Csörötnek Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2018. (XII.14.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 1/2018. (I. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 12. 15- 2018. 12. 14

Csörötnek Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2)-(3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva – a jogszabályban meghatározott véleményezési eljárás lefolytatását követően – a következőket rendeli el:



1. §

A településkép védelméről szóló 1/2018. (I. 31.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 7. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Önálló reklám- és hirdetőtábla cég-, címtábla, cégér kivételével lakóterületen csak saját tevékenységre vonatkozóan és legfeljebb 2 m2, gazdasági területen összevontan legfeljebb 6 m2 felülettel helyezhető el.”


2. §

A Rendelet 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

16. §

(1) Szakmai konzultáció kötelező Csörötnek község közigazgatási területén tervezett építési tevékenység megkezdése előtt - függetlenül annak építési engedélyezési, egyszerű bejelentési, vagy építési engedély nélkül végezhető voltára.


(2) Szakmai konzultáció kötelezettségével érintett a település teljes közigazgatási területe. 


(3) A szakmai konzultáció elmulasztása esetén a 21. § szerinti bírság alkalmazható.


(4) A szakmai konzultáció általános szabályai:

a) A szakmai konzultáció lefolytatása a települési főépítész, vagy - annak hiánya, akadályoztatása esetén - a polgármester feladata.

b) A szakmai konzultációt a tulajdonos, a beruházó, vagy a tervező írásban kezdeményezi a 4. számú mellékleten az alábbi tartalmi követelménnyel:

ba) tervezett tevékenység területi beazonosítása (hrsz., cím);

bb) tervezett tevékenység rövid leírása;

bc) fotók a közterület felőli arculati megjelenés bemutatásához;

bd) beépítési koncepció vázlatos bemutatása.

c) A szakmai konzultációról emlékeztető készül, melyben foglaltak a feleket kötik. Az emlékeztető tartalmazza

ca) a tervezett tevékenység helyszínét érintő - településképi rendeletben szereplő - településképi követelményeket;

cb) felvetett javaslatokat;

cc) a települési főépítész, vagy a polgármester lényegi nyilatkozatát.


(5) Az önkormányzat településkép-védelmi tájékoztatást a szakmai konzultációtól függetlenül is biztosít az alábbiak szerint: 

a) A településkép-védelmi tájékoztatás lefolytatása a települési főépítész, vagy - annak hiánya, akadályoztatása esetén - a polgármester feladata.

b) A tájékoztatót a tulajdonos, a beruházó, vagy a tervező szóban és írásban is kezdeményezheti. Írásos kezdeményezés a 4. számú mellékleten az alábbi tartalmi követelménnyel történhet:

ba) tervezett tevékenység területi beazonosítása (hrsz., cím);

bb) tervezett tevékenység rövid leírása.”


3. §

A Rendelet 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

17. §

(1) A polgármester településképi bejelentési eljárást folytat le – a nyilvántartott műemléki értéket, vagy műemléket érintő, az örökségvédelmi hatósághoz történő bejelentéshez, vagy örökségvédelmi engedélyhez kötött tevékenység kivételével:

a) építésügyi hatósági engedélyezési eljáráshoz nem kötött reklámok, reklámhordozó berendezések, reklámhordozót tartó berendezések elhelyezésénél,

b) helyi egyedi védelem alatt lévő épület homlokzati felújítása, színezése, valamint nyílászáróinak cseréje,

c) közterületen kereskedelmi, vendéglátó rendeltetésű épület építése, bővítése, átalakítása, felújítása, melynek mérete az építési tevékenységgel nem haladja meg a 20 m2 alapterületet,

d) közterülettel határos kerítés építése,

e) az e rendelet szempontjából jelentős egyéb, nem építési engedély köteles építési tevékenységek közül vendéglátóhely, kereskedelmi egység kitelepülése, vendéglátó terasz, kerthelyiség kialakítása esetén.

f) Építmények rendeltetésének megváltoztatása esetén, ha

fa) telepengedélyezési eljárás lefolytatását teszi szükségessé,

fb) a korábbi rendeltetéshez képest környezetvédelmi, elsősorban zaj- és légszennyezési szempontból kedvezőtlenebb helyzetet teremt,

fc) jelentősen megváltoztatja az ingatlan gépkocsi-forgalmat az ingatlant kiszolgáló közterületen és telken belül.


(2) Településképi bejelentése eljárással érintett

a) az (1) bekezdés a), d) és f) pontja tekintetében a település teljes közigazgatási területe.

b) az (1) bekezdés c) és e) pontja tekintetében a településen áthaladó országos közúthálózattal határos ingatlanok.”


4. §

A Rendelet a következő 17/A. §-sal egészül ki:

 17/A. §

(1) A településképi bejelentési eljárás az ügyfél által a polgármesterhez benyújtott – papíralapú – bejelentésre indul, a bejelentéshez szükséges bejelentőlapot e rendelet 5. melléklete tartalmazza. A bejelentéshez papíralapú dokumentációt kell mellékelni.


(2) A Településképi bejelentési eljárást a polgármester folytatja le, az önkormányzati főépítész szakmai álláspontjára alapozva.


(3) Amennyiben a benyújtott kérelem nem felel meg teljeskörűen a hatályos jogszabály szerinti tartalomnak, a polgármester 8 napos határidővel hiánypótlásra szólítja fel a kérelmezőt.


(4) A polgármester a tervezett építési tevékenységet, reklámelhelyezést vagy rendeltetésváltoztatást kikötéssel, – vagy anélkül – tudomásul veszi és a bejelentőt erről a tényről határozat megküldésével értesíti, ha

a) a bejelentés megfelel a hatályos jogszabályban meghatározott követelményeknek,

b) a tervezett építési tevékenység, illetve reklám teljesíti az e rendeletben foglalt településképi követelményeket, és

c) a tervezett rendeltetés-változás illeszkedik a szomszédos és a környező beépítés sajátosságaihoz, azok, valamint a határoló közterületek rendeltetésszerű és biztonságos használatát indokolatlan mértékben nem zavarja, illetve nem korlátozza.


(5) A polgármester megtiltja a bejelentett építési tevékenység, reklámelhelyezés vagy rendeltetésváltoztatás megkezdését és – a megtiltás indokainak ismertetése mellett – figyelmezteti a bejelentőt a tevékenység bejelentés nélküli elkezdésének és folytatásának jogkövetkezményeire, ha az nem felel meg az (4)bekezdés a)-c) pontok szerinti feltételeknek, illetve ha a bejelentés nem felel meg a jelen rendeletben foglaltaknak, vagy a bejelentést hiányosan nyújtották be.


(6) A településképi bejelentés tudomásulvételét tartalmazó határozatot, illetve a tudomásulvétel megtagadását tartalmazó határozatot a polgármester a bejelentés megérkezésétől számított 15 napon belül adja ki


(7) A bejelentési kötelezettség alá eső tevékenység

a) tudomásul vétel nélküli végzése esetén a polgármester a munkákat a tudomásul vétel beszerzéséig leállíthatja, és a szabálytalan munkát végzőt bejelentési eljárásra kötelezi;

b) hozzájárulástól eltérő végzése esetén a polgármester a munkákat leállíthatja, ez új bejelentési eljárást von maga után.


(8) A polgármester településképi bejelentési tudomásulvételének érvényességi ideje a kiadmányozástól számított 6 hónap. Ennek letelte után – amennyiben az abban foglalt tevékenységet nem végezték el - a bejelentés ismételten benyújtandó.


5. §

A Rendelet

a) 18.§ b) pontjában,

b) 9.3 alcímének címében,

c) 9.4 alcímének címében,

d) 22.§ (1) bekezdésében,

e) 22.§ (2) bekezdésében,

a „településképi” szövegrész helyébe a „településkép-védelmi” szöveg lép.


6. §

A Rendelet 19. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

”(1a) A  településképi kötelezést és a 17/A.§ (7) bekezdésének a) pontja szerinti intézkedést a Tvtv. 11. § (1) bekezdése szerinti felhívás előzi meg.”


7. §

A Rendelet 21. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester, ha a településképi követelmények teljesülése érdekében az ingatlan tulajdonosát az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására kötelezi, egyidejűleg az ingatlantulajdonost településkép-védelmi bírság megfizetésére is kötelezi, amelynek legalacsonyabb összege 10.000 forint, legmagasabb összege 1.000.000 forint, természetes személy esetén 200.000 forint.”


8. §

Hatályát veszti a Rendelet 21. § (3) bekezdése.


9. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.