe tartozó tevékenységet Csörötnek község közigazgatási határán belül nem végezhet.

(3) A közszolgáltatási szerződés az aláírás napján jön létre és az aláírás napjától számított 10. év utolsó napján jár le.

(4) A közszolgáltatási szerződésben a közszolgáltató kötelezettségeként kell meghatározni a pályázati kiírásban megjelölt feltételeket és a közszolgáltató által benyújtott  pályázatban szereplő vállalásokat.

(5) A közszolgáltatási szerződésnek tartalmaznia kell különösen:

a) a települési szilárd hulladék elszállításának gyakoriságát,

b) a települési szilárd hulladék gyűjtésének módját,

c) a közszolgáltatás teljesítésének és igazolására és ellenőrzésére szolgáló módszereket,

d) a települési szilárd hulladék gyűjtésének módját,

e) a közszolgáltatás finanszírozásának feltételeit,

f) a közszolgáltatási szerződés módosításának és felmondásának okait, eljárási szabályait,

g) a közszolgáltatónak a tulajdonosok felé fennálló tájékoztatási kötelezettségét és e kötelezettség teljesítésének módját

(6) Rendkívüli felmondással mondhatja fel a közszolgáltatási szerződést

a) a közszolgáltató, ha az önkormányzat a közszolgáltatási szerződésben meghatározott kötelezettségét – a közszolgáltató felszólítása ellenére - súlyosan megsérti, s ezzel a közszolgáltatónak kárt okoz, vagy akadályozza a közszolgáltatás teljesítését.

b) a képviselő-testület, ha a közszolgáltató a közszolgáltatási szerződést súlyosan megszegi, vagy az e rendeletben, illetve a közszolgáltatás teljesítésével összefüggő más jogszabályokban meghatározott kötelezettségét súlyosan sértő magatartást tanúsít, illetve súlyosan sértő magatartást végez.


(7) A közszolgáltatási szerződés felmondási ideje 6 hónap.


A kötelező közszolgáltatás igénybevétele

9. §

(1) A tulajdonos köteles a közszolgáltató által nyújtott közszolgáltatást igénybe venni.

(2) A háztartási hulladékra vonatkozó kötelező közszolgáltatás körében a tulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye, illetve a tulajdonos mulasztása esetén a közszolgáltatónak a közszolgáltatás teljesítését ráutaló magatartás hozza létre.


A közszolgáltatás kötelező igénybevételének szüneteltetése

10. §

(1) Nem terheli díjfizetési kötelezettség az üresen álló ingatlanok tulajdonosait. A megüresedést 15 napon belül be kell jelenteni a közszolgáltatónak.

(2) A díjfizetési kötelezettség az igénybevétel megkezdésének napját követő hó 1. napjától áll fenn.


A helyi közszolgáltatás díja

11. § [4]

(1) [5]

(2)-(8)

Díjfizetési kedvezmények

12. § [6]


A hulladék gyűjtésére és elszállítására szolgáló tartályok és zsákok rendelkezésre bocsátásával kapcsolatos jogok és kötelességek

13. §

(1) A tulajdonos a települési szilárd hulladék gyűjtése és elszállításra való átadása céljára olyan szabványos gyűjtőtartályt köteles használni, amely a közszolgáltató által rendszeresített célgépbe beüríthető, illetve azzal elszállítható.

(2) A megfelelő szabványos gyűjtőtartály beszerzéséről a tulajdonos köteles gondoskodni.

(3) A települési szilárd hulladék kivételesen zsákban is elszállítható. A zsákban elhelyezett hulladék elszállítása kizárólag a közszolgáltatótól beszerzett, emblémájával ellátott zsákban történik.


A gyűjtőedények használatával, kezelésével és elhelyezésével kapcsolatos jogok és kötelességek

14. §

(1) A települési szilárd hulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőtartályt a tulajdonos az ingatlanon belül köteles tárolni.

(2) A tulajdonos köteles a gyűjtőtartályt a hulladék elszállítása céljából a közszolgáltató által megjelölt időben a közterületen az elszállítást végző járművel megközelíthető és az ürítésre alkalmas helyen elhelyezni.

(3) A kihelyezett gyűjtőtartály nem akadályozhatja  a gépjármű- és a gyalogosforgalmat, elhelyezése nem járhat baleset vagy károkozás előidézésének veszélyével.

(4) A tulajdonos köteles a gyűjtőtartályt szükség szerint tisztítani és fertőtleníteni.

(5) Szigorúan tilos a gyűjtőtartályba folyékony, mérgező, robbanó, gyúlékony vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a szállítással foglalkozók vagy mások életét, testi épségét, egészségét.


A települési szilárd hulladék elszállításának megtagadása

15. §

(1) A közszolgáltató a közszolgáltatás keretében megtagadhatja a hulladék elszállítását, ha:

a) nem a közszolgáltató célgépéhez rendszeresített, illetve a közszolgáltató által a tulajdonos rendelkezésére bocsátott gyűjtőtartályban vagy zsákban kerül átadásra,

b) a gyűjtőtartály az alkalmazott gépi ürítési módszerrel a tulajdonosnak felróható okból nem üríthető,

c) a szállításra átadott hulladék az ürítés, illetve a szállítás során a szállítást végző személyek életében, testi épségében, egészségében továbbá a járműben vagy berendezésben kárt okozhat, illetve az ártalmatlanítás során a környezete veszélyezteti,

d) érzékszervi észleléssel megállapítható, hogy a gyűjtőtartály mérgező, robbanó, folyékony, veszélyes vagy olyan anyagot tartalmaz, amely a települési szilárd hulladékkal együtt nem gyűjthető, illetve nem ártalmatlanítható, illetve nem minősül szilárd hulladéknak.

(2) Az (1) bekezdésben említett esetekben a közszolgáltató a tulajdonost haladéktalanul értesíti az elszállítás megtagadásának tényéről és okáról. A tulajdonos a jogosan kifogásolt megtagadási okot köteles megszüntetni vagy megszüntetéséről gondoskodni.

(3) Ha a tulajdonos a (2) bekezdésben megjelölt kötelezettségének nem tesz eleget a hulladék elszállításának újabb időpontjáig, a közszolgáltató a tulajdonos költségére és felelősségére a hulladék elszállításának megtagadására okot adó körülményt megszünteti vagy mással megszüntetteti. Az ezzel kapcsolatban felmerült költségeket a közszolgáltató – azokat külön tételként feltüntetve – a soron következő szálában érvényesíti.


A lomtalanítással kapcsolatos jogok és kötelességek

16. §

(1) A közszolgáltató által évente egy alkalommal szervezett – előre meghatározott időpontban elvégzett lomtalanítás keretében a közszolgáltató a lakosságnál keletkezett, a rendszeres elszállításra használatos gyűjtőtartályokban el nem helyezhető hulladékot elszállítja és ártalmatlanítja.

(2) A lomtalanítás alá tartozó hulladékot a tulajdonos a közszolgáltató által meghatározott időpontban helyezheti ki elszállítás céljából arra a helyre, amelyet a közszolgáltató hirdetményében megjelölt.

(3) A lomtalanítás keretében elszállításra kihelyezett hulladékot úgy kell elhelyezni, hogy a jármű- és gyalogosforgalmat ne zavarja, a zöld területeket és a növényzetet ne károsítsa, továbbá ne járjon baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.


A közterületen keletkező települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás

17. §

(1) Aki közterületen közterület-használati engedélyhez kötött olyan árusító, szolgáltató, kereskedelmi vagy egyéb tevékenységet végez vagy kíván végezni, amellyel összefüggésben kötelező közszolgáltatás alá tartozó települési szilárd hulladék keletkezik, köteles ezt a közszolgáltatónak bejelenteni és a közszolgáltatóval a  közterületen végzendő tevékenység időtartamára, valamint a hulladék várható fajtájára, összetételére és mennyiségére figyelemmel szerződést kötni.

(2) A közterület rendeltetésszerű nyilvános használata során keletkező települési szilárd hulladékgyűjtéséről és elszállításáról a képviselő-testület gondoskodik.

(3) A közterületen keletkező települési szilárd hulladék gyűjtésére és elszállítására a képviselő-testület a közszolgáltatóval külön szerződést köt.


A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos előírások megtartásának ellenőrzése

18. §

(1) A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi rendelkezések megtartásának ellenőrzését az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat  Megyei Intézete végzi.

(2) [7]

Szabálysértések

19. § [8]


Záró rendelkezések

20. §

(1) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Csörötnek Község Önkormányzatának 13/2001. (XII. 22.) Ök. és a 2/1999. (III. 9.) Ök. rendeletekkel módosított 7/1992. (VIII. 10.) Ök. rendelete 7. fejezet 12. §-a hatályát veszti.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.



[1] Módosította a 7/2013. (VII. 4.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése, hatályos 2013. VII. 5.-től.

[2] Hatályon kívül helyezte a 7/2013. (VII. 4.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése, hatálytalan 2013. VII. 5.-től.

[3] Módosította a 7/2012. (III. 29.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2012. III. 30.-tól.

[4] Hatályon kívül helyezte a 7/2013. (VII. 4.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése, hatálytalan 2013. VII. 5.-től.

[5] Módosította a 15/2009. (XII. 21.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése, hatályos 2010. I. 1.-től.

[6] Hatályon kívül helyezte a 15/2009. (XII. 21.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése, hatálytalan 2010. I. 1.-től.

[7] Hatályon kívül helyezte a 7/2013. (VII. 4.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése, hatálytalan 2013. VII. 5.-től.

[8] Hatályon kívül helyezte a 14/2012. (V. 31.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdés a) pontja, hatálytalan 2012. VI. 1-től.

1. melléklet a 3/2003. (V. 16.) önkormányzati rendelethez [9]



[9] Hatályon kívül helyezte a 7/2013. (VII. 4.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése, hatálytalan 2013. VII. 5.-től.

2. melléklet a 3/2003. (V. 16.) önkormányzati rendelethez [10]



[10] Hatályon kívül helyezte a 15/2009. (XII. 21.) önkormányzati rendelet 1. § (4) bekezdése, hatálytalan 2010. I. 1-től.